De tureluur

De laatste vogelsoort die ik op die mooie en warme laatste dag van maart voor de lens kreeg, was de tureluur. Hij is een stukje kleiner en minder opvallend dan de grutto en de kievit, maar daarom niet minder mooi. Behalve aan zijn lange, knaloranje poten en snavel kun je hem ook herkennen aan zijn vrolijke roep. Met hoge tonen lijkt ook de tureluur zijn eigen naam te roepen … tuduluuluuuu (of zoiets)

Verder geldt voor de tureluur eigenlijk hetzelfde als voor de grutto en de kievit. Onze weidevogels hebben het allemaal moeilijk, ze hebben heel hard boeren nodig die mee willen denken met de vogel, boeren die hun landerijen vogelvriendelijker inrichten. Het grondwaterpeil moet omhoog en er moet veel meer plas-dras komen. Ook voor deze foeragerende tureluur en zijn soortgenoten is ‘Aanvalsplan grutto’ daarom van belang …

45 gedachten over “De tureluur

  • Ik ben eens een keer van Antwerpen naar Brussel gereden en v.v. Ik wist niet wat ik zag, het leek daar langs die hele snelweg links en rechts één groot bedrijventerrein. En dan heb ik het over bijna 30 jaar geleden … ;-(

   Like

 1. Zelf nog nooit van dichtbij ontmoet maar ik vond je fotografie heel erg mooi. Het is dan wel een veel voorkomende vogel in het Nederlandse weidegebied. Zelf kan ik uren in weiland turen maar toch zie ik deze dus niet. Voor mijn kleine camera zit deze welllicht ook te goed verborgen.

  Geliked door 1 persoon

 2. ik vind het toch zulke leuke vogeltjes, die oranje poten en snavel en die vrolijke zang. Je hoort ook vaak alleen de roep, ‘pluuuuut’ , dan kun je gaan speuren waar die zit. Vaak nog een heel gezoek om dat er van alles door elkaar zit in die drasgebieden.

  Geliked door 1 persoon

 3. De tureluur, nu vergeet ik hem niet meer. Ik probeer mij meer te verdiepen in de vogelsoorten nu ik straks naast een vogelaarsgebied zal wonen. Er zitten ook tureluurs of turelurenaren of tureluurtjes…😉 dat zag ik bij de vogeltelpost. In het echt nog niet gezien, maar dat komt vast wel.

  Geliked door 1 persoon

  • Een echte vogelaar zal ik nooit worden. Ik heb er geen geduld voor om in een vogelkijkhut te wachten tot eindelijk die ene vogel zich laat zien. Maar vooral in het voorjaar kan ik in een weidegebied zoals dit hier echt genieten van de aanblik en het geluid van al die vogels. Dat zie ik bij jou ook wel gebeuren. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Deze grutto’s ziet prachtig uit op de foto’s/ Wat hebben deze grutto lange snavel. Dan kunnen ook in de grond porren naar wurmpjes.
  Dit is echt puur genieten Jan. Ik wou bij ons meer vogels tegen komen……. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

  • Even voor de duidelijkheid; dit is geen grutto maar een tureluur. 🙂
   Jullie zouden eens een ritje door het Noord-Hollandse polderland moeten maken, daar zitten in verschillende streken ook best veel weidevogels.
   Fijne dag verder.

   Like

   • Och het is natuurlijk tureluur. Toch heb ik deze ook nooit gezien. Polderland doorheen gaan. Helaas hebben wij geen auto. Misschien toch ergens in de buurt. Ferry gaat binnenkort even fietsen. Het is te koud voor de spierziekte. Moet wel warmer weer worden. En even hebben iets anders aan hoofd. Veel dingen te regelen……. Binnenkort is het afgelopen met werken. Het doet voor ons heel pijn…..

    Geliked door 1 persoon

 5. Terug van Terschelling mis ik in Drenthe de overvloed aan weidevogels. Al moet ik eerlijkheidshalve erbij zeggen dat ik er hier nog niet aan toegekomen ben de graslanden op te zoeken. Wel op zoek gegaan naar de Blauwborsten in het Bargerveen. Pas tegen het eind van mijn ruim 11 km lange wandeltocht was er één bereid een tijdje te poseren, al bedierven toch een paar takjes de compositie. In dat opzicht was een Roodborsttapuit welwillender.
  Mooie serie Jan. Misschien krijg je binnenkort ook Gele Kwikstaarten in het vizier. Ik heb ze nog niet gezien, maar ongetwijfeld lukt dat binnenkort. Het geel van die vogeltjes vind ik prachtig om te zien.
  En wat de Knobbelzwanen betreft: in 2006 had ik een broedend exemplaar in de tuin. Van de zeven eieren werden 5 succesvol uitgebroed.
  Groet, Cor

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Cor. Van de Gele Kwikstaart heb ik al een paar keer een mooie serie gemaakt: https://bit.ly/3e2qo8B en https://bit.ly/3mNd5g0. Zelf kijk ik al langere tijd uit naar een Blauwborst. Als ik er een 11 km lange wandeltocht voor moet maken, dan zal het niet meer lukken, vrees ik. 🙂
   Wat de actuele stand van zaken is en wat voor ontwikkelingen bij jou in de buurt zijn, weet ik niet, maar ik heb wel begrepen dat het begrip plas-dras ook bij Drentse agrariërs in opmars is.
   Van Terschelling kunnen we voorlopig alleen maar dromen.

   Like

   • Het Bargerveen wordt doorkruist door een aantal betonnen fietspaden, ook een naar de vogelkijkhut. Vanaf die fietspaden heb je goed uitzicht. Vorige maand sprak ik er nog iemand in een scootmobiel gewapend met camera en telelens die er ook regelmatig komt.

    Geliked door 1 persoon

 6. Hier een stukje verderop hebben we Plan Tureluur een onder water gezet stuk land, daar is nogal wat over te doen geweest, want eerst hadden we de watersnoodramp en nu gingen we zomaar land onder water zetten. Het ziet er nu mooi uit als je er langs rijdt, en daar zal ook vast de tureluur voorkomen. Sinds de blauwborst, war ik nog nooit van gehoord had, ga ik toch ook eens wat meer naar de vogeltjes kijken 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.