De hectiek van het zwanenleven

Toen ik zwaan PP91 hier een paar dagen geleden introduceerde schreef ik al, dat we deze af en toe zo fier voorwaarts stappende zwaan nog terug zouden zien. Wel, vandaag is het zo ver …

Veel gelegenheid om zo fraai en rustig rond te stappen, kreeg PP91 niet. Al vanaf het moment dat de twee zwanen in de sloot landden, werd PP91 op de huid gezeten door de andere zwaan. Ik kreeg dan ook al snel het idee dat het levenspartners waren. Half vliegend, half rennend stoven ze verschillende keren over land en water achter elkaar aan. Tussendoor werd af en toe een korte pauze ingelast om op adem te komen …

Tot een amoureus samenzijn van de twee kwam het niet, daarvoor moest ik me na verloop van tijd op een ander koppel richten. Maar dat is voor overmorgen …

32 gedachten over “De hectiek van het zwanenleven

 1. Oh no, we have to wait two whole days?? (Just teasing?). But with this, in a way you gave me an answer, I thought why are thee swans so super busy? Then I thought, Oh, of course, it’s Spring – time for eggs and babies:)

  Geliked door 1 persoon

 2. Spectaculaire reeks! Het gaat er hevig aan toe… altijd bekruipt me een ietwat naar gevoel als ik die halsbanden zie… Vorig jaar gaf ik ook een nummer door van een knobbelzwaan die broedde in de Sophiapolder, Oostburg. Het blijft een vreemd zicht en de vraag wat de andere zwanen vinden van het gele object? Zou dat geen enkele invloed hebben in hun gedrag tegenover die geringde of moet ik zeggen ge-hals-bande zwaan…

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, echt een verrijking is zo’n halsband niet, maar voor onderzoeksdoeleinden schijnen ze hun nut te hebben. Volgens Sovon ( de Stichting Vogelonderzoek) hebben zwanen er geen last van. Er zijn intussen zwanen met zo’n halsband bekend die al meerdere keren een nest jongen hebben grootgebracht. Ik ga ook op dit vlak maar weer op het oordeel van de wetenschap af.

   Geliked door 1 persoon

   • Zoals U schrijft Jan, we moeten ons neerleggen bij de wetenschap… ik ben toch blij te horen dat er nog vogelaars zijn die zich daar ook niet echt top bij voelen. Ik heb je reeks op groot scherm bekeken en ze zijn top Jan, want daar komen ze echt tot hun recht. Ik maak ook een account aan op YouTube om je films allemaal te bekijken. Ken je ook de site “De Visdief”…. waarschijnlijk wel? Groeten Guy

    Geliked door 1 persoon

 3. Hier kun je duidelijk zien om te paren.Twee zwanen op vlucht. Hup achteraan vliegen. Prachtig serie foto’s om te zien.
  Helaas lukt dan niet om te koppelen te zien. Komt wel Jan. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.