Hoe en wat 2019 – 2

Februari 2019 ging van start met een klein winters nabrandertje. Er viel wat lichte sneeuw en er volgden een paar nachten met lichte vorst. Met een laagste temperatuur van -1,2 ºC stelde het opnieuw niks voor. Nadat de tuin even weer een licht winterse aanblik had gehad, was het gedaan met de winter van 2018-2019.

Met een gemiddelde temperatuur van 6,4 ºC tegen 2,3 ºC normaal was februari record-warm. Met 26 mm neerslag tegen normaal 41 mm was het ook een droge maand …

Naar mate de tijd verstreek, stegen de temperaturen die maand tot uitzonderlijk hoge waarden. Op 25 februari zag ik bij Oudega de eerste koeien buiten lopen. De hoogste temperatuur van de maand verscheen twee dagen later op de thermometer in onze tuin: 18,8 ºC. Die dag maakten Jetske en ik voor de tijd van het jaar opvallend luchtig gekleed een fotokuier in de Jan Durkspolder. Op het pad naar de grote vogelkijkhut raakten we in gesprek met enkele vrijwilligers van It Fryske Gea, die de wilgen aan het knotten waren ….

26 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 2

 1. Het was mooie terugblik van februari. Was wel wat winters geweest. Maar niet te koud geweest. Mooie foto’s van toen. Leuk eens weer terug te kijken. Ik zie steeds nog geen sneeuw. Maar temperatuur is te hoog. Fijn weekend.

  Geliked door 2 people

  • Het kan inderdaad nog best een week of twee winter worden, maar op korte termijn, zeg t/m half januari, is daar weinig of geen kans op.
   Persoonlijk vind ik mist en ijzel erger en gevaarlijker dan sneeuw. Sneeuw is duidelijk zichtbaar, waardoor je er beter op kunt participeren dan op mist en ijzel.

   Geliked door 1 persoon

 2. Een Elfstedentocht zie ik dit jaar ook al niet meer zitten. De watertemperaturen zijn volgens mij veel te hoog. Daar hebben we lange tijd toch wat lagere temperaturen voor nodig.

  Geliked door 2 people

 3. Hoe vaak, Jan, zullen we de komende winters nog van die mooie plaatjes kunnen schieten zoals op jouw foto hierboven?
  Het is dat ik een hekel heb aan het ruimen van sneeuw en aan lopen en (auto)rijden bij sneeuw en gladheid, maar zo’n ongerepte witte wereld: dat heeft toch wat.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Als ‘kind van de winter’ probeer ik nog altijd van een optimistisch scenario uit te gaan. Maar dat begint wel elk jaar moeilijker te worden. Het hoeft niet eens een lange en koude winter te worden, ik ben al blij met een fotogenieke periode van een week of twee. Het grijze weer van dit moment vind ik zo saai en naar.

   Like

Reacties zijn gesloten.