Bladluizen op Brexitdag

Het heeft even geduurd, maar nu zijn de Britten formeel dan toch eindelijk uit de Europese Unie gestapt. Het is jammer, maar het is niet anders. Ik kan er op dit moment niet om treuren, want laten we eerlijk zijn, de Britten waren vaak toch wel dwarsliggers binnen de EU. We kunnen nu alleen maar hopen, dat er dit jaar in ieders belang goede afspraken voor de toekomst gemaakt kunnen worden, zodat we in elk geval als goede buren verder kunnen gaan …

Gelijktijdig met de Brexit lijkt het voorjaar zijn intrede in ons tuintje te hebben gedaan. De eerste sneeuwklokjes komen met hun tere witte bloemkelkjes fier opgericht vanuit de donkerste hoekjes naar boven. Op naar het licht!
In een poging om het grijs van de laatste tijd te doorbreken, vertonen de eerste krokussen hun kleur ook sinds gisteren. Toen ik de onderstaande foto gistermiddag op de pc bekeek, zag ik dat er iets op de één van de krokussen zat. Dat vroeg om nader onderzoek …

En dus ben ik meteen weer even naar buiten gegaan, nu met de macro-voorzetlens op de camera. Wat ik al vermoedde, bleek inderdaad het geval te zijn. Je maakt de gekste dingen mee in de winter van 2019-2020, er trippelden bladluizen op de krokus rond. Maar ja, met een gemiddelde temperatuur in januari van  5,4 ºC tegen normaal 2,2 ºC over de periode 1971-2000 is het voor de insectenwereld een lekker wintertje, neem ik aan  …

 

32 gedachten over “Bladluizen op Brexitdag

  • Ja, het kan nog steeds wel even winter worden, dat hebben we eind februari-begin maart 2018 wel gezien. Maar het lijkt intussen bijna een theoretisch kans, want er zit ook in Scandinavië en in het noorden en oosten van Rusland helemaal geen kou. En daar moet het toch vandaan komen … ;-(

   Geliked door 1 persoon

 1. Mooi h;e al die krokussen uit de grond komen. Je hebt mooie foto’s kunnen maken. ER werd gezegd geen winter komen. Het is aangenaam weer. Als maar droog blijft. Brexit ging het door. Engeland blij en andere mensen vinden niet goed. Eerst afwachten ermee.Eerst zien,dan geloven daar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Tja, de Britten mogen nog uitlopen tot het einde van het jaar en dan moeten ze alles zelf gaan uitzoeken en regelen.
  Jammer dat samenwerkingsovereenkomsten in de wereld nogal eens worden opgezegd. We hebben elkaar des te meer nodig om de grote problemen op te lossen.
  Maar op kleine schaal in jouw tuin is al veel moois te zien, zelfs de bladluisjes zijn al weer paraat.
  Hartelijke groet van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Kriebelige foto’s Jan. Het bladluisje goed te zien in de vergroting.

  Het was toch de bedoeling dat Europa goed zou worden ? In plaats daarvan zijn we groot geworden, en Nederland is zoals altijd het braafste kind van de klas 😦 Ik ga de economische ontwikkelingen bij onze westerburen maar eens in de gaten houden

  Geliked door 1 persoon

  • Europa is zo slecht nog niet, Henk. We leven vooral dankzij de EU momenteel wel in de langstdurende periode zonder oorlog in Europa. Dat alleen is al een verenigd Europa waard. We zullen de komende tijd wel zien wat de onderhandelingen over handelsakkoorden gaan brengen voor beide partijen.

   Like

  • Als ze het bij het aanvreten van 1 krokus blijft, dan heb ik er vrede mee. 🙂
   Wat de Brexit betreft kunnen we alleen maar hopen, dat de politici aan beide kanten van het Kanaal het hoofd koel houden en tijdens de komende onderhandelingen in het belang van beide partijen het principe van ‘Hier neem je wat, daar geef wat’ in het oog houden.
   Jullie ook een prettig weekend!

   Geliked door 1 persoon

  • Als de politici aan beide kanten van het Kanaal het hoofd koel houden en tot een voor beide partijen gunstig handelsakkoord te komen, dan zullen we er waarschijnlijk niet zoveel van merken. Als het tot een handels- en visserijoorlog komt, wordt het een ander verhaal.
   De lieveheersbeestje zijn inderdaad welkom hier. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste zal aantreffen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.