Spreeuwendans bij de Bokkumer Mar

“Hoe is het toch mogelijk dat er 1 vogel over je heen vliegt die je vol op je hoofd raakt met een lading vogelpoep, terwijl er op een ander moment een uur lang regelmatig honderden spreeuwen over en om je heen vliegen zonder dat ze je ook maar één keer raken …?”

Toen die vraag vorig weekend bij me opkwam terwijl ik de vogelpoep uit mijn haar stond te wassen, herinnerde ik me dat ik nog onbewerkte video-opnamen had van een spreeuwendans bij de Bokkumer Mar van begin november 2014. Die opnamen heb ik indertijd laten liggen, omdat ik er een dag eerder ook al een filmpje had geschoten van “Een spreeuwenzwerm bij zonsondergang”. En die zonsondergang was een stuk kleuriger dan het grijsblauwe decor waarin de show zich op de tweede avond afspeelde.

Dat laatste past echter heel goed bij het actuele weerbeeld. Bovendien voeren spreeuwen momenteel her en der ook weer meer of minder spectaculaire luchtshows op. Alle reden dus om dit filmpje, bestaand uit 1 take van 4 minuut 32 seconden, tevoorschijn te halen. Ik stond daar die avond samen met een Sovon-medewerker Romke, die probeerde om een redelijk accurate telling van de spreeuwen te produceren. Na het bekijken van het filmpje zal duidelijk zijn dat dat niet meeviel …

21 gedachten over “Spreeuwendans bij de Bokkumer Mar

 1. Prachtig, die bewegingen van zo’n zwerm spreeuwen.
  Er is wiskunde op losgelaten om te snappen hoe het kan dat dat zo gecoördineerd lijkt te gaan.
  Het is heel mooi en altijd weer spectaculair!
  Hartelijke groet, van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dank je wel voor je mooie reactie en bezoek op mijn schrijven hierover.Je hebt een mooie website dus ik kom zeker nog eens vaker op visite.Heb je toegevoegd aan de leeslijst en op YT dus ontvang ik vanzelf je mooie fotografie. filmpjes en schrijven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het filmpje van de spreeuwendans bi zonsondergang kan ik mij nog goed heugen. Grappig dat je via de vogelpoep bij de nog onbewerkte opnames uitkwam. Je mag die vogel van de vogelpoep wel bedanken. 😉 Het heeft je een mooie post opgeleverd.
  Toen ik je onderwerp las en het filmpje zag vroeg ik me af waarom ze dat doen. Ik heb een site gevonden…. er zijn divers hypotheses, maar eigenlijk weten ze het niet zeker. https://www.google.nl/amp/s/www.omroepgelderland.nl/nieuws/amp/2326167/Dit-is-waarom-een-zwerm-spreeuwen-zo-n-mooie-vliegshow-geeft
  Een ding weet ik wel zeker, ik vind het fenomenaal en heb genoten van je beide filmpjes.

  Geliked door 1 persoon

  • Dank voor het linkje. Veel duidelijkheid geeft het nog niet, maar het geeft wel mogelijke richtingen aan.
   De theorie over hoe en waarom ze niet met elkaar in botsing komen, kende ik al. Het is elke keer weer fascinerend om te zien en te horen.

   Heb je trouwens gezien hoe zwart het op een bepaalde plaats in het riet is? Het riet ligt daar volledig plat onder het gewicht van duizenden spreeuwen, volgens mij.

   Geliked door 1 persoon

  • Romke vertelde me tegen het eind van deze opname, dat hij alleen al de grootste groep die aan kwam vliegen schatte op ruwweg 20.000 spreeuwen. Als dat zo is, dan waren er die avond zeker 30-40 duizend vogels bijeen.

   Like

 4. Het blijft prachtig om naar te kijken. Ik heb dat gevoel weleens als er zo’n hele kolonie ganzen over me heen vliegt, maar volgens mij poepen ze weinig al vliegend 😀

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtig om te zien zwermen vogels om te zien. Spreeuwen kunnen groepje mooi in lucht vliegen. Zo mooi gezicht. Wij heb dit ook wel eens. Dan zie ik uit de raam groepje zwermvogels. Dan ben ik te laat mee.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.