Hoe en wat 2019 – 4

Na de nattigheid van maart barstte het voorjaar in april echt los. De eerste drie weken verliepen droog, zonnig en warm, alleen de tweede week van de maand was qua temperatuur ondermaats. De relatief hoge temperaturen maakten het voor mij weer wat meer mogelijk om er licht gekleed op uit te gaan, en daar heb ik dan ook volop geprofiteerd …

Voorjaar optima forma, met aan het begin van de maand meteen al lammetjes en de eerste grutto in de wei. In de tuin werden tussen al het frisse groen ook de eerste tekenen van verval alweer zichtbaar …

Het koudst was het op 13 april, de maximumtemperatuur lag die dag op 5,8 ºC. De nacht ervoor had het licht gevroren en er trokken die dag lokaal wat lichte sneeuwbuitjes over. De hoogste temperatuur werd op 24 april bereikt met ruim 25 graden, daarmee was het meteen de eerste zomerse dag van het jaar. De gemiddelde temperatuur lag met 11,0 ºC ruim 3 graden boven het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000. Met alleen in de laatste week van april regen van betekenis was het met 34 mm iets droger dan normaal.

Eind april had ik in de Surhuzumer Mieden nog een mooie primeur, daar kon ik voor het eerst kemphanen op foto vastleggen …

28 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 4

 1. Ik verjaar op 6 april… ook bij mij de eerste tekenen van verval… 😉
  We hadden heel mooi weer in 2019, ik dacht op 7 april, want toen heb ik een tuinfeestje gegeven en er schenen duizend zonnen. Hopelijk is het dit jaar weer zo mooi, maar we weten het niet. April doet wat ie wil.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het voelt beetje onwennig aan, de lente ruiken in je woord een beeld, terwijl alles hier zo grauw en grijs oogt.
  Nog eerst twee donkere maanden doorspartelen…..
  Je foto met de kemphanen is prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 3. Temperatuur zit veel verschil erin. Veel regen gehad bij ons. En vooral de laatste tijd somber en grijs weer. Kom maar op met voorjaar. April kan ook koud zijn. Mooie foto’s weer eens te zien Jan. Fijne dag veder.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoe snel een mens vergeet hoe het een jaar geleden was: hier bij jou kun je het precies nalezen.
  Elke maand zo’n 2 tot 3 graden te warm…
  Ook nu zit er geen vorst in de verwachting.
  Heel fijn, zo’n overzicht, Jan.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem, of we het nu willen of niet, we hebben nu eenmaal een beperkt en nog vaak tamelijk selectief geheugen ook.
   Zonder mijn weblog, het foto-archief en de dagelijkse registratie van de belangrijkste weercijfers zou ik geheugentechnisch gezien ook heel snel in de problemen raken, vrees ik.
   Fijne zondag verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.