LCZ werkt zich uit een wak

Nadat de beide grauwe ganzen uit zicht waren verdwenen, lag het bevroren petgat in De Deelen er weer stil en verlaten bij. Dat stelt mij in de gelegenheid om even een paar opmerkingen te maken over de halsband van een van de ganzen. Op de website van Vogelonderzoek Nederland Sovon is te lezen dat die banden al ruim 20 jaar worden gebruikt:
“In Nederland zijn in de periode 1990-2009 op bijna 30 plaatsen in totaal ruim 2.500 Grauwe Ganzen met een halsband gemerkt. Al deze ganzen behoren tot de Nederlandse broedpopulatie. In de zestiger jaren was de Grauwe Gans in Nederland niet alleen een erg zeldzame, maar ook een welkome broedvogel. Plaatselijk werd de soort zelfs uitgezet in een poging een broedpopulatie te laten vestigen. Sinds de jaren zeventig is er sprake van een snelle toename van het aantal paren en in de afgelopen jaren is het zelfs één van de snelst toenemende broedvogelsoorten in Nederland.”

De rest van het betreffende artikel kun je hier lezen: “Ringen van grauwe ganzen …

130313-1412x

Ik heb begrepen, dat ervoor is gekozen om naast ringen om de poot ook halsbanden te gebruiken, omdat die vanaf grotere afstand beter af te lezen zijn dan de ringen om een poot. Het voordeel daarvan is, dat het ook voor leken als ondergetekende makkelijker is om waarnemingen door te geven. Voor de gans lijkt zo’n halsband me allerminst een aanwinst om jaloers op te zijn, maar er zal wel over nagedacht zijn, neem ik aan. Mijn waarneming van grauwe gans LCZ heb ik intussen ingevoerd op de website www.goosetrack.nl

130313-1402x

Terwijl ik daar wat op de oever van het bevroren petgat stond te mijmeren, zag ik na enige tijd vanuit een ooghoek dat gansje LCZ zich bij het boothuis opnieuw waggelend, schuifelend en glijdend op het dunne ijs waagde …

130313-1405x

Plotseling hoorde ik een beschaafd, maar niet te missen ‘krak’ …

130313-1406x

Dat was het sein om de camera maar even in de videomodus te zetten, zodat ik kon vastleggen hoe LCZ zich uit het wak werkte …

Uiteindelijk waggelden ze gezellig samen de vaste wal op.

21 gedachten over “LCZ werkt zich uit een wak

 1. Ook ik vind die halsband maar niets hoor. Hier liepen pas twee zwanen over het dunne ijs, het kraakte flink maar het bleef heel. Brr lijkt me zo koud

  Like

 2. Haha, dat viel nog niet mee. Ik zie zulk geworstel op dun ijs hier vaak pal voor het raam, in de sloot achter de tuin, maar dan met eenden. Die zijn er redelijk handig in. Wat die halsband betreft ben ik nog niet overtuigd, zo’n brede extra band om de nek is comfortabel voor de observator, maar niet echt voor de gans en die loopt er toch maar de hele dag mee.

  Like

 3. Grappig gisteren schreef ik dit in mijn reactie en kijk ik word op mijn wenken bediend 😉
  Het kost toch nog meer moeit dan ik dacht. De aanhouder wint. Maar zijn drijvend vermogen is groter dan dat van ons als wij door het ijs zakken 🙂

  Like

 4. Hoe je het ook wendt of keert, erger dan zo’n halsband dunkt mij het vergassen en afschieten van jaarlijks honderdduizenden ganzen vanwege dat beetje schade aan landbouwgewassen dat ze veroorzaken. Voor de duidelijkheid: in de landbouwsector wordt nog geen 2% van ons nationaal inkomen verdiend, tendens: dalend. Dus waar hebben we het over. Peanuts. Maar ja, kom niet aan de Nederlander zijn centen. En daarom: vergassen maar, jongens!

  Zo’n wak, ach dat overleeft een beetje gans wel. Maar of hij het Ganzenakkoord 2013 ook nog overleeft?

  Like

 5. Mooi, dat filmpje met dat wak-klauteren. Echt van: de aanhouder wint, steeds weer opnieuw proberen. En het lukt.
  Tja, die halsbanden en die ringen. Het is onnatuurlijk, uiteraard. Maar wij willen tellen en meten.
  Straks moeten wij ook nog zo’n ring om – of een chip in…
  Hartelijke groet, Zem.

  Like

 6. Zal wel heel nuttig zijn die halsbanden, heb het bij ander vogel soorten ook al eerder gezien
  maar mooi kan ik het niet vinden Jan, je foto’s wel die zijn weer klasse gemaakt, met juiste tekst en uitleg

  Like

 7. Denk dat hij even wilde zwemmen. brrr zal best koud zijn geweest.
  Een duif had weer wat in de vijver geduwd, wilde het pakken net, maar oei wat is dat water koud..
  Had laatst de kat van de buren in de vijver, geen tijd om te filmen…denk als hij er niet uit kan, zal ik het net moeten pakken, was zo komisch.

  Like

Reacties zijn gesloten.