Met Jetske naar de grutto’s

Het is weer woensdag en dat betekent, dat ik de dag toch weer begin met de stand van zaken in coronatijd. De social distancing maatregelen lijken hun vruchten af te werpen. Voor zover ik heb gezien en uit de media heb vernomen, is het hier Fryslân de afgelopen weken op straat, in plantsoenen en in de natuur erg rustig geweest. Als gevolg van de maatregelen lijkt er heel voorzichtig een zekere stabilisering in zicht te komen van het aantal mensen dat met corona op de IC moet worden opgenomen. Ook m.b.t. de beschermingsmiddelen schijnt het er nu ook beter voor te staan. In de Friese ziekenhuizen lijkt alles langzaam maar zeker in de juiste plooien te zijn gevallen …

Dat merkt ook mijn fotomaatje in ziekenhuis Tjongerschans. Het was dan ook een prettige verrassing, toen ze me vorige week voor het eerst sinds het ingaan van de intelligente lockdown uitnodigde om maar weer eens samen op pad te gaan. Jetske wilde namelijk graag de grutto fotograferen, en ik mocht haar daarbij naar de juiste locatie gidsen. Maar dan wel met inachtneming van de coronamaatregelen natuurlijk. ‘Samen apart’ noemde Jetske het. Ieder in de eigen auto reden we naar de Mieden onder de rook van de zuivelfabriek in Gerkesklooster-Stroobos …

Op de bovenstaande foto’s zie rechts in de verte onze auto’s. Daar klapten we recht voor het plas-drasgebied onze stoelen uit op zeker 3 meter afstand van elkaar. Omdat ik de laatste weken altijd alleen op pad ben eigenlijk niemand tegenkom, moet ik daar nog steeds aan wennen, maar Jetske is daarin terecht heel stringent en consequent. Ik hoefde maar op te staan om een dropje presenteren, dan nam ze de benen om 50 meter verderop in de berm te gaan zitten …  😉

In de inleiding bij het filmpje schreef ik eergisteren al, dat het een feest was om al die (weide)vogels daar te zien en te horen. Maar nog mooier vond ik het eerlijk gezegd om daar weer met mijn fotomaatje te zitten. Het is in de loop van de afgelopen 13 jaar zo vertrouwd geworden om een paar maal per maand samen op pad te zijn, dat ik het de afgelopen weken echt als een gemis heb ervaren …

Terwijl we als vanouds samen zaten te fotograferen, was het ook goed om tussen de bedrijven door weer echt wat bij te praten. Jetske heeft gisteren een aantal fraaie close-ups en een prachtig filmpje van de zo gewenste grutto op haar weblog gezet: ‘Grutto’s in De Mieden’

53 gedachten over “Met Jetske naar de grutto’s

 1. Het was weer als vanouds een gezellige dag. Het weer, het plekje en de vele weidevogels werkten fantastisch mee. En zo samen bermtoerist zijn is toch stukken gezelliger dan alleen.

  Toen ik laatst bij de ooievaars in De Wijk was zaten op de parkeerplaats twee dames. Ze waren fotovriendinnen en gingen altijd samen op stap. Vanwege de corona waren ze nu in twee auto’s gekomen, hadden hun eigen lunchpakket en klapstoeltjes mee en zaten 2 meter uit elkaar te praten en te genieten. Ik maakte op afstand een praatje met hen.
  Dus het idee heb ik gejat. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Veel eerder dan je had verwacht, kon je weer op stap met je fotomaatje!
  Heel fijn, en ze paste zó goed op jou en de afstand, je hoefde je nergens zorgen over te maken.
  De prachtige foto met het ljipke en de skries sprong er voor mij uit.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, we hebben natuurlijk wel contact gehouden, we vonden allebei dat we – nu er wat meer zicht is op de ontwikkelingen in de Friese ziekenhuizen – met inachtneming van de maatregelen wel weer eens samen in de buitenlucht op pad konden. Wachten tot er een vaccin is kan wel eens heel erg lang duren.
   De skries komt binnenkort nog eens prominent in beeld.

   Like

  • Hi Peter, nice to hear from you. It’s indeed been a long time since we have visited each others blog.
   I stopped contributing to Skywatch Friday, because I have been quite ill for a long time. perhaps I will pick up Skywatch friday again some day, but I will ad your blog to my Feedly and visit you soon.

   Like

  • Dankjewel. Theoretisch is de kans dat Jetske het virus bij zich draagt een stukje groter dan bij mij. Dus ik begrijp Jetske haar voorzichtigheid in het begin ook zeker wel. Maar op deze manier moet het toch wel kunnen om weer eens een dagje samen te hebben.Het was in elk geval weer een erg gezellige dag met fraaie resultaten.

   Geliked door 1 persoon

 3. Mooi plaatsje daar, zo krijg je wel een uurtje om en altijd wat voor je camera…Zoals ik al bij Jetske zei, samen fotograferen, maar dan als living apart together.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat was dan zeker een leuke verrassing en goed dat jullie je zo aan de regels hielden. Met prachtige foto’s als resultaat en lekker even bijgekletst.

  Geliked door 1 persoon

 5. De grutto’s zijn erg de moeite. Ik vraag me soms af of die lange bek nooit afbreekt zoals ze soms tekeer gaan in de aarde. Ik heb ook het filmpje bekeken.
  Wat is het daar mooi en wijds en rustig.
  En voor jou een topdag om er met je fotomaatje op uit te kunnen trekken.
  Want alleen is maar alleen, ook al was het dan samen alleen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is raar … Al zo lang ik MS heb, heb ik in de periode 2005 tot 2016 bijna elke dag wel ergens in de omringende natuur een fotokuiertje gemaakt, bijna altijd alleen. En dat heeft me nooit gestoord, integendeel: ik was altijd eigen baas over plaats en lengte van mijn kuiertjes en dat is bij MS wel een dingetje. De wandelingen met Jetske zijn daar in de loop der jaren als prettige aanvulling bij gekomen. Pas tijdens de gedeeltelijke lockdown voelde dat alleen zijn in de grotendeels lege en stille natuur als beklemmend of zo. Dit was dan ook weer een aangename onderbreking, die pakken ze me niet meer af.

   Like

 6. Wat leuk dat je met Jetske daar toe bent geweest. Jullie hebben lekker genoten aan de waterkant. Mooie vogel is dit te zien. Kieviet hebben tegenwoordig mooie kuif erop. Houd afstand….. Daar moeten steeds aan houden. Ik ga niet deur eruit. Nog niet… Mooie foto’s heb je gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtig en super fijn, ook al is het echt even uit elkaar, toch weer samen zo te kunnen zijn. En dan ook nog, al die vogels.

  Wat je zegt over social distancing, ik merk er in de winkels anders erg weinig van, zeker gisteren niet. Het was of heel het dorp uit was gelopen en in de winkels zat. Maar goed, de natuur is ook anders 😉

  Blij ben ik dat het afneemt! In de ziekenhuizen.

  X

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.