Hoe en wat 2019 – 5

Wij waren er begin mei een weekje tussenuit. Op zich best lekker, maar in weerkundig opzicht hadden we het wel beter kunnen treffen. De maximumtemperaturen schommelden in die week rond de 11-12 graden met een positieve uitschieter van 13,1 ºC op 2 mei. Slechts één zonsondergang was het bekijken en fotograferen waard …

Het bleef de hele maand aan de frisse kant, zo af en toe komt dat ook nog voor in tijden van klimaatopwarming. De maximumtemperatuur reikte in mei niet verder dan 21,6 ºC. Dat was de warmste van maar 4 warme dagen, dat zijn dagen met een maximumtemperatuur boven de 20 graden. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 11,8 ºC, en dat is precies gelijk aan het gemiddelde temperatuur van mei in de periode 1971-2000. Met maar 14 mm neerslag was mei een droge maand …

De vogels trokken zich van de weersomstandigheden niks aan. Het werd gezellig in onze tuin. De koolmezen kregen het steeds drukker naar mate hun jongen groeiden, ze vlogen voortdurend af en aan. hoog in de hazelaar begon ‘ons vaste koppeltje’ houtduiven avances te maken en een nest te bouwen.

Mijn fotomaatje wist me op een met 16 graden allerminst warme dag weer eens mee te tronen naar de Jan Durkspolder. Daar hadden zowel een lepelaar als ik een mazzeltje: hij een lekker hapje, ik een mooie foto …

38 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 5

 1. mooie zonsondergang Jan, prachtige foto van die lepelaar, en dat het een koude start van de lente was weet ik nog goed, ik was in Duitsland met een vlinder kenner en fotograaf, waar het normaal wemelt van de vlinders moesten we goed zoeken, ook de vegetatie was ver achter bij andere jaren

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh wauw, ja die foto is echt TOP! hahaha juiste moment, juiste, alles! Zoiets heb ik met een ijsvogeltje, die net een visje inslikt dan.

  Prachtig! Ook de duiven trouwens, vaste koppel, zo hadden mijn opa en oma jarenlang 1 zwarte duif… kwam elk jaar terug, dat weet ik nog.. bijzonder ook, tot even niet kwam… mijn oma zette altijd voer neer op het afdakje van de keuken tot op 1 dag… hij kwam… en hij had een witte duif bij zich… hij toonde haar aan mijn oma en na enige tijd… afscheid en ze zijn nooit weer geweest… zo bijzonder toen.

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Koolmeesje is zeker dol op vogelhuisje. Duiven zitten graan in de bomen. De eerste foto is ook mooi geworden. De laatste foto is echt schitterend gemaakt. Heel mooi Jan. Top!Opwarming is zeker merkbaar.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.