Bladluizen op Brexitdag

Het heeft even geduurd, maar nu zijn de Britten formeel dan toch eindelijk uit de Europese Unie gestapt. Het is jammer, maar het is niet anders. Ik kan er op dit moment niet om treuren, want laten we eerlijk zijn, de Britten waren vaak toch wel dwarsliggers binnen de EU. We kunnen nu alleen maar hopen, dat er dit jaar in ieders belang goede afspraken voor de toekomst gemaakt kunnen worden, zodat we in elk geval als goede buren verder kunnen gaan …

Gelijktijdig met de Brexit lijkt het voorjaar zijn intrede in ons tuintje te hebben gedaan. De eerste sneeuwklokjes komen met hun tere witte bloemkelkjes fier opgericht vanuit de donkerste hoekjes naar boven. Op naar het licht!
In een poging om het grijs van de laatste tijd te doorbreken, vertonen de eerste krokussen hun kleur ook sinds gisteren. Toen ik de onderstaande foto gistermiddag op de pc bekeek, zag ik dat er iets op de één van de krokussen zat. Dat vroeg om nader onderzoek …

En dus ben ik meteen weer even naar buiten gegaan, nu met de macro-voorzetlens op de camera. Wat ik al vermoedde, bleek inderdaad het geval te zijn. Je maakt de gekste dingen mee in de winter van 2019-2020, er trippelden bladluizen op de krokus rond. Maar ja, met een gemiddelde temperatuur in januari van  5,4 ºC tegen normaal 2,2 ºC over de periode 1971-2000 is het voor de insectenwereld een lekker wintertje, neem ik aan  …

 

32 gedachten over “Bladluizen op Brexitdag

 1. de winter slaan we dit jaar compleet over Jan, als het zo doorgaat,
  maar wie weet wat maart nog brengt 2 jaar geleden vroor het op 1 maart ook flink
  al is de natuur wel al aan de lente begonnen met de insecten en bloemen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het kan nog steeds wel even winter worden, dat hebben we eind februari-begin maart 2018 wel gezien. Maar het lijkt intussen bijna een theoretisch kans, want er zit ook in Scandinavië en in het noorden en oosten van Rusland helemaal geen kou. En daar moet het toch vandaan komen … ;-(

   Geliked door 1 persoon

 2. Mooi h;e al die krokussen uit de grond komen. Je hebt mooie foto’s kunnen maken. ER werd gezegd geen winter komen. Het is aangenaam weer. Als maar droog blijft. Brexit ging het door. Engeland blij en andere mensen vinden niet goed. Eerst afwachten ermee.Eerst zien,dan geloven daar.

  Geliked door 1 persoon

 3. De britten hebben al altijd andere gedachten gehad dan wij!
  Geen euro’s , andere kant van de weg , ander uur ….
  We kunnen alleen maar hopen dat alles de positieve kant uitgaat zowel voor hen als voor ons allemaal !
  Dit wordt zeker nog vervolgd ….

  Geliked door 1 persoon

 4. Tja, de Britten mogen nog uitlopen tot het einde van het jaar en dan moeten ze alles zelf gaan uitzoeken en regelen.
  Jammer dat samenwerkingsovereenkomsten in de wereld nogal eens worden opgezegd. We hebben elkaar des te meer nodig om de grote problemen op te lossen.
  Maar op kleine schaal in jouw tuin is al veel moois te zien, zelfs de bladluisjes zijn al weer paraat.
  Hartelijke groet van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Die ene krokus schenk ik ze met plezier, als wij maar zonder kleurverlies van de rest mogen genieten
   Ik vind die vroege voorjaarsbloeier ook wel mooi maar ik zou ze graag willen ruilen tegen een paar weken winter met nog wat sneeuw en ijs. 🙂

   Like

 5. Ach de brexit, we zien wel wat er van komt en de luizen zijn er inderdaad ook al vroeg bij net als de krokussen die nu ook al veel spontaan uit de grond komen. Maar de lieveheersbeestjes zijn er nog niet dus maar even de luizen wat laten eten.

  Geliked door 1 persoon

  • Krokussen heb ik in een zachte winter wel vaker zien verschijnen in januari. Bladluizen zag ik gisteren voor het eerst zo vroeg in het jaar. Ze mogen wat mij betreft 1 krokus delen met elkaar, als wij maar volop van de rest mogen genieten. 🙂

   Like

 6. Kriebelige foto’s Jan. Het bladluisje goed te zien in de vergroting.

  Het was toch de bedoeling dat Europa goed zou worden ? In plaats daarvan zijn we groot geworden, en Nederland is zoals altijd het braafste kind van de klas 😦 Ik ga de economische ontwikkelingen bij onze westerburen maar eens in de gaten houden

  Geliked door 1 persoon

  • Europa is zo slecht nog niet, Henk. We leven vooral dankzij de EU momenteel wel in de langstdurende periode zonder oorlog in Europa. Dat alleen is al een verenigd Europa waard. We zullen de komende tijd wel zien wat de onderhandelingen over handelsakkoorden gaan brengen voor beide partijen.

   Like

  • Als ze het bij het aanvreten van 1 krokus blijft, dan heb ik er vrede mee. 🙂
   Wat de Brexit betreft kunnen we alleen maar hopen, dat de politici aan beide kanten van het Kanaal het hoofd koel houden en tijdens de komende onderhandelingen in het belang van beide partijen het principe van ‘Hier neem je wat, daar geef wat’ in het oog houden.
   Jullie ook een prettig weekend!

   Geliked door 1 persoon

  • Als de politici aan beide kanten van het Kanaal het hoofd koel houden en tot een voor beide partijen gunstig handelsakkoord te komen, dan zullen we er waarschijnlijk niet zoveel van merken. Als het tot een handels- en visserijoorlog komt, wordt het een ander verhaal.
   De lieveheersbeestje zijn inderdaad welkom hier. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste zal aantreffen.

   Like

Reacties zijn gesloten.