Mijn eerste waterhoen

Zo, we zijn weer een persconferentie verder. Langzaam, maar zeker worden de teugels wat gevierd. Stapje voor stapje komt er meer ruimte om ons leven binnen de anderhalvemetersamenleving op te pakken. “We mogen vertrouwen hebben, maar moeten waakzaam blijven,” aldus onze Premier in Crisistijd. Voor mij persoonlijk betekenen de versoepelingen die in juni ingaan nog geen verruimingen. Maar gelukkig kunnen we hier nog steeds rustig de natuur in, en dat probeer ik ook nog steeds een paar maal per week te doen …

Maandag heb ik weer even een ritje naar de Jan Durkspolder gemaakt. Ook ditmaal was het er weer heerlijk rustig. Er stond zelfs geen auto geparkeerd bij het paadje naar de grote vogelkijkhut. En dus besloot ik voor het eerst sinds het begin van het coronatijdperk maar weer eens in de hut te kijken …

Hoewel het echt een grote hut is, waarin je prima met een man of 4 op anderhalve meter van elkaar kunt zitten, zit ik er momenteel toch liever niet tegelijk met anderen. Het voelde goed om er voor het eerst sinds een paar maanden weer van het vertrouwde uitzicht te genieten …

Ik zat er nog maar net, toen ik links van de hut een zwarte vogel door het water zag stappen. Vermoedelijk een meerkoet, dacht ik, maar toen ik er goed naar keek, zag ik dat het een waterhoen was. En het was niet zomaar een waterhoen … Het klinkt misschien raar, maar in bijna 15 jaar bloggen, was dit het eerste waterhoen dat ik voor de lens kreeg. Een primeur dus …

Tot mijn grote verdriet bleef het beperkt tot één goede foto, want het dier stapte naar de kant en verdween daar tussen gele lissen. ’t Had zo mooi kunnen zijn …

 

30 gedachten over “Mijn eerste waterhoen

 1. Waterhoentjes zie je hier ook heel vaak, maar er een foto van maken is een tweede.
  Ze zijn zo ontzettend schuw, dus je had geluk en gefeliciteerd met je primeur Jan.

  En dat virus die versoepelingen zijn er niet om dat het virus er niet meer is, maar om dat er nu weer plek is op de IC’s
  Ik hoor nog zoveel berichten over besmettingen om ons heen,
  en dan als je ziet hoe Nederland “geniet” van een mooie Hemelvaartsdag,
  ben benieuwd of er over drie weken nog volop plaats in de zieken huizen.
  Maar misschien zie ik het wel te somber in.

  Geliked door 1 persoon

  • Waterhoentjes zien we hier dus maar heel weinig. Dus ik was wel blij dat ik hem kon fotograferen. Maar dan wil je natuurlijk altijd meer dan die ene foto. 🙂

   Hier in het noorden zijn gelukkig nog steeds heel weinig besmettingen. Daarom kunnen we ons hier zeker met wat oplettendheid nog heel vrij bewegen in de natuur. Maar als je ziet hoe mensen elkaar elders in het land meteen weer opzoeken op de drukste plekken .. onvoorstelbaar. Ik houd wat dat betreft mijn hart ook vast, Bram. Hopelijk gebruiken mensen dat beetje verstand waarover ze kunnen beschikken als ze even hun best doen. De tijd zal het leren ,,,
   Blijf oplettend en gezond, Bram!

   Geliked door 1 persoon

 2. Ha Afanja,

  mazzel had je toch… met een lege vogelkijkhut.
  Zeker nu.
  Ik hoef de mensen ook niet zo dichtbij.

  En het waterhoentje had mazzel, dat jij ‘m zag, want daardoor zien wij ‘m ook.
  🙂

  Groetjes!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

 3. Het gaat vaak niet zoals we willen, maar ik vind je foto’s toch echt zeer geslaagd.
  Neen, ik zou ook nog steeds liever alleen in zo’n vogelhut zitten. Aan veel contacten ben ik nog niet toe. Laat ons nog maar voorzichtig blijven.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind dat hij of zij er toch erg elegant op staat hoor, zo met dat geheven pootje, het had slechter gekund. Wat corona betreft ben ik ook erg voorzichtig hoor en zoek zeker geen drukte op als dat niet nodig is, van jou kan ik dat helemaal begrijpen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat leuk en wat een heerlijk natuurlijke foto, Jan !!
  Je eerste waterhoen… je ziet ze ook eenstuk minder dan de meerkoet. Hier worden ze vaak waterkip genoemd, vanwege de rode snuit.
  Lieve groetjesss 🤗

  Geliked door 1 persoon

 6. Er is altijd een eerste keer hé 🙂
  Dat het bij 1 foto blijft is heel herkenbaar hoor .
  Als ik de honderden km die ik reed naar een foto locatie voor niets moest optellen …. dat zijn er een heel veel 🙂
  De aanhouder wint zeg ik altijd, mijn beste foto zal ik misschien morgen maken ?

  Geliked door 1 persoon

 7. Waterhoen staat zeker mooi op de foto. 1c foto kun je gebeuren. Dit hebben wij ook wel eens. Bij ons is bijzonder om te zien. Komt nog veel later. Ook foto gemaakt. Toch letten toch mensen niet op 1,5 afstand te houden. Sommige winkels is te druk. Ik ben geen 1 keer geweest. Ik ben zo bang. Wel hier omgeving ga ik even eruit. Vandaag niet. Morgen Hemelvaartsdag daar doen wij niks mee. Nooit gedaan. Veel plezier wat je gaat doen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Een echt unicum dus dat hij zo galant wilde poseren voor jou, voor het eerst in 15 jaar.

  Ik ben even in jullie persconferentie gaan kijken, ik hoop zo dat de grenzen tussen België en Nederland open gaan in de vakantieperiode.
  Ons lievelings-fiets-land.
  Maar neen, nog niet dus, ik wacht nog “geduldig” af.

  Geliked door 1 persoon

 9. Echt? Ohw… bijzonder inderdaad! Deze kom ik toch echt wel vaak tegen, ook in Almere 😀 Maar ze zijn en blijven lastig om op de plaat te zetten, gezien hun snelheid, hahaha

  Echt mooi in elk geval, en tip? Bij de bult, zwemt er ook eentje, die had ik laatst staan, to de Dirk, jij weet waar ik bedoel.

  X

  Geliked door 1 persoon

 10. Ja Jan Waakzaam blijven en zelf echt opletten, want ik merk toch ook in de winkels dat mensen gerust naast je komen staan?? gekkenwerk…

  ik ben dol op waterkipjes, vooral als ze zo ever het water lopen, dat vind ik zó gaaf om te zien..
  fijn dat je er weer eens kon zijn daar Jan

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.