Mijn week van de grutto (1)

Eind mei ben ik nog eens naar de Strobosser Mieden onder de rook van Gerkesklooster-Stroobos gereden. Hier ligt nog een stuk oud weidegebied dat tegenwoordig eigendom is van Staatsbosbeheer. Vanaf een klein platform heb je een mooi uitzicht over het gebied …

Nadat ik daar in april samen met mijn fotomaatje een mooie fotoserie had gemaakt van o.a. grutto’s en kemphanen, had ik mezelf nog twee opdrachten gesteld:
1. een wakende grutto op een paal fotograferen
2. weer eens wat gruttokuikens in beeld vangen …

De beste kans van slagen om mijn opdrachten af te kunnen vinken ligt denkelijk in dit gebied. Ook eind mei waren de weilanden er nog mooi nat, zodat vogels er gemakkelijk wormen uit de grond kunnen halen. Hier en daar liep wat vee om voor de nodige natuurlijk bemesting te zorgen en dat is dan weer goed voor de bloemen die smakelijke insecten aantrekken voor de vogels …

Palen en grutto’s waren er ook in overvloed. Het lukte me dan ook al snel om een grutto op een paal te kunnen kieken. Daarmee kon ik de eerste opdracht in feite al afvinken. Maar het bleef niet bij die ene grutto op zijn paal. In de loop van de week zullen er hier nog diverse exemplaren voorbij komen …

En dan die andere opdracht, jonge grutto’s in beeld vangen … Laat ik het er eerst maar bij houden, dat ik eerder een grutto met een oranje zandoogje had gefotografeerd dan een grutto met jongen …

– wordt vervolgd –

38 gedachten over “Mijn week van de grutto (1)

 1. Punt 1 afgevinkt dat ging snel! En wat mooi hé die vogel. Ja die zien wij hier niet hoor.. of toch niet waar ik kom. Te weinig water vrees ik. Knap vlindertje ook, die moeten ook al willen stil zitten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Super die foto op de paal en dan is er vast ook een nest in buurt. En hoop dat je hen toch nog in de lens zal ontvangen al denk ik dat ouders ze goed verborgen houden voor nieuwsgierige blikken. En het oranje zandoogje vond ik mooi want helaas zijn er nog te weinig vlinders gezien geien de tellingen die er zijn geweest.

  Geliked door 1 persoon

 3. Met deze serie laat je goed zien hoe mooi en weids Fryslân is.
  De grutto tussen de zuring vind ik een mooi gezicht. De overzichtsfoto van de grutto op de paal met de koeien erbij vind ik een mooie opening van de paalgrutto’s. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ga Omrop Fryslân tippen dat ze een tv-programma ‘De Vogelfluisteraar’ met je moeten maken, waarin je demonstreert hoe je als fotograaf vogels zo kunt africhten dat ze mooi voor je op een paal poseren. 🙂

  Taalkundig zeurdingetje (dat ik dat als Ollander aan een Frysk moet melden… 😉 ): Stroobos is in het Frysk Strobos, en met die mieden erbij schrijf je het in het Frysk in twee woorden (wat je op zich goed doet) en in het Nederlands in één woord. Dus FR = Strobosser Mieden en NL = Stroobossermieden. Dus jouw spelling eet van twee walletjes: half Frysk half Nederlands 🙂

  Maar ja de gemeente doet het op de plaatsnaamborden bij de buren ook fout, met Surhuizumer Mieden i.p.v. Surhuizumermieden… https://www.plaatsengids.nl/surhuzumer-mieden dus begrypelyk dat de burger daar ook van in de war raakt…

  Trieste recordhouder qua inconsequente spelling en raadselachtige bebording is de naam Wâldhiem/Waldheem in Driezum en Wâlterswâld: lees het topografische horrorverhaal op https://www.plaatsengids.nl/driezum-w%C3%A2ltersw%C3%A2ld kopje Status en in de reactie onderaan die pagina 😦

  Geliked door 1 persoon

  • Laat dat tv-idee maar zitten. Frank. Het was kennelijk mijn dag, de grutto’s waren die dag erg lief voor me. 🙂
   Die naamkwestie was me absoluut ontgaan. Wetend hoe gevoelig dit soort dingen kan liggen, heb ik het natuurlijk meteen gecorrigeerd. Dat verhaal van Wâldhiem is wel heel sterk. Nog even, dan gaan ze je vertellen dat de jonge Waldheim er in zijn jeugdjaren kattenkwaad heeft uitgehaald … 😉

   Like

 5. ik kijk bij jou en geniet, en hoor op de radio dat ze in portugal een belangrijke rustplaats van de grutto een vliegveld gaan aanleggen, of willen gaan aanleggen,
  jan….. mijn hart breekt…
  de natuur heeft geen schijn van kans tegen de hand van de mens

  grutto’s zijn honkvast, waar moeten ze heen..??

  mijn hart doet pijn

  Geliked door 1 persoon

 6. Die heb je weer mooi gevangen, overigens heb ik naast mijn Nikon spiegelreflex sinds mijn verjaardag vorige maand ook een bridge camera met een 20-1200 lens voor onderweg met Moppie (Lumix FZ82).

  Geliked door 2 people

 7. Wauw wat is daar heel mooi om te zien Jan. Grutto op paal vind ik hele mooie foto om te zien.Komt weinig voor op een paal staan. Natuur is toch mooi in Nederland. Hoefde niet te ver gaan. Lekker eigen land genieten. Mooie foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  • Grutto’s gebruiken een paal vaak als uitkijkpost, zeker wanneer ze jongen hebben. Zodra er gevaar dreigt vliegen ze luid roepend op en beginnen ze dreigend over en om je heen te vliegen. Ook dat komt deze week nog mooi in beeld.

   Geliked door 3 people

Reacties zijn gesloten.