De waardeloze winter van 2020

Formeel wordt de periode van 1 december tot 1 maart nog steeds de meteorologische winter genoemd, maar in dit geval leek het meer op een verlengde herfst. Vooral de laatste weken hadden we dat voor een groot deel te danken aan de straalstroom, die de ene stormdepressie na de andere over de oceaan naar onze contreien voerde. Het gevolg: relatief hoge temperaturen, veel regen en vooral ook heel veel wind. Ik heb er dan ook geen lyrisch verslag met mooie winterse plaatjes van kunnen maken dit jaar …

Lang leek het erop dat het de zachtste winter uit mijn meetreeks zou worden, maar dat zat er toch net niet in. De gemiddelde temperatuur kwam in ons tuintje uiteindelijk uit op 5,6° C tegen ca. 2,6 °C normaal over de periode 1971-2000. Daarmee was deze winter de op één na zachtste winter sinds ik het weer in ons tuintje in 2003 ben gaan bijhouden. Alleen de winter van 2006-2007 was met 5,7 °C nog net wat zachter.

Landelijk komt het KNMI tot een vergelijkbaar beeld. “Met een gemiddelde temperatuur van 6,4 °C tegen 3,4 °C normaal was de winter uitzonderlijk zacht. Daarmee was deze winter de op één na zachtste winter sinds het begin van de metingen in 1901, na de winter van 2006-2007 met 6,6 °C,” schrijft het KNMI in haar verslag over de winter van 2019-2020

Vorst van betekenis heb ik in ons tuintje helaas niet kunnen noteren deze winter. Verder dan 10 keer een lichte nachtvorst ben ik niet gekomen. De laagste temperatuur was -3,2 °C op 28 december, de hoogste temperatuur was 12,3 °C op 16 februari …

De winter van 2006-2007 mag dan zachter geweest zijn dan die van dit jaar, toen hebben we wel een paar maal wat sneeuw gehad. En toen er heeft hier en daar zelfs even een dun laagje ijs gelegen. Van dat alles was dit jaar geen sprake, de bovenstaande foto van ons ‘vijvermeisje’ met een heel iel laagje sneeuw stamt dan ook uit februari 2007 …

De neerslag viel hier afgelopen winter eigenlijk alleen maar in de vorm van regen en een paar maal wat lichte hagel. In december en januari viel ongeveer de normale hoeveelheid neerslag, maar februari was ruim driemaal zo nat als normaal. Toch kon de winter van 2019-2020 ook in dat opzicht niet echt potten breken. De bovenstaande grafiek maakt duidelijk dat er niet meer in zat dan een toch wat schamele vierde plek …

Het is maar goed dat we ook in de 21e eeuw nog steeds terug kunnen vallen op de vertrouwde stampende stoommachines van het 100 jaar oude Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer. Het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld moet er in natte tijden als deze nog altijd voor zorgen dat we in Fryslân droge voeten houden. Op dit moment draait het gemaal alweer twee weken op volle toeren. Voor belangstellenden is het gemaal ook vandaag nog in actie te zien …

42 gedachten over “De waardeloze winter van 2020

 1. Prachtig zo’n oud gemaal! Hier gaat dat ook nog met oude gemalen volgens mij, er zal weinig anders op te verzinnen zijn. Wat de foto’s betreft ga ik voor de romantische hartenplas 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. 🙂 ik heb maar steeds een liedje in mijn hoofd Jan:-)

  De lente kwam toen jij kwam…. en écht hé, voor mij mag het vandaag beginnen, ik heb er zo’n behoefte aan..

  mooi verslag van de winter Jan

  Geliked door 1 persoon

 3. ha Afanja,

  mooi overzicht…
  Nu hebben we een duidelijk beeld over deze maand.
  Ik houd nooit zo van februari en ik weet nu waarom: het is gewoon een grijze, grauwe k*t maand.
  Als je eind januari denkt: de winter is voorbij… dan begint-ie eigenlijk pas.

  Maar het is maart en ik hoop, dat de lente echt om de hoek staat te trappelen…

  Groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 4. Een met zorg samengesteld logje waarbij het mij verbaast dat deze winter niet de zachtste was. Maar goed dat jij het allemaal zo mooi bijhoudt.
  Gelukkig is het einde van deze lange herfst nu toch wel in zicht. Althans dat hoop ik. Ik ben wel toe aan zacht voorjaarsweer.
  Je eerste foto past mooi bij het huidige weerbeeld, alsof de bamboe continu in beweging is door de ‘eeuwige’ wind.
  De tweede foto van het trouwe ‘vijvermeisje’ met het dun laagje sneeuw vind ik heel mooi.
  De derde foto vind ik nu speciaal mooi omdat ik het met eigen ogen heb gezien. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Waar is de tijd dat wij met onze jonge kinderen gingen sleeën en schaatsen op de dichtgevroren arm van de Schelde?
  En toch vind ik ook die wind iets hebben, de lucht is gezond, je moet opboksen in tegenwind, het razen rondom als je veilig warm thuis zit…..
  Maar het prachtige zicht van een witte wereld mis ik wel.

  Geliked door 1 persoon

  • Foto en film zijn mooie middelen om de herinnering aan bepaalde zaken en gebeurtenissen levend te houden, maar ze kunnen het ware wintergevoel nooit vervangen. 🙂
   Ja, dat Woudagemaal is echt een pronkstukje en het is dus na 100 jaar nog steeds functioneel.

   Geliked door 1 persoon

 6. ik heb er de cijfers van het kmi eens bijgehaald Jan.

  regen en wind en dus zachte temperaturen waren ons deel

  en geen enkele dag met vorst overdag..

  niet mijn weertype, een winter om rap te vergeten

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 7. Haha, dat wilde ik ook net zeggen…jij wel sneeuw? Dus niet zie ik, 13 jaar geleden. In 2006 was het bar en boos in Friesland én inderdaad in 2007. In de winter in 2010 weet ik nog wel dat ik met mijn pasgeboren zoontje naar het ziekenhuis in Sneek moest en toen vroor het 20 graden, midden op de dag. Dat was nog eens winter.

  Tsja idd dat Woudagemaal blijft maar pompen. Mijn man heeft dat jaren geleden helemaal gerestaureerd. Het is een mooi geheel geworden. Echt een bezienswaardigheid voor jong en oud.

  Geliked door 1 persoon

 8. Een heel mooi en duidelijk overzicht weer, Jan.
  Het was meestal geen weer om lekker buiten te zijn.
  Er blijkt wel uit dat we verhoudingsgewijs behoorlijk veel neerslag hebben gekregen de laatste maanden. Dat is buiten op het land ook overal goed te zien.
  Maar toch ben ik blij met die watervoorraad in de grond. Hebben we alvast een voorraad water paraat voor een ev. wéér zo hete en droge zomer.
  Maar winter… je zou haast vergeten wat dat ook al weer was…
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het neerslagtekort is intussen wel weggewerkt. Wat mij betreft mag er nu worden overgeschakeld op een droger weertype, met vooral ’s nachts af en toe eens een par uur wat regen en overdag zo af en toe eens een fotogenieke bui. 🙂
   Fijne zondag verder.

   Like

 9. Toch klein beetje gesneeuwd zo te zien op de foto. Deze reis is geen winter. Blijft gewoon hoog. Wel heel erg veel regen gehad.Komen nog meer eraan. Bah. Hopelijk krijgen van de zomer beter weer Jan. Stoommachines is zeker indrukwekkend om te zien.Mooie foto.

  Geliked door 1 persoon

 10. Deze winter is geen winter maar inderdaad een verlengde van de herfst !
  Ook hoop ik dat deze niet herhaald wordt met de komende jaren !
  Velen dingen geraken hierdoor verloren, zoals het schaatsen op vijvers, sneeuwpret voor kinderen en …..
  Wens je alvast een fijne zondag Jan !

  Geliked door 1 persoon

  • Daar raak je inderdaad een gevoelig punt, Inge. Vooral het verloren gaan van ijs- en sneeuwpret, zoals wij dat van oudsher hebben gekend, vind ik erg jammer. We kregen gisteren een filmpje toegestuurd van de jongste kleinzoon van 9 jaar. Hij was met school naar de kunstijsbaan, en hij vond het prachtig. Het is hartstikke mooi dat ze dat met school doen, maar het benadert het schaatsen in de vrije natuur natuurlijk niet.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.