Man, vrouw, mees

Vandaag begin ik met een paar foto’s die ik drie weken geleden van de hazelaar heb gemaakt. Dat is tenslotte een beeldbepalend, ’s zomers zelfs dominant onderdeel van onze tuin. Gisteren kon je hem door een druppel heen nog op zijn kop zien staan.

Vandaag gaat het me om de bloeiwijze van de hazelaar. De hazelaar is een zogenaamde naaktbloeier: hij bloeit voordat de bladeren aan de boom of struik verschijnen. Voor de bestuiving is de hazelaar afhankelijk van de wind. Aan de hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen apart. De mannelijke bloei kent iedereen wel, dat zijn de opvallende langwerpige, geelwitte katjes die vaak al in januari vrolijk hangen te wapperen …

De vrouwelijke bloemetjes zijn een stuk minder bekend. Het zijn kleine rode bloempjes, die zo onopvallend zijn dat veel mensen ze nog nooit gezien hebben. Staand onder onze hazelaar valt het ook niet mee om ze met het blote oog te zien, daarvoor hangen ze al bijna te hoog. Om ze goed te tonen, komt de macrolens er eigenlijk aan te pas, maar ook daarvoor hangen de bloempjes te hoog. Ik volsta daarom met een uitsnede van de eerste foto …

En de mees …?

Dat is de koolmees die ik zaterdagochtend in de hazelaar kon fotograferen. Op die foto is mooi te zien dat de kleur van de katjes al flink is veranderd. Ook kun je zien dat de structuur van de katjes een stuk opener is dan op de eerste foto. Na de passage van Ciara is het meeste stuifmeel er intussen wel uitgewaaid …

44 gedachten over “Man, vrouw, mees

 1. Heel leuk vind ik het om bij jou nu eens op het vrouwelijke bloempje van de hazelaar te worden gewezen.
  Voor mij is de foto, die je ervan maakte, zeer leerzaam.
  Je moet er inderdaad met je neus bovenop staan en dat lukt alleen als je de boom in je eigen tuin hebt staan en dan, zoals je schrijft, ook nog op de hoger groeiende bloempjes kunt inzoomen met het fototoestel.
  Zeer nuttige post dus, Jan!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik leer hier heel van jou blogje. Ik wist niet hazelaar zo werkelijk zijn. Moet maar op noemen. De kleuren spreekt al zich. Zit toch verschil erin. Koolmeesje houd daar lekker in de gaten. Prachtig foto’s heb je gemaakt. Zon bij jou maakt de dag goed.

  Geliked door 1 persoon

 3. Leerrijk, boeiend én mooi! Zowel de natuur als jouw foto’s.

  Ooit las ik dat de hazelaar wel eens de ‘snottebellenboom’ wordt genoemd, omwille van de mannelijke bloeiers.

  Als ik een hazelaar zie, ge ik me nu dubbel focussen op de hoge rode bloemetjes, hier prachtig in beeld gebracht.

  Geliked door 1 persoon

 4. geweldig Jan wat een prachtig bloemetje is dat hé.
  onze vriend Jan W. vertelde me ooit eens… als de hazelaar in bloei staat is de winter gedaan… en ik heb erop gelet, het is zo. we krijgen nog wel eens wat vorst maar niet ernstig meer,
  toffe plaatjes

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.