De kievit showt zijn kuif

Langs een van de sloten verscheen op zeker moment een kievit – een ljip in het Fries – die zijn kuif wel even wilde showen. De kievit is met zijn fraaie kuif van oudsher één van de meest kenmerkende vogels in het Friese weidelandschap. In mijn kinderjaren zat ik elk voorjaar rondom tussen de hun eigen naam roepende kieviten. Tegenwoordig moet je ze zoeken, en ook hun kenmerkende roep hoor ik nauwelijks meer …

Op het eerste oog is de kievit een wat saaie zwart/wit gekleurde vogel. Maar als hij even goed in het zonlicht gaat staan, dan zie je een mooie groen-paarse metallic glans over het verendek verschijnen …

In de lucht is de kievit ook een bijzondere verschijning. Met zijn brede vleugels maakt hij in het voorjaar wonderlijke en spectaculaire buitelingen. Daar had dit exemplaar blijkbaar even geen zin in. Maar terwijl de kievit bij de sloot vandaan scharrelde, landde er wel een volgende weidevogel in beeld, de tureluur …

30 gedachten over “De kievit showt zijn kuif

 1. Het zijn inderdaad prachtige vogels met veel kleurschakeringen in hun verenkleed. Bij ons weet ik nog 2 plekken waar ze veelvuldig voor- komen. Ik zie daar alle jaren een 100 tal vogels Zal in de week eens gaan kijken of ze dit jaar ook al terug zijn

  Geliked door 1 persoon

 2. zo jan wat een schitterende kleurtjes heeft het dier toch hé,
  geweldig
  genieten,
  ik zag vandaag ergens op een blog een kievit met jonkies…..
  als er maar genoeg et eten is voor ze …… ik duim m’n duimen blauw

  Geliked door 1 persoon

 3. Wel een prachtige vogel, wonderbaar hoe de kleuren van zijn verenkleed veranderen in het zonlicht.
  Het is een algemeen gegeven dat het aantal vogels in Europa elk jaar vermindert,
  vooral bij de trekvogels is een sterke vermindering gemeten.
  In een NG docu heb ik gezien dat enorm veel trekvogels gevangen worden als ze oost-Europa overvliegen, Turkije en zo verder.
  Ze worden verkocht om op te eten of aan “verzamelaars”, die ze in grote kooien bouden.
  Vele natuur bewegingen proberen daar iets aan te doen, maar tegen verankerde en vast geroeste gewoonten van mensen voor wie het elke dag weer een strijd is om eten te vinden, daar kan je niet tegenop natuurlijk…

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, in Frankrijk en Italië houden ze er soortgelijke praktijken op na. En in Portugal zijn ze nog altijd van plan om een nieuwe luchthaven aan te leggen, grenzend aan het belangrijkst rust- en foerage-gebied van de grutto’s op hun trek naar Afrika. Het is om mismoedig van te worden.
   Voorlopig blijf ik mijn best doen om ze op de foto te verzamelen om te laten zien hoe mooi ze zijn.

   Geliked door 1 persoon

 4. Omdat je ze zo weinig meer ziet dan is het extra mooi als je deze serie kunt maken. En dat geldt ook voor de tureluur.
  De kleuren van de kievit komen zo inderdaad heel mooi uit. Wel mooi dat je die ene prachtige en zonnige dag zo hebt kunnen meepakken.
  Ik heb nu wel eens dat ik denk, had ik er vroeger maar meer van genoten toen ze er nog volop waren.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat is nog eens een kapsel, daar kunnen wij net tegenop. Prachtig. De tureluur zou ik niet herkennen.
  Als ik me goed herinner kwamen kieviten ook voor in de weide- en rietlanden in N-H, daar waren veel vogels.
  Ik moet bekennen dat ik toen geen greintje interesse voor ze had, dat kwam later pas maar toen woonde ik er niet meer.

  Geliked door 1 persoon

  • De kievit was een algemeen voorkomende weidevogel in ons land. In het polderland in N.H. komen ze ook nu zeker nog voor, het is echter afhankelijk van het beheer van de landerijen waar en in wat voor aantallen ze voorkomen. Lang leve de biologische veeteeltsector!
   De tureluur komt donderdag nog uitgebreid voorbij.

   Geliked door 1 persoon

 6. Och Jan jij hebt echt hele mooie show van gemaakt deze kieviet. Mooie kleuren. Kuif kon hij niet tonen. Wat jammer nou Jan. Het moet maar toevallig zijn. Je hebt echt mooie foto’s kunnen maken. Kievieten zie bij ons achter niet. Wel scholekster.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ongelooflijk dat we hier aan de rand van de stad Gent in het natuurgebied “Bourgoyen-Ossemeersen” de kievit in redelijke aantallen jaarlijks kunnen bewonderen. Veelal zien we ze samen met spreeuwen en wat fantastisch is dat ze om een bepaalde tijdspanne allemaal samen opvliegen en een ware vliegshow tentoon spreiden. De witte onderkanten geven dan een spectaculair effect. Ik kon ook al door de telescoop waarnemen hoe de kievit met zijn pootje trilt op de grond om insecten naar boven te lokken. Prachtvogel met fantastisch verenkleed die zoals U schrijft pas al zijn schoonheid in het zonlicht laat zien. Mooie opnames, stuk voor stuk!

  Geliked door 1 persoon

 8. Wauw, prachtig mooi in beeld gebracht. Wat ik nu zo gek vind, het lijkt dus of ze nieuwe oorden hebben gevonden de kieviten. Gezien de vele kieviten die in de weilanden bij mijn ouders bij Nijkerk in de polder, richting Bunschoten-Spakenburg, zitten, altijd en overal.

  Dat de tureluur zich ook nog liet zien is helemaal mooi natuurlijk!

  X

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.