Bij ‘It Bleekerhûs’

Gisteren kwam Museum Dr8888 ter sprake, omdat het verdwenen gewaande beeld ‘Vader en moeder met slingerend kind’ daar tegenwoordig blijkt te staan. Het museum is sinds 1996 gevestigd in het voormalig minderbroedersklooster in het centrum van Drachten. Daar heb ik nog geen foto’s van in mijn archief. Waar ik wel foto’s van heb, is het gebouw waar het museum ooit is begonnen als oudheidskamer ‘It Bleekerhûs’. Vlak voordat ik vorige week dinsdag werd gebeld door de gemeente, was ik daar namelijk met Jetske geweest …

Het ‘Bleekerhûs’ is in 1806 gebouwd als dokterswoning voor dokter Hendrik Willem Bleeker, die het pand gebruikte als woon- en praktijkruimte. Bleeker schijnt een bijzonder mens te zijn geweest. Van 1904 tot 1944 oefende hij zijn praktijk uit en nog altijd gaan er verhalen over hem in omloop. Hij was niet alleen arts, maar naar verluidt was hij ook drankbestrijder, leraar aan de Rijkskweekschool en mede-oprichter en docent van de Volksuniversiteit …

De dokterswoning was ook het eerste onderkomen van oudheidskamer (later museum) ‘It Bleekerhûs’. Voor zover ik me kan herinneren, richtte de oudheidskamer zich in eerste instantie vooral op de turfwinning, die zo belangrijk is geweest voor het ontstaan van Drachten. Maar er kwam in ‘It Bleekerhûs’ ook geleidelijk meer aandacht voor het belang van de kunststromingen De Stijl en Dada voor Drachten …

Voor nieuw beleid en uitbreiding van de collectie kwam meer ruimte beschikbaar, toen de oudheidskamer in 1979 naar het historische grietenij- en gemeentehuis aan de overkant van de straat kon verhuizen. Dat was ook het moment waarop de oudheidskamer ‘It Bleekerhûs’ werd omgedoopt tot ‘Streekmuseum Smallingerland’ …

In ‘It Bleekerhûs’ is tegenwoordig een tandartsenpraktijk gevestigd. Sinds de verhuizing van het museum naar het klooster in 1995, zat in het oude gemeentehuis (zie foto hierboven) grandcafé ‘Smelnehûs’, maar dat heeft vorig jaar de deuren helaas noodgedwongen moeten sluiten.

27 gedachten over “Bij ‘It Bleekerhûs’

  • Ik heb zelf ook zaken en gevels ontdekt, waarvan ik het bestaan niet wist. Dat komt enerzijds voort uit het feit dat ik de laatste jaren maar zelden meer in het centrum kom. Anderzijds speelt daarin ook het recente verleden van Drachten mee. In de jaren 70 werd het centrum voetgangersgebied. Op zich prima natuurlijk, ware het niet dat dat voetgangersgebied grotendeels werd overdekt. Daardoor werden veel van de betrekkelijk weinige mooie gevels die Drachten heeft aan het zicht onttrokken. Dat is met de recente herinrichting van het centrum goedgemaakt.

   Geliked door 1 persoon

 1. Ha Afanja,

  wat een mooi verhaal, van dr. Bleeker. 40 jaar zat hij daar!
  Dat is een heel leven, nou ja… bijna dan. En de mensen waren vast blij met hem in de buurt.
  Mooi huis… en dan nu museum.
  We kunnen er nu dan wel niet naar toe, maar we kunnen gelukkig bij elkaar op de blogs naar mooie foto’s kijken en iets van de geschiedenis leren.

  Prettig weekend!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

 2. Er staan zoveel mooie panden in Drachten, dat zag ik al snel, omdat ik hier niet vandaan kom natuurlijk. En al heel vaak heb ik gedacht ik zet het op de foto, maar de vele mensen en auto’s en fietsen op plekken en plaatsen waar je ze niet wilt hebben, maakte het lastig. Nu is die tijd er, maar laat ik het aan jou over 😉 Overigens binnen is het ook mooi als je goed kijkt nog steeds. Althans waar je komt dan. Mijn tandarts zit er nu, dankzij LIefste heb ik eindelijk mijn perfecte tandarts en mondhygiëniste gevonden!

  Prachtig mooi is het!

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi pand, ziet er goed onderhouden uit, zoals het hoort met een mooi monument.
  Bleeker moet een bevlogen dokter zijn geweest met oog voor de maatschappij. De toestand zal er om gevraagd hebben, ik herinner me genoeg verhalen en boeken over die erbarmelijke tijd. Hier in het zuiden was het niet beter.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het loont echt wel de moeite om van tijd tot tijd stil te staan over ons eigen verleden…
  Hoe was het vroeger, hoe leefden we vroeger,
  wat is er van het vroeger gebleven en waar heeft de mens lessen getrokken uit dat verleden ?
  Daarom ook dat ik geschiedenis onderwijs zo belangrijk vind.
  De mensen maken nog teveel fouten, die we in het (nog niet zo lang geleden) verleden ook hebben begaan…
  Drank bestrijding, het zal van alle tijden én in alle sociale klassen zijn vrees ik…

  Geliked door 1 persoon

  • Dank voor je uitgebreide reactie, Dirk, ik kan het daar alleen maar meer eens zijn.
   Daar moet ik wel meteen aan toevoegen, dat ik zelf ook wel eens wat te weinig stil sta bij de geschiedenis van de eigen omgeving. Maar dat heeft vooral te maken dat ik liever in de natuur ben dan in stad of dorp. Maar dit rondje heeft me alweer veel moois geleerd en het is zeker een aanzet tot een vervolgtochtje.

   Geliked door 1 persoon

 5. Je toont ons weer een mooi stukje van de stad Drachten. Het Bleekerhûs is eerst en vooral een prachtige woning en met je verhaal erbij krijgen we ook nog een kijk op de historie van dit pand. Bedankt Jan voor deze leuke reportage.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, drankbestrijding zal zeker in deze omgeving geen luxe zijn geweest, want de armoede was groot in de oude veengebieden. Er was weinig werk en wie werk had, leverde zijn karige gage vaak direct goeddeels weer in bij de kroeg en/of de winkel (van de baas).

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.