Heideblauwtjes aan de waterkant

Vorige week woensdag hebben Jetske en ik onze laatste gezamenlijke fotokuier voorafgaand aan het zomerreces gemaakt. Omdat het warm weer was, hadden we een plekje aan de waterkant opgezocht waar we hopelijk wat waterjuffers zouden kunnen fotograferen …

Met die juffers viel het nogal tegen. Ze waren mij veelal net te snel af of ze zaten op ongelukkige plekjes in het helmgras of de biezen. Dat werd echter royaal gecompenseerd door de aanwezigheid van veel heideblauwtjes die zich vooral graag even lieten kieken op polletjes dopheide …

Eén keer lukte het me toch om een waterjuffer te strikken. Ik geneigd om te zeggen dat het een azuurwaterjuffer is, maar als ik één ding lastig blijf vinden, dan is het wel ’t determineren van juffers …

Her en der stonden ook mooie polletjes zonnedauw. Dat kostte niet alleen veel vliegen het leven, maar ook een heideblauwtje was ten prooi gevallen aan de verleidelijk glinsterende, maar o zo kleverige tentakels van deze kleine vleesetende plant …

 

48 gedachten over “Heideblauwtjes aan de waterkant

 1. Deze blauwe vlinder vind ik heel erg mooi om te zien. Wel zielig blauwe vlinder. Het is triest om te zien. Zo gaat het in de natuur. Juffertje ziet prachtig uit. Plantje kan je beter niet in de buurt komen. Dan pakken ze. Het is wel gebleken van volgende blogje. Maar gelukkig ging net goed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Afanja,

  nou… ik ben een “blauw-fan”, dus die mooie vlindertjes en dat lijfje van die azuurblauwe zijn helemaal voor mij!
  Dank je wel…
  Jammer, dat je op zomerreces gaat. Wat nu?? (zei Pichecru, zeiden wij er dan altijd achteraan)

  Ik merk het wel…

  Groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

  • Hoe kom je erbij dat ik op zomerreces ga …? Mijn fotomaatje is op zomerreces, dat wel.
   Zelf zal ik het hooguit af en toe eens een paar dagen rustig aan doen. Echt zomerreces zit er niet in dit jaar. Of het moet al op digitale of virtuele wijze zijn … 😉

   Like

 3. Zo jammer dit weer… was ik in de veronderstelling dat zonnedauw mijn vriendjes zijn… alleen vliegen en muggen en spinnen eten en ander klein gebroed.. nee… laat jij zien dat het ook vlinders eet… dag zonnedauw als vriendje 😉

  Dat is nog eens super gaaf, waar het ook wreed is eigenlijk, dat was geluk hebben 😀

  Overigens heb ik de zonnedauw ooit ook thuis gehad al in de begin jaren ’90 maar dat is niet gelukt toen… niet lang goed gehouden, ik woonde dan ook pas samen 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. je hebt daar een voor Nederland heel bijzondere biotoop, hier in Zuid-Limburgen ik maar één plek waarde zonnedauw en dopheide groeien en dat is aan de bronnen van de rode Beek achterin de Brunsummer Heide., tegen de Duitse grens aan.

  Geliked door 1 persoon

   • Het beste kenmerk om de watersnuffel (mannetjes en vrouwtjes) van andere waterjuffers te onderscheiden is de borststuktekening. Op de rug van het borststuk heeft de watersnuffel meer blauw dan zwart, bij de azuurwaterjuffer is dat omgekeerd. Verder is het eerste zwarte figuurtje op het achterlijf bij de watersnuffel paddenstoelvormig, bij de andere soort hoefijzervormig. Ten slotte heeft de watersnuffel op de zijkant van het borststuk één klein zwart streepje in het blauw terwijl alle andere blauwe waterjuffers er twee hebben. Mannetjes azuurwaterjuffer ogen even blauw als de watersnuffel, maar het blauw is iets lichter en het lichaam is slanker.

    Geliked door 1 persoon

 5. Prachtig, zo helder en kleurig, de vlinder en planten. De juffer is onwaarschijnlijk mooi.
  Een heideblauwtje ken ik niet, misschien komen ze hier ook voor maar zo dichtbij zag ik ze nooit of -en dat is waarschijnlijker- was de interesse niet groot genoeg.

  Geliked door 1 persoon

  • De kans is inderdaad groot dat het met het laatste te maken heeft.Maar ik sluit ook niet uit dat in jouw omgeving weinig of zelfs geen heideblauwtjes voorkomen. Ze komen ruwweg vooral voor op de hogere zandgronden in de oostelijke helft van ons land.

   Geliked door 1 persoon

 6. Heideblauwtjes zijn heel mooi en wat goed dat jullie deze had gezien. En helaas zoals we allen eten kan de natuur wreed wezen en zo kwam er ook een vlindertje aan zijn of haar einde. Liep dus ook een blauwtje met de zonnedauw. Het zijn mooie planten maar niet als ze op deze manier insecten vangen die we ook hard nodig hebben in de natuur. Gave fotografie zeker gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 7. Jullie zaten op een prachtige plek!
  Het heideblauwtje is een prachtig vlindertje, dat we soms in de tuin zien.
  Verstrikt in de zonnedauw: het leven is hard.
  Het juffertje staat er ook mooi op, ik vind het altijd bijzonder hoe mooi de tekening van de juffertjes is.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was een bekend plekje waar we al enige tijd niet meer samen waren geweest. Het is een fijn plekje dat voor mij nog net te bereiken is.
   Voor het heideblauwtje dat vast kwam te zitten had pech, maar de zonnedauw had een goeie dag, denk ik zo.
   Juffertjes zijn inderdaad erg mooi. Maar vooral de blauwe exemplaren kan ik maar moeilijk uit elkaar te houden, de diverse soorten zijn alleen door minimale verschillen van elkaar te onderscheiden.

   Like

  • Volgens mij hadden de vlinders op dat moment net wat meer last van de warmte dan ik. Dat was trouwens al snel voorbij hoor. Zodra ik de buit binnen had, was het goed zitten op mijn viskrukje. En eerlijk is eerlijk: op weg terug naar de auto, was Jetskes’ arm zeer welkom. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 8. jammer he van zo’n blauwtje, maar redden heeft geen zin, dat blijft kleven hé,

  superopnames Jan, mooi hoor, gisteren fladderde er een blauwtje door de tuin hier…
  ze zijn zó razendsnel

  Geliked door 1 persoon

  • Een juffertje laat zich nog wel eens redden, maar dit was onbegonnen werk. Maar dan heeft de zonnedauw ook weer eens een goeie dag. 🙂
   De blauwtjes leken die middag nog net wat meer last te hebben van de warmte dan ik, want ik was op dat moment nog net wat sneller. Later op de middag was ook dat echter voorbij … 😉

   Like

  • Ja, die was reddeloos verloren, Edward. Een waterjuffer die vastgeplakt zit of ergens in verstrikt is geraakt, kun je nog wel eens bevrijden, maar hier was niets meer aan te doen. Maar ach, de zonnedauw moet ook door de tijd, hè … 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.