Gevonden: Ouders met kind

Vorige week zondag schreef ik onder de titel: ‘Gezocht: ouders met kind’ een logje over een beeld van Kees Verkade dat leek te zijn verdwenen uit het centrum van Drachten. Waar kon dat nou gebleven zijn …?

Het antwoord kwam sneller dan verwacht. Terwijl ik vorige week woensdag met Jetske op pad was, kreeg ik een telefoontje van een ambtenaar van de gemeente Smallingerland. Om te beginnen wist ze me gerust te stellen: het beeld stond niet ergens in een stoffig depot en het was ook niet verkocht.
Het beeld blijkt in het verleden verschillende keren ten prooi te zijn gevallen aan vandalisme. In opdracht van de gemeente werden vernielingen wel elke keer netjes hersteld door Verkade, maar uiteindelijk werd besloten om het beeld te verplaatsen naar een veiliger locatie. Die locatie werd gevonden in de binnentuin van Museum Dr8888.

De onderstaande foto van het messing beeld uit 1971, dat overigens voluit ‘Vader en moeder met slingerend kind’ heet, is afkomstig van Museum Dr8888

Met dank aan de gemeente Smallingerland en Museum Dr8888.

35 gedachten over “Gevonden: Ouders met kind

 1. leuk dat je blog schijnbaar door heel veel mensen wordt gelezen Jan
  zo is het je toch weer gelukt het beeld te vinden en te fotograferen, erg leuk om te lezen
  de reden waarom het verplaatst moest worden is wat minder leuk, maar gelukkig staat het nog ergens

  Geliked door 1 persoon

 2. We hadden er van tevoren niet al te veel fiducie in dat je antwoord zou krijgen. Te snel geoordeeld. 😉
  Dit is heel netjes van de gemeente. Ook heel mooi dat ze een foto stuurden.
  Gelukkig is het raadsel opgelost.

  Het beeld is heel mooi en kunstig. Echter wat de ouders doen is uit den boze. Het op deze manier slingeren met een kind kan een zondagsarmpje veroorzaken. De aandoening kreeg deze naam omdat juist op zondag de ouders gingen wandelen met hun kinderen en dan met hun kinderen gingen slingeren. Zie ook: https://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Zondagsarmpje
  Ik leerde dit ooit in mijn opleiding. Dat is al een ‘paar jaar’ geleden. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Ach jee, dat is nieuwe informatie voor me. Bij mijn weten heb ik dat zelf nooit gedaan met een kind, maar ik heb het wel regelmatig gezien. En dan zie je het betreffende kind meestal kraaien van plezier. Terwijl het wel te beredeneren is wanneer je er eenmaal op gewezen bent.

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat bijzonder dat je er achter bent gekomen waar dit charmante beeld van Verkade terecht is gekomen.
  Dit lijkt me een plek die meer vandalisme-proof is dan de vorige. Dat beeld verdient zo’n plek.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 4. Goed idee van de gemeente. Daar kunnen ze veilig slingeren zonder te worden lastig gevallen. Maar treurig dat het moet. 😦
  Het beschadigen an kunstwerken is niet nieuw, kunstenaar en gemeenste zullen goede afspraken moeten maken inz. verzekering.

  Geliked door 1 persoon

 5. Gelukkig is deze kunst goed terecht gekomen. Heel goed dat je telefoon kreeg waar het stond. Bij musea. Het is ook prachtig kunst om te zien. Daar staat ook heel mooi! Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.