Hoe en wat 2019 – 1

In voorgaande jaren blikte ik aan het eind van het jaar nog wel eens terug op het weer en aardige fotomomenten en zo. Daar ben ik ditmaal in december niet aan toegekomen, omdat er nogal wat tijd is gaan zitten in de diaseries over de Deltagoot en de videoserie over de salamanders. Daarom heb ik besloten om het jaar nu maar eens met een soort van terugblik te beginnen …

Na een stormachtige nieuwjaarsavond keerde de rust terug, maar de storm had wel een hoop ellende met zich meegebracht. Vlak ten noorden van de Waddeneilanden verloor de oceaanreus MSC Zoë enkele honderden containers. Het gevolg was een enorme vervuiling van het kwetsbare gebied, die nu nog op veel plaatsen in de natuur zichtbaar is.

Van 22 tot 26 januari hadden we hier wat sneeuw. Het was maar een laagje van enkele centimeters, maar het leverde wel weer sfeervolle plaatjes op, zoals van het roodborstje dat weer in onze tuin bivakkeerde. In de Jan Durkspolder kon ik zelfs enkele schaatsers op een heel dun laagje ijs betrappen …

Veel stelde het winterweer niet voor, in januari telde ik slechts 11 x nachtvorst, waarvan 3 x matig. De laagste temperatuur was -6,6 ºC op 25 januari, de hoogste temperatuur was 8,3 ºC op 13 januari 2019. De gemiddelde temperatuur kwam in ons tuintje in januari 2019 uit op 2,9 ºC tegen normaal 2,2 ºC.

Hoe groot de verschillen waren, is mooi te zien op twee foto’s van een sprong reeën in de Jan Durkspolder. Op 24 januari lag er een laagje sneeuw, vijf dagen later leek het op dezelfde plek wel voorjaar …

31 gedachten over “Hoe en wat 2019 – 1

 1. leuk dat je dit even ophaalt Jan, ik was het al bijna vergeten dat er sneeuw was in Januari , geloof dat het hier nog minder was dan bij jullie, leuk die twee foto’s van die herten vijf dagen na elkaar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier kan het wel en dan zal ik het niet laten 🙂 Mooi hoor, ik heb ook net wat foto’s zitten bekijken van vorig jaar en inderdaad sneeuw en ijs en voorjaar. Ik hoop dat er nog een laagje sneeuw of voorjaar valt 🙂 Alles is dan zo mooi en niet grauw.

  Geliked door 1 persoon

 3. No snow here. We have had so much rain here in Stockholm this autumn that if it had come down in form of snow the snow would have had a depth of 2 meters! Good for the ground water so I don´t complain. Happy new year!

  Geliked door 1 persoon

 4. Als een postkaart dat roodborstje ! Dit kan zo aan de muur!
  En wat de opwarming van de aarde betreft …. ze hebben toch een beetje gelijk hé!
  Een laagje sneeuw is altijd mooi en heeft zijn charmes maar ik heb het liever droog en zonnig !

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je. Als ik mag kiezen tussen het grijze, kille weer van en echt winter met wat sneeuw en ijs, dan kies ik toch voor het laatste. Droogte en zon krijgen we meer dan genoeg tegenwoordig, het echte winterweer mis ik toch wel. Ieder het zijne. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, ooit … nog voordat de klimaatverandering echt op gang was gekomen, viel er vrijwel elke winter bij lage temperaturen van dat koude witte spul. En soms bleef het dagenlang liggen ook. Dan konden er sneeuwpoppen, hutten en kastelen mee worden gebouwd. Maar ja, dat was ooit, zei het kind van de winter … 😢

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.