Tusken de greidefûgels – Tussen de weidevogels

In twatalich stikje hjoed … – Een tweetalig stukje vandaag …

It is kâld hjoed. Mar ja, we wiene de lêste tiid ek ferwend fansels. Benammen ferline wike fûn ik it regelmjittich echt noflik waar. Moai waar om yn coronatiid marris in pear oeren yn alle rêst yn’e greiden te sitten. It simmerstuoltsje en wat kofje en bôle mei, wa docht jo wat? En witte jimme wat it moaiste wie …? Ik hoechde der no ris in kear net hielendal allinne op út.

Sûnt it begjin van de coronacrisis is it stil yn ús lân. Dy stilte fielt foar my op guon plakken suver wat beklemmend oan. Mar op it júste plak, tusken greiden mei wat plasdras, klinkt de rop fan de greidefûgels yn dy stilte no sa’t ik se yn myn jongste jierren eltse maityd om hûs hinne hearde. Hjoed de dei heare jo dit allinne noch yn fûgelfreonlik ynrojochte greiden, en dy binne der spitigernôch stadichoan minder. Mei in 12 minuten duorjend filmke hoopje ik jimme op dizze kâlde dei mei byld en lûd dochs wer wat in maitydsgefoel te jaan …

Het is koud vandaag. Maar ja, we zijn ook verwend de laatste tijd natuurlijk. Vooral vorige week vond ik het regelmatig echt lekker weer. Mooi weer om in coronatijd maar eens in alle rust een paar uur tussen de weilanden te gaan zitten. Het zomerstoeltje en wat koffie en brood mee, wie doet je wat? En weet je wat het mooiste was …? Ik hoefde er nu eens niet helemaal alleen op uit.

Sinds het begin van de coronacrisis is het stil in ons land. Die stilte voelt voor mij op sommige plaatsen wat beklemmend aan. Maar op de juiste plek, tussen weilanden met ruimte voor plasdras, klinkt de roep van de weidevogels in die stilte zoals ik ze in mijn jongste jaren elk voorjaar rond huis kon horen. Tegenwoordig hoor je dit alleen nog in vogelvriendelijk ingerichte weilanden, en die zijn er helaas steeds minder. Met een 12 minuten durend filmpje hoop ik jullie op deze koude dag met beeld en geluid toch weer wat een voorjaarsgevoel te geven …

40 gedachten over “Tusken de greidefûgels – Tussen de weidevogels

 1. schitterend filmpje , plasdras ken ik van de Eempolder niet ver van hier
  Fries versta ik goed en lezen ook wel , praten alleen als ik weer een tijdje in Makkum ben 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt een prachtige header geplaatst van de kievit en de kemphaan.
  Met plezier heb ik naar het filmpje gekeken en geluisterd. Wat een drukte daar. Het is zo grappig om te zien zoals de weidevogels op één poot staan te rusten en dan vervolgens op één poot verder hippen om een beter plekje te krijgen.

  Ik heb je filmpje van bijna 13 jaar geleden nog eens teruggekeken. Leuk om weer te zien en te horen. Ik weet nog wel dat ik 13 jaar geleden moeite moest doen om het Fries snel en goed te verstaan. Nu is dat gelukkig geen probleem meer. Het zit inmiddels vastgepind op mijn interne harde schijf.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik hoefde maar weinig voor die foto te doen. De kievit en de kemphaan kwamen als vanzelf samen als volleerde modellen in beeld.
   Dat op één poot hippen, viel mij daar ook op. En er wordt ook echt gestreden om de mooiste plekjes af en toe.
   Zelfs je schriftelijke beheersing van het Fries gaat intussen aardig de goeie kant op. 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijk om op full screen als het ware mee “tussen de weilanden” te zitten, met dat vogelgekwebbel.
  Het Friese stukje kon ik goed volgen, leuk hoor!
  Het lekkere weer is nu weer even voorbij, maar hopelijk komt er elke dag weer een paar graden bij, Jan.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 4. nou Jan, ik geniet errrrrg van de stilte,
  de crisis heeft toch ook wel z’n goeie dingen voor de natuur so wie so. dat vind ik zo fijn hé,
  je hoort zóveel meer, al lijkt het wel veel stiller, ik mis ook nog wel heel veel vogels, ik maak me zorgen Jan….
  de natuur redt het uiteindelijk wel hoor…. maar ze heeft het zwaar

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat heerlijk om te horen en te zien! Een machtig mooi geluid om je bij weg te laten voeren.
  Alleen de vogels horen, hoor je bijna niet meer. Soms, even, op zondagochtend, heel vroeg.
  De foto van de grutto is beeldschoon.
  Fijne paasmaandag, Jan.

  Geliked door 1 persoon

 6. Deze grutto’s heb jij mooi fotografeert Jan. Wow wat is daar heel veel te zien. Prachtig vogels. Je woont mooi in de buurt. Het is frisjes. Morgen ook. Daarna gaat de temperatuur omhoog. Vogelvluchten zeker heel mooi om te zien van jou filmpje. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 7. It is yndied heul stil en in soad wetterfûgels sjogge jo no ek faker, mar ek oare fûgels. Moaie fideo wêr’t ik al op jo kanaal op reageare.
  Het is inderdaad erg stil en veel watervogels zie je nu vaker, maar ook andere vogels. Leuke video waar ik al op heb gereageerd op je kanaal.

  Geliked door 1 persoon

 8. 12 minuten een drukte van belang die toch rustgevend werkt. Je moet het maar kunnen!
  Die Friese taal is toch wel heel speciaal, ik heb het proberen begrijpen, moeilijk!
  Welke taal spreek jij thuis? Kan jij ze allebei vlot spreken? Intrigerend hoe ‘anders’ een taal in hetzelfde land kan klinken.

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooi, en zeer zeker rustgevend! Picasso reageerde er ook op, oren omhoog, om zich heen kijkend, hahahaha Geweldig, de vogelvluchten ook, prachtig om te zien altijd.

  Daar kan ik ook zo van genieten.

  X

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.