Grutte rinkelbel en de wetterpinksterblom

Nadat ik mijn collectie orchisfoto’s weer had aangevuld met voldoende verse exemplaren, besloot ik rustig terug te scharrelen naar de auto. Dat duurde toch nog weer wat langer dan ik had ingeschat. Onderweg ontdekte ik al snel een plant waar ik een week eerder tevergeefs naar had gezocht …

De Grutte rinkelbel of Grote ratelaar liet zich net als de orchis tot voor kort gemakkelijk vinden en fotograferen langs het pad waar eind 2016 een bankje is geplaatst. Ik ben blij dat ik ze weer heb gevonden, want ze zijn in de loop der jaren echt bij mijn voorjaarsbeleving gaan horen  …

Intussen was ik in de buurt van de sloot beland. Boven het wateroppervlak leken leken talloze witte sterretjes te zweven. Van enige afstand lijkt de Wetterpinksterblom of Waterviolier maar zo’n onooglijk bloemetje …

Van dichtbij bekeken zijn het echter prachtige bloemetjes met fijne kleurnuances. Daar schuilt ook meteen het probleem in, want het valt niet mee om er dicht bij te komen zonder te water te raken. Aan echte macro’s heb ik me daarom veiligheidshalve maar niet gewaagd …

33 gedachten over “Grutte rinkelbel en de wetterpinksterblom

 1. Mooie wilde planten: de grote ratelaar en die prachtige massa van de waterviolieren.
  De laatste is toch mooi met technische middelen dichtbij gekomen zonder gevaar van natte voeten.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het drieluik van de rinkelbel vind ik heel mooi. Klasse macro’s. Zat je op je vissersstoeltje?
  Het zijn net snavels van een papegaai.
  De serie van de waterviolier is ook heel mooi geworden. Met inzoomen lukte het dus ook prima en hoefde je geen halsbrekende toeren uit te halen. Kon ook niet, want ik was er niet bij om je te redden. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. De martelaar dat zijn naam aan het ratelend geluid dat de zaadjes maken in hun zaaddozen. Hiervoor moet je natuurlijk nog even wachten. De waterviolier is ondanks de afstand ook heel mooi gelukt hoor

  Geliked door 1 persoon

 4. Pinksterbloem ziet daar prachtig uit in de natuur. Ik vind daar geweldig om te zien. Ik wou het kan doen. Dichtbij fotograferen is best een kunst om te doen. Het is je goed gelukt Jan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Jan wat een schitterende foto van de waterviolier heb jij gemaakt.
  Wat is dat een mooi plantje de ratelaar ook die zagen we veel
  in de duinen maar daar ben ik dit jaar nog niet geweest.
  Ik ga nu proberen te redden wat er te redden valt mijn externe schrijf is gecrasht en
  daar stonden al mijn foto’s van dit jaar en van 2019 op:-(
  Daar had ik geen backup van gemaakt wel van de andere jaren.

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

   • Dat is ook verstandig Jan,
    Ik heb backups van 2003/2018
    Maar vorig jaar zaten we nog al veel in de lappenmand en
    had ik weinig fut dus heb ik het laten liggen.
    Eigen schuld dus, maar ja hopelijk krijg ik dit jaar
    weer de kans om mooie dingen te fotograferen.
    Al mijn documenten heb ik gelukkig wel backups van.
    Saai werk dat terug zetten. 😉

    Geliked door 1 persoon

  • Voor alle duidelijkheid; het zijn geen pinksterbloemen, hè. Het zijn de bloemetjes van de waterviolier.
   Omdat de bloemetjes wel wat aan pinksterbloemen doen denken, worden ze in Fryslân ‘wetterpinksterblommen’ genoemd, letterlijk vertaald ‘waterpinksterbloemen’. 😉

   Like

 6. Een glimlach, dat tovert de Ratelaar op mijn gezicht. Je hebt hem gevonden Jan. Heerlijk. Ik ken deze bloem zelf nog maar een aantal jaren. Het zijn eenjarigen geloof ik en soms komen ze echt niet terug waar je ze het jaar ervoor gezien had. Grutte rinkelbel, dat is nog eens een mooie naam! Die waterviolier valt van kortbij niet te fotograferen of er zou een vlonderpad moeten liggen 😀. Fijne zondag Jan.

  Geliked door 1 persoon

 7. prachtige foto’s en inderdaad soms moeilijk om iets dichtbij te fotograferen
  is het niet de wind die bloemen heen wen weer lat zwiepen, dan is het wel de lage standplaats of in dit geval natte plaats 🙂
  altijd weer een uitdaging om er op creative manier toch mooie foto’s van te maken, en dat is je bij deze weer goed gelukt Jan.

  Geliked door 1 persoon

 8. Prachtig, de tweede bloem juist, als ik zo even kijk, zou ik denken zelfs, dat is de pinksterbloem, van dichtbij gezien dan. Maar door het water had ik al snel gedacht, uhhhh nee… 😉 hahahaha

  De eerste, lijk top de toorts, de zwarte toorts, maar net niet dus, beiden prachtig!

  X

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.