Hoe en wat 2019 – 6

Juni begon letterlijk en figuurlijk met een paar klappers. Op 4 juni lukte het me tijdens een onweersbui, die ten zuiden van ons langs trok, eindelijk weer eens om de bliksem een paar maal in beeld te vangen. Toen ik de volgende dag met Jetske een rit door de Kop van Overijssel maakte, zagen we de andere kant van het stormachtige weer. Her en der lagen afgebroken takken en gevelde bomen.

De voorgaande avond waren er meerdere tornado’s over ons land getrokken, zo bleek uit analyse van de buien en de achtergebleven schadesporen. Het is duidelijk dat ook deze boom door een sterk windveld is verwrongen tot hij in het midden brak. Bij een normale storm wordt een boom eerder ontworteld dan dat hij halverwege wordt gebroken. Zo lagen veel bomen er bij …

Behalve stormschade kregen Jetske en ik tijdens datzelfde ritje in De Weerribben de kans om een purperreiger te fotograferen in zijn natuurlijke habitat. Wat een schitterende vogel is dat, zijn kleurenpracht is echt heel mooi, kijk maar eens naar de foto linksonder.

Alsof dat alles nog niet genoeg was kreeg ik in juni nog een tweede vogelprimeur. Vanuit de nieuwe vogelkijkhut ‘de Blaustirns’ bij de Leijen kreeg ik op 21 juni heel toepasselijk mijn eerste blaustirns (dat is Fries voor ‘zwarte stern’) voor de lens …

En dan heb ik het over het weerbeeld in juni nog niet eens gehad. Kort gezegd komt het erop neer dat het een veelal wisselend bewolkte maand was. In ons tuintje viel ca. 51 mm neerslag, tegen normaal over de periode 1971-2000 ca. 71 mm. Ondanks die bewolking was het wel een erg warme maand met acht zomerse en drie tropische dagen. Vooral in de laatste week was het met een gemiddelde maximumtemperatuur van ruim 27 graden erg warm . De gemiddelde temperatuur kwam in ons tuintje aan het eind van de maand uit op 18,1 ºC tegen normaal 14,4 ºC.

Op de avond van 21 juni kreeg ik als liefhebber van lichtende nachtwolken tegen middernacht nog een prachtig cadeau voorgeschoteld: de mooiste show van lichtende nachtwolken sinds jaren …

21 juni 2019 – de mooiste lichtende nachtwolken sinds jaren

34 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 6

 1. Jan voor mij is de purperreiger nummer een met stip.
  Die zie je hier niet veel, die heb ik pas een keer kunnen
  fotograferen.
  Maar ook de wolkenlucht mag er zijn en het onweer
  allemaal mooie foto’s.

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

 2. Die nachtwolken waren wel een absolute topper, Jan!
  En die storm heeft hier in de omgeving ook veel schade gegeven, behalve in onze tuin, want daar was alles al door de eerdere stromen geveld 😉
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Jan,

  wat een bliksem!! Mooi, dat je die te pakken had.
  Ik was op 21 juni overigens in Harlingen en heb toen ook de nachtwolken gefotografeerd.
  Ik keek omhoog en… wat een wonder, wat een schoonheid!

  Groetjes, Marlou

  Geliked door 1 persoon

 4. Die lichtende wolken herinner ik me nog goed. Ik had er nog niet van gehoord. Net zoals van een purperreiger. Nooit te oud om te leren dus.
  Bliksemfotografie is prachtig, alleen jammer dat je dan beseft dat hij altijd ergens de aarde raakt.

  Geliked door 1 persoon

 5. De warmte herinner ik me het meest en het bericht over de tornado’s.
  Je hebt een paar goede foto’s gemaakt van de verschillende luchten, bliksem is heel moeilijk te vangen, is mijn ervaring.

  Geliked door 1 persoon

  • Als je maar genoeg zicht rondom hebt, dan valt het nog wel mee om de bliksem te kunnen fotograferen. Vanuit onze tuin heb ik helemaal geen zicht op de horizon en ik kan vanwege de omliggende huizen en bomen ook maar een beperkt stuk van de lucht zien. Toch is het me die avond twee keer gelukt om de bliksem in beeld te vangen.

   Geliked door 1 persoon

 6. Er was veel onweer geweest in Juni. Best mooie foto. Tweede foto wat zonde van de bomen. Andere foto’s van twee vogels heb jij mooi kunnen fotograferen. IK heb ze dit nooit gezien. Je woont mooi in de buurt denk ik. De laatste foto is zeker lichtende nachtwolken om te zien. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ja, de lichtende nachtwolken, het is dat ik echt niet wist wat het was… anders was ik toch even het park in gelopen. Nu weet ik het, en ga ik ervoor als het zich weer voordoet, net als zee vonk…

  X

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.