Hoe en wat 2019 – 8

Het is dat augustus niet mag ontbreken in een jaaroverzicht, anders had ik het overgeslagen. Vanwege aanhoudende zenuwpijn ben ik de tuin die maand nauwelijks uit geweest. Met maximumtemperaturen die de eerste 3 weken vrijwel elke dag net boven de 20 graden lagen, was het ook prima uit te houden in de tuin. En zoals bekend valt daar gelukkig ook nog wel eens wat te fotograferen. Zoals deze graafwesp bijvoorbeeld (met dank aan Soli voor de naamgeving)

In de laatste decade van de maand liepen de temperaturen opnieuw op tot tropische waarden. Van 23 t/m 28 augustus hadden we hier in het noorden de tweede hittegolf van het jaar te pakken. Hoewel de warmte in de schaduw van onze hazelaar over het algemeen redelijk tot goed uit te houden is, kwam het toch goed uit dat ik een uitnodiging kreeg om mijn verjaardag elders te vieren. En daar kwam ik aan het eind van de dag vandaan met die mooie rode heksenbol die een plekje bij de vijver heeft gekregen …

In onze tuin heb ik in augustus 28 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), 7 zomerse dagen (25,0 °C of hoger) en 3 tropische dagen ( 30 °C of hoger) geteld. Het werd gemiddeld 18,4 ºC tegen normaal ca. 16,6 ºC. De neerslagverdeling verschilde in augustus nogal over ons land. De meeste regen viel in het noordwesten. Op sommige KNMI-neerslagstations in Noord-Holland en het noordwesten van Fryslân werd 130-154 mm afgetapt, ruim meer dan normaal. Bij ons viel slechts ca. 42 mm en dat was zo’n 20 mm minder dan normaal. Om het neerslagtekort niet te ver op te laten lopen, zette Aafje me in die tijd aan het eind van de middag zo af en toe een lekker koele, licht alcoholische versnapering op waterbasis voor …

 

34 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 8

 1. Ha Afanja,

  wat fijn om te zien, dat je toch nog heel gelukkig kunt zijn met een rode kleur in je tuin.
  En… met een biertje…
  Nou ja… biertje… het is wel een skuumkop!

  groetjes en prettig weekend,
  Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo fijn dat je dan een tuin hebt, waar je ondanks alles toch kunt vertoeven, als ik in Almere ben en niet lekker in het lichaam zit met last, dan is het balkon juist vervelend… te druk, ik zit dan net op een verkeerd punt, hoek, doorstroming van verkeerd etc.

  De heksenbol is gewoon mooi! Ik ga zeker ook eens kijken voor de toekomst in de tuin. Ik wil zoveel met de tuin, nu Liefste nog, hahaha 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. prachtig jan die heksenbol is een geweldig dankbaar object om te fotograferen en dat biertje… dat zou ik ook niet af slaan als het zo warm was, 🙂
  ben benieuwd wat het nieuwe jaar ons gaat brengen

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, met die heksenbol ben ik nog steeds zo blij. Nu het er zo triest en herfstachtig bij ligt, is het een mooi kleurig en fleurig lichtpuntje in de tuin.
   Tot nu heeft 2020 nog niet zo gek veel goeds doorgebracht. Geen winterweer maar veel te hoge temperaturen, de ene steekpartij van tieners na de andere, de wereld op de rand van weet ik wat voor oorlog met Trump in het Witte Huis .. ;-(

   Like

 4. Het is met die dagen fijn om een zitje op het noordoosten te hebben.
  We zien al enige jaren weinig wespen en vergelijkbare beesten, al minder zelfs. .Hoogstens een enkele verdwaalde reuzenwesp(hoornaar) en bijen.
  Wel biertjes, Brabantse natuurlijk. Daar gaat niets boven maar ik geef toe dat ik geen kenner ben. 😏

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb hier vorig jaar ook maar weinig wespen gezien. We hadden wel weer wat meer andere insecten zoals vlinders, libellen en zweefvliegen in de tuin dan in 2018. Maar het is wel zorgelijk gesteld met de insecten.
   In verband met mijn medicatie drink ik tegenwoordig maar weinig meer. Maar op een mooie zomerdag gaat een speciaal biertje er aan het eind van de middag wel in. Of het nu uit Brabant, uit Fryslân of van Texel komt, ik proef graag eens wat anders. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Eng beestje op eerste foto. Prachtig gemaakt. Je had ook in de tuin mooi versierd. Niet goed dat temperatuur hoog ligt. Derde foto is zeker mooi. Laatste foto voor jou toen proost.Wij weten niks van dranken af. Ziet goed uit Jan. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat beestje is minder eng dan ’t lijkt hoor.
   Wat mij betreft mogen voorjaar en zomer dit jaar wat minder warm zijn.Maar ik zou nog liever hebben dat het eerst nog even flink winter wordt. Maar daar geloof ik eerlijk gezegd niet meer zo in.

   Like

 6. De eerste en laatste foto zeggen me wat !
  De eerste weet je dat dit echt mijn vijanden zijn …
  De tweede is best lekker met een schuimend kopje bij dorstig weer !
  En dat het weer helemaal is verandert toont ons vandaag ook weer zo’n 12 graden !

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.