De teloorgang van de krokussen

De krokussen hebben het zwaar dit jaar. Vooral exemplaren die spontaan her en der verschijnen hebben het vaak niet makkelijk. De onderstaande krokus had een niet erg stabiel plekje aan de rand van een verhoging achter in de tuin uitgezocht om tot bloei te komen. De laatste van vele druppels maakte hem topzwaar, waarna kapseizen niet uit kon blijven …

Een aantal krokussen op het centrale heuveltje in de tuin had het beter getroffen. Omringende beplanting zorgde voor voldoende steun om een vroegtijdige val te voorkomen. Hier vormden de druppels een verrijking van het beeld. Of dat ook geldt voor de veelvuldige reflectie van uw aller fotograaf, laat ik graag aan de toeschouwer over …

De krokussen die begin februari al fier stonden te bloeien met bladluizen op hun tere paarse bloemblaadjes, zijn al snel daarna ten prooi gevallen aan storm en regen …

30 gedachten over “De teloorgang van de krokussen

 1. Ook hier in de tuin is een deel van de krokussen in een deplorabele staat. Zoals bij jou.
  Als het maar een dag droog is, zijn er dappere nieuwelingen die laten zien hoe een vrolijke krokus eruit moet zien.
  De volgende regen- en wind-dag gaan ze ook voor de bijl…
  We zullen ons maar identificeren met de vrolijke krokussen, Jan.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Door de slechte weer leiden krokussen ervan. Zelf ook narcissen. Best wel zonde. Er vallen genoeg regen. Pfff… Laat maar lente komen. Hopelijk krijgen geen slechte zomer. De laatste foto is triest om te zien. Helemaal verdord. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie foto’s en verhaal Jan! Het is wel bijzonder dat we het al over de teloorgang van krokussen kunnen hebben nog vóór maart. De ooievaars in het poldertje aan de Hoornse Dijk zijn intussen ook gearriveerd. Ze stonden een beetje beduusd naar hun nest te kijken en volgens mij checkte een van hen op zijn of haar mobieltje Weersverwachting .nl. Maar ze leken er wel vertrouwen in te hebben. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Meestal zijn het de mussen die de crocus belagen, ze zijn gek op het stuifmeel van de gele crocus. Paarse minder. Maar jouw foto’s bewijzen het, de schuld ligt niet bij de vogelen des velds, maar bij storm en hagel. Nee, dan de helleborissen, die weerstaan alle soorten weer en blijven trots met hun klokkebellen pronken.

  Geliked door 1 persoon

  • Meestal maak ik op een zonnige dag wel even wat foto’s bij een van de gazons in de wijk, wanneer daar een deken van paarse en witte krokussen over is uitgespreid. Ik denk, dat ik dat dit jaar maar eens oversla, want er straalt geen echte voorjaarsvrolijkheid vanaf momenteel.
   Jij ook een goeie dag en alvast een prettig weekend.

   Like

 5. wowwwww, maar ze blijven mooi tót het einde hé jan 🙂
  de storm eiste zijn tol…
  ik ben allang blij dat het weer een beetje rustig is buiten, kan mijn hoofd ook tot rust komen… want ik weet niet wat erger is:-)
  je hebt er een feestje van gemaakt, en daar hou ik van dit soort feestjes 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ik wil je goeie stemming niet bederven en ik gun je de rust in je hoofd van harte, maar ik betwijfel of het de komende dagen zo rustig blijft als nu. Je weet hoe het de laatste tijd gaat in de weekends … dan is het tijd voor storm en regen. We zullen het er nog wel even mee moeten doen, vrees ik.
   Vier tot die tijd nog maar even een kleinschalig en gezellig feestje, dat probeer ik zo ook nog even te doen in de tuin. 🙂

   Like

 6. ha Afanja,

  hoe je een mooie reportage kunt maken over een crocusje…
  De glorie en de ondergang… allemaal mooi.
  Net als de mens eigenlijk… (hoewel… ik zou maar wat graag 20 jaar jonger willen zijn… )

  groetjes!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.