De redding van verstrikte juffers

Het heideblauwtje van gisteren dat in de tentakels van de zonnedauw terecht gekomen was, was reddeloos verloren. De vleugels zaten aan alle kanten vast en er zat ook vrijwel geen leven meer in het diertje …

In onze tuin kwam kort geleden een vuurjuffer vast te zitten in wat spinrag op de klimop. Hij zat helemaal niet zo vast, maar desondanks lukte het hem niet om los te komen. Integendeel, hij leek het eerder erger te maken met zijn gekronkel. Daarom besloot ik toch maar even in te grijpen. Met een klein twijgje was het een fluitje van een cent om hem te bevrijden. Hij vloog meteen naar de top van de klimop rond de pergola. Daar kon ik nog een laatste close-up maken, daarna verdween hij uit zicht …

 

Tien jaar geleden stond ik voor een veel moeilijker klus.

Woensdag 18 augustus 2010 stuitte ik op de Merskenheide op een pol zonnedauw die meerdere waterjuffers in haar kleverige tentakels gevangen had. Eén van die juffertjes vocht voor het leven. Nadat ik daar gedurende enige tijd video-opnamen had gemaakt, kon ik het niet langer aanzien. Met wat hulp lukte het uiteindelijk om los te raken. Het lijkt alsof zijn vleugels daarbij beschadigd raakten, maar alsof er niets gebeurd was vloog hij weg …

37 gedachten over “De redding van verstrikte juffers

 1. Dat had ik in dit geval ook gedaan… gezien er al een andere juffer in zat waar ze zich mee konden voeden, de zonnedauw dus… mooi om te weten dat er zonnedauw op de Merskerheide staat, zal ik ook eens op letten als ik er weer eens ben. 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Dit soort reddingsactiviteiten is niet mijn corebusiness, maar soms kun je bijna niet omheen. Dat vuurjuffertje in de klimop zat voor mij op ooghoogte vast toen ik daar langs liep. Toen ik zag dat hij maar nauwelijks vast zat, was een besluit snel genomen.
   Bij de waterjuffer die vastzat in de zonnedauw – ik denk dat het een pantserjuffer was – heb ik wat meer tijd nodig gehad. Toen ik de eerste videoshots had gemaakt, zag ik dat er nog twee juffers vast zaten. Die waren niet meer te redden, maar deze ene die zo vocht voor zijn leven, kon ik los maken zonder dat de zonnedauw zou omkomen van de honger. 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Soms mag je best de natuur een handje helpen en ditmaal dan met een stokje of met een twijgje maar ik was wel blij dat je het deed. en dat laat tevens toch ook zien dat je een echte natuurvriend bent wat ik zeer waardeer. En je fotografie mocht er ook weer wezen Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is elke keer natuurlijk wel een afweging wat je doet. Er zullen ook mensen zijn die je eigenlijk pas een natuurvriend vinden wanneer je in zo’n geval niets doet. En daar valt ook weinig tegenin te brengen. Een spin of een zonnedauw die een prooi heeft gevangen, heeft niet minder echt op leven dan de gevangen prooi.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.