Hoe en wat 2019 – 7

Juli begon met gematigd zomerweer. Op dag 7 en 8 was het met 16 graden op de thermometer ronduit koud voor de tijd van het jaar. Onze vijver bleek in die tijd een paar erg mooie verrassingen voor ons in petto te hebben. Om te beginnen zagen we de krabbenscheer er voor het eerst bloeien. Nog mooier werd het toen ik er salamanders ontdekte. De tijd die ik met veel plezier aan de rand van de vijver heb doorgebracht, resulteerde na het nodige montagewerk in december uiteindelijk in een paar filmpjes: Salamander TV 1 en Salamander TV 2.

De laatste fotokuier voorafgaand aan een lange pijnlijke periode stond in het teken van het treffen met Matroos Beek en haar kapitein in de Ecokathedraal. Het werd een prettige ontmoeting en een gezellige kuier, waar ik nog steeds met veel plezier op terugkijk …

Nadat een behandeling op de Pijnpoli na verloop van tijd een tegengesteld effect bleek te hebben, werd de zenuwpijn in mijn buikwand – veroorzaakt door Acnes – in de loop van juli en augustus alleen maar erger. Autoritjes en fotokuiers zaten er vanaf half juli geruime tijd niet in. Nog een geluk dat ik in de tuin af en toe een foto kon maken …

15 juli 2019 – een koolwitje in de tuin

Intussen liepen de temperaturen in de tweede helft van de maand geleidelijk op naar tropische waarden. Aan het eind van de maand kon ik 9 zomerse dagen (warmer dan 25 ºC) noteren, waarvan 5 tropische dagen (warmer dan 30 ºC). Daarmee hadden we lokaal een 8 dagen durende hittegolf. De hoogste temperatuur in onze tuin was 36,7 ºC op 25 juli. Dat is voor onze tuin meteen een record. Het heetst werd het in Gilze-Rijen met 40,7°C, dat is het nieuwe nationale hitterecord …

25 juli 2019 – zonsondergang na de warmste dag van het jaar: 36,7 ºC

De gemiddelde temperatuur kwam aan het eind van de maand uit op 19,4 ºC, en dat is toch weer bijna 3 graden boven het langjarig gemiddelde van 16,5 ºC over de periode 1971-2000. In de laatste dagen van juli viel er af en toe hier en daar wat regen, maar echt verkoeling en vocht in de bodem leverde het niet op. In onze tuin viel in juli slechts 29 mm neerslag, tegen normaal ca. 70 mm …

28 juli 2019 – eindelijk wat regen

37 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 7

 1. Ja, die tropendagen ineens… pfffffffffff de bedoeling was in Drachten de tuin aan te pakken, schutting doen met zijn tweetjes, ik zou gaan leren daarmee, bestrating een start maken, maar het was gewoon te heet om dat soort werk te doen, laat staan binnen, dus werd het weer niets, net als nu, te nat gewoon weg… door en door nat… heb ik hooguit het pad schoon kunnen scheppen aan bladeren. Nou goed… Komend jaar, gaarne in het midden graag, waarin we allemaal, ook jij, goed kunnen gedijen!

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Afanja,

  wat kloterig toch, dat je zo ziek bent en zoveel wilt doen en alles wilt zien en fotograferen.
  Toch heb ik bij jou altijd een gevoel van “een optimist”!
  Jij bent een voorbeeld voor mij, mag ook voor vele anderen.
  Hoe je met die rot-ziekte toch moed blijft houden.
  Chapeau, Afanja… Ga door…

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

  • Vorig jaar half juli tot half oktober was echt een hele nare periode. Maar sinds de nieuwe medicatie vanaf pakweg half oktober begon aan te slaan, is het ergste leed wel geleden. De combinatie van MS en Acnes zal wel altijd zijn beperkingen met zich mee blijven brengen, maar het is niet anders. Je kunt maar beter proberen om er het beste van te maken, denk ik altijd maar. Als ik de kop laat hangen, maak ik het voor mezelf niet beter, maar daar wordt het ook voor Aafje niet leuker van.
   En als het dan geen winter wil worden … verheugd op naar het voorjaar dan maar!

   Like

 3. Ik ben hevige fan van die laatste foto, dromerige druppels.
  Ik had nog niet gehoord van die pijn. En blijkbaar moeilijk om onder controle te houden met medicatie?
  Zo positief blijven met zoveel pijn, grote hoed af voor jou!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel!
   Ja, Acnes gaat gepaard met een gruwelijke zenuwpijn waar bijna geen kruid tegen gewassen is. Eerst duurde het al erg lang voordat er een diagnose gesteld kon worden. Vanaf het moment van diagnose in maart 2017 zijn er weet ik hoeveel manieren van pijnbestrijding geprobeerd. Soms had ik een paar dagen minder pijn, soms enkele weken, maar altijd ging het na verloop van tijd weer mis. Na de crisis van vorig jaar zomer ben ik vanaf half augustus weer aan andere pijnmedicatie. En daarmee kan ik sinds ongeveer half oktober mijn dagelijkse dingen weer aardig doen.
   Eigenlijk heb ik vrijwel meteen nadat ik in 2004 de diagnose MS had gekregen gezegd: oké, het zij zo. de kop ervoor en dan zien we wel waar het schip strandt. Als het even kan, is er voor mijn gevoel geen alternatief dan te kiezen voor optimisme. De kop laten hangen en negatieve gevoelens laten overheersen maakt het leven er echt niet beter op.

   Like

 4. De warmte was bar, ik kan er best tegen maar dit was te erg.
  Een hete maand en veelbewogen voor jou, door je ziekte, de vijver en het bezoek van Bea zullen een welkome afleiding zijn geweest.
  Waar een salamander al niet goed voor is. ;-).

  Geliked door 1 persoon

  • En dan te bedenken, dat het hiermee nog niet eens gedaan was met de warmte vorig jaar. …
   In mijn jongere jaren kon ik ook goed tegen de warmte, Maar het wordt me tegenwoordig bij 25 graden al te warm. Dan voel ik de kracht echt uit mijn benen vloeien. Maar we hebben het ermee te doen. ‘Rekken en d’r bij blijven’, zeg ik dan maar weer.

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, met die salamanders was ik zo blij afgelopen jaar. Nu maar hopen dat ze zich komende zomer ook weer laten zien.
   Kalmte alleen kan de mensen redden, zeker in geval van hitte. Ook voor mij was elke stap eigenlijk teveel tijdens die hittegolven.

   Geliked door 1 persoon

 5. Dank je, het was inderdaad een heel fijne ontmoeting Jan! Ook heel bijzonder voor ons om de Ecokathedraal in het echt te zien, vergezeld van de expert ter plaatse die ons al zovele mooie foto’s liet zien op zijn blog van de Ecokathedraal. Jammer dat ik dacht dat je nadien een gezellige vakantiepauze had ingelast, terwijl dat helemaal niet zo was. Ik hoop van harte dat die pijnlijke opstoten zich rustig houden en dat het goed met je gaat. Lieve groet.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat dacht ik eerst ook nog, maar dat pakte even anders uit. Pas in de loop van oktober-november kon ik echt verbetering voelen. Helemaal vrij van pijn zal ik wellicht niet meer worden, maar zoals het nu is kan ik er in het dagelijks leven zoals ik dat gewend ben weer prima mee functioneren.

   Geliked door 1 persoon

 6. Hoe zal de komende zomer worden?
  Toch maar alvast wat zonwerende maatregelen nemen vóór die tijd…
  Het was me wat afgelopen juli en we hadden nog niet eens alles gehad.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • We zitten in eigen huis en tuin wel aardig goed, maar uitgerekend in de warmste week van het jaar pasten wij op het huis en de hond van de kinderen. En die wonen in een soort van glazen huis zonder bomen rond huis. Dat kwam voor ons wat ongelukkig uit in die week. En we hadden inderdaad nog niet alles gehad, maar tijdens de volgende hittegolf zaten we gelukkig weer thuis.

   Like

Reacties zijn gesloten.