De kemphaan komt tevoorschijn

Dinsdag liet ik hier een foto zien van een vogel die nauwelijks zichtbaar aan de waterkant tussen de pitrussen verborgen zat. Met iedere beweging liet hij wat meer van zichzelf zien …

Mijn vogelkennis is niet echt heel groot, maar ik vermoed dat het hier gaat om een mannelijk exemplaar van de kemphaan, die als ‘Ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst voor Vogels staat. In de jaren 50 van de vorige eeuw was de kemphaan in ons land nog een algemeen voorkomende broedvogel. Met het oprukken van de intensieve landbouw was het de eerste weidevogel die uit het veld moest ruimen. Van de grote aantallen kemphanen die tot aan de jaren vijftig in West-Europa baltsten en broedden is nu minder dan 10% over …

Net als vorig jaar zit er in de Mieden onder de rook van Gerkesklooster momenteel een vrij grote groep kemphanen. Volgens mij zijn dit allemaal doortrekkers, die hier een tijdlang pauzeren en foerageren. Een dezer dagen zal ik ook nog een paar foto’s van het vrouwtje laten zien …

30 gedachten over “De kemphaan komt tevoorschijn

 1. Een mooi verhaal met de tevoorschijn komende kemphaan. Het was tijdens het fotograferen spannend of de kemphaan zich zou laten zien. 🙂
  Ik denk ook dat het om een man gaat, in de vogelwereld zijn die in de regel mooier en kleurrijker dan de vrouwtjes. In de vogelwereld dan hé. 😉

  Geliked door 2 people

 2. Leuk hè als je dan zoiets aparts ziet en zeker ook als je weet dat het bijzonder is. In plaats dat ze er dan eens even voor gaan zitten om op de foto te gaan 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Zelf ken ik ze niet maar ik geloof je op je woord. Zéker als hij een dikke witte ‘sjaal’ om heeft.
  Je moet wel een eindeloos geduld hebben als vogelspotter, ik zou een boek meenemen en de vogels vergeten.

  Geliked door 1 persoon

  • Daarom ben ik ook geen echte vogelspotter, mijn fotomaatje is dat de laatste jaren veel meer geworden. Ik vind het mooi om een halfuurtje in een vogelkijkhut te zitten, maar daarna begint het al snel te kriebelen en moet ik weer even in beweging. Op zo’n zonnig plekje in de buitenlucht waar meer te zien is dan alleen vogels, kan ik het echter makkelijk een paar uur uithouden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.