Een nieuw weerstation

Al sinds mijn jongste jaren heb ik een zekere fascinatie voor het weer. Rond de eeuwwisseling ben ik begonnen wat waarnemingen in eigen tuin op te tekenen. Eerst met behulp van een eenvoudige, maar goeie en goed geplaatste min/max-thermometer. Later heb ik een weerstation van Netatmo aangeschaft. Een mooi vormgegeven weerstation, dat bestaat uit verschillende losse modules. In de loop van het jaar begon het echter haperingen te vertonen. De buitenmodule begon batterijen te vreten en de regenmeter vertoonde geen betrouwbare waarden meer. Toen een paar weken geleden de regenmeter waarschijnlijk door een kauw van zijn plek was gewerkt en te pletter was gestort op het terras, was ik er klaar mee …

Omdat in het voorjaar ook mijn weergegevens over 2019 en het begin van 2020 al tot onherkenbare bestanden waren vermalen, had ik zin om er een punt achter te zetten. Langzaam maar zeker begon het echter te kriebelen. Het bloed kroop weer eens waar het niet kon gaan. Om een lang verhaal maar wat in te korten: in het weekend heb ik een nieuw weerstation aangeschaft. Gistermiddag heb ik het samen met Nils op een mast op de bijkeuken geplaatst. Vandaag vlogen de eerste ganzen er overheen …

Om wat meer en andere mogelijkheden te hebben om met gegevens te spelen en wat andere verwerkingsmogelijkheden te hebben, heb ik ditmaal voor een meer gebruikelijk systeem gekozen. Het is nog geen station uit de topklasse van Davis natuurlijk, maar met deze Alecto WS-5500 hoop ik eerst weer even vooruit te kunnen. De komende tijd zal ik gebruiken om thuis te raken in de software, zodat ik een en ander wat kan finetunen. Vanaf december hoop ik weer met wat betrouwbaarder gegevens te kunnen werken …

 

41 gedachten over “Een nieuw weerstation

 1. Ik vind het een mooie foto waarbij je met te lange benen op de fiets zit of beter gezegd met je lange benen op een te kleine fiets. 😉
  Dat je daarna thuis een aantal keren hebt gefietst op een e-bike dat had ik niet meer helder.
  Fijn dat je je grote hobby weer hebt opgepakt en dat je weer op gedegen wijze het weer in jullie tuin gaat bijhouden. Ik heb dat in de afgelopen jaren altijd enorm gewaardeerd.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, ik heb in den beginne nog een aantal leuke ritjes in de omgeving gemaakt. Maar echt ontspannen was ik daarbij nooit, ik had in feite altijd een gevoel van onzekerheid: “Wat nou als de vermoeidheid ineens echt in mijn benen slaat als ik 5 of 10 km van huis ben …”

   Ik zal eens kijken wat het gaat worden met mijn nieuwe weerstation. Het levert in elk geval een schat aan informatie op, dat is nu al duidelijk. Nu nog zien te ontdekken wat ik in de toekomst precies mee kan.

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat zal een echte aankoop naar je hart zijn geweest: prachtig stukje techniek!
  Heel fijn om de komende tijd lekker mee bezig te zijn.
  De resultaten zien we t.z.t. op je blog: spannend.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, ik heb lang getwijfeld, maar ik begon mijn weeroverzichten toch te missen. Je ziet de resultaten tzt inderdaad wel verschijnen. Heel spannend zal het vast niet zijn, het weer zal er niet anders van worden. Tenzij we weer eens een echte Elfstedenwinter krijgen natuurlijk. ❄️😄

   Like

 3. He Jan, is wist niet dat je ook een weerkundige in spé was… Ik wens je heel veel vreugde en plezier toe met je nieuwe weerstation en hoop dat je ons voor de toekomst veel mooi weer kan voorspellen…. 🙂 Al zou alleen het mogen volgen van je bevindingen ook al heel leuk zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Van voorspellingen zal weinig terechtkomen, vrees ik, maar terugblikken kan ik als de beste. Ik ben daar aan het begin van deze eeuw mee begonnen om eens te bekijken hoe vooral de temperaturen en de neerslagcijfers in ons tuintje in Noord-Nederland zich verhouden tot het KNMI in Midden-Nederland. Een mens moet toch wat, hè. 🙂

   Like

 4. Leuk! En het bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan, en hobby’s, zijn er voor het plezier, dus heb er veel plezier van, ik ben benieuwd naar de resultaten, zoals ik het begrijp komen die ooit ook weer op blog terecht 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. gefeliciteerd met je nieuwe station dat is echt aan jou wel besteed je deed het altijd met zo veel verve wij kijken uit naar je bevindingen, maar alvast heel veel succes en vooral plezier

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik begrijp dat je dit mist, je doet het al zo lang en hebt er al veel werk en blogs van gemaakt
  erg leuk dat je nu weer een nieuw en betrouw baar weerstation bezit Jan, gefeliciteerd met je aankoop
  Hopelijk gaat deze weer een lange tijd mee Jan, en krijgen we weer mooie overzichtjes te zien! 🌡🌤🌟

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooi speelgoed voor een prima hobby, ik wens je er veel plezier mee.
  Ik weet nog dat mijn vader ook in het weer geïnteresseerd was maar te zuinig om iets te kopen, zelfs een eenvoudige regenmeter vond hij te duur. ☻

  Geliked door 1 persoon

 8. Eindelijk zou ik zeggen. Ik wacht ongeduldig tot wanneer je weergegevens vanuit “jou tuintje” weer op je blog verschijnen zodat ik weer vergelijkingen kan maken met de cijfers uit mijn tuintje. 😉 Hopelijk is dat snel.

  Grtjes
  Peter uit Boutersem (B)

  Geliked door 1 persoon

  • Komt goed, Peter, eerst WOW nog even aan de praat zien te krijgen. En vervolgens de mogelijkheden en beperkingen verkennen.
   Ik ben wel benieuwd naar de temperatuurwaarden, het is geen Davis natuurlijk, hè. Mijn Netatmo buitenmodule stond altijd op een perfect plekje, waardoor ik nooit last had van vertekenende zonnestraling. Dat valt hiermee af te wachten. Aan de windwaarden hecht ik weinig waarde tussen de bebouwing, daarom had ik eerder ook geen windmeter.

   Like

Reacties zijn gesloten.