Hoe en wat 2019 – 3

Ook maart was met een gemiddelde temperatuur van 7,8 ºC tegen normaal 5,0 ºC weer een warme maand. Het was ook een maand waarin een goede poging werd gedaan om wat te doen aan het neerslagtekort. Na een droge februari volgde een natte maart: 116 mm neerslag tegen normaal 60 mm. Hierbij moet ik wel de kanttekening maken dat mijn regenmeter verstopt is geraakt door katjes van de hazelaar en al wat daar vervolgens aan vast is blijven plakken. Als gevolg daarvan heb ik na ontstopping van het geheel een (redelijke) schatting moeten maken van de neerslagsom …

Al dat vocht en de warmte deden de tuin overigens wel goed. Aan alle kanten kwam het leven daar in hoog tempo tevoorschijn. In de vijver waren vooral de grote frisgroene bladeren van de gele plomp echte blikvangers. Een koolmees nam een paar maal een kijkje in en bij één van de nestkastjes in de tuin. Dat zou later in het jaar nog een mooi vervolg krijgen …

Omdat mijn acnesklachten onder invloed van de qutenzabehandeling al langere tijd goed te hanteren waren, lukte het in tweede helft van maart om voor het eerst in 2019 op een stralende dag weer eens langere uitstap te maken met mijn fotomaatje Jetske.

Het werd een prachtige rit met een aantal stops met fotokuiers aan het Wad. Onder andere de oude palenrij bij Paesens-Moddergat en de kerk van Wierum passeerden de revue. Een week later was het weer compleet omgeslagen. De Ryptsjerksterpolder lag er eind maart weer grijs, nat en triest bij alsof het herfst was …

30 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 3

 1. Haha ik dacht in een split-second dat je een foto van een nestkastje in onze tuin had gemaakt. Het is een duplicaat. 🙂
  Het uitstapje naar het Wad was een prachtige fotokuier.
  Een verstopte geavanceerde regenmeter, dat kan dus ook nog en zo is er altijd wel wat. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtig, en mijn eerste keer in Peasens Moddergat was de zon al bijna onder helaas… maar toen heb ik wel een hele romantische avond beleefd tijdens de ondergang van de zon in het water met liefste.. ja, een camera neem je niet mee het water in 😉 Dat was wel ergens anders, daarna reden we dus hier heen.

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. mooi vervolg en foto’s van je terugblik naar 2019 Jan., weer even heel anders dan zo als ik dat gedaan heb.
  wel leuk om te zien en te lezen, wat ben je dan veel dingen weer al snel vergeten,
  als je dit ziet en leest heb je zo’n O ja zo was het gevoel

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook het terug blikken op de TV sla ik meestal over…..hier bij jou lees ik ze…en dan denk ik…ja..dat was toen…..maar de foto`s hebben de voorkeur…..mijn geheugen denkt in beelden Jan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nog 2-3 maanden en we krijgen weer zo’n ontpoppende natuur. Je doet mij er al zin in krijgen als ik dit lees. Nu nog een paar weken genieten van de knapperende haard in huis en hopelijk pikken we nog wat vrieskoude en sneeuw mee.

  Geliked door 1 persoon

 6. Houd jij spontaan al die gegevens ivm regen en wind gedurende het jaar altijd zelf bij?
  Je onderging een behandeling met een hele moeilijke naam, maar gelukkig werkte ze. Je hobby mogen en kunnen doen is heerlijk. Ik hoop dat je dit jaar nog heel veel van die prachtige foto’s kan posten.

  Geliked door 1 persoon

  • Ach, wat is spontaan … Het weer heeft me altijd al geboeid. In 2003 ben ik begonnen om neerslag- en temperatuurcijfers in ons tuintje vast te leggen in een Excelbestand. Eerst met een eenvoudige thermometer en regenmeter, tegenwoordig gebruik ik wat geavanceerder meetapparatuur. Het is niet meer dan een aardigheidje.

   De behandeling met die moeilijk naam was helaas na 4 herhalingen uitgewerkt, waarna ik weer met helse pijnen werd geconfronteerd. Maar dat is eigenlijk voor verderop in deze serie … 🤫

   Dat laatste help ik je hopen, maar dan moet het wel wat fotogenieker weer worden.

   Like

 7. Koolmeesje komen bij ons elke dag vogelhuisje. Altijd koppeltje. Zo leuk gezicht. Koolmeesjes zij gek op vogelhuisjes. Mooie omgeving om te wandelen. Ik was vanmorgen weggeweest. Ik vond het koud buiten. Er staat harde wind. Fotokruiers aan het Wad hebben prachtig palen. Mooie foto’s Jan. Fijn weekend.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.