Een groot evenwichtskunstenaar

Ik sluit deze serie over de weidevogels af met een paar al wat oudere foto’s van de scholekster. Je kunt hem herkennen aan zijn zwartwitte kostuum, zijn rode ogen en de lange, sterke snavel. De scholekster heeft rozerode poten, waarvan hij er vaak maar eentje toont. Als je een scholekster op een dampaal ziet staan, dan staat hij vrijwel altijd op één poot …

De scholekster is de vierde van ‘de grutte fiif fan de Fryske greiden’ oftewel de vierde van ‘de big five van de Friese weilanden’. Een typische weidevogel is het overigens niet. Scholeksters broeden vooral in natuurgebieden en boerenland in het noorden en westen van ons land. Maar het zal de oplettende stadsbewoner niet zijn ontgaan dat ze ook steeds meer de stad opzoeken. Steeds vaker broeden ze op platte daken. Wil je de scholekster in stad of dorp helpen, dan kun je terecht bij ‘Scholekster op het dak’

De scholekster is de eerste in de rij van de afgelopen dagen, die nu eens niet zijn eigen naam roept. Hem hoor je vaak luidkeels en schel ‘(te)-piet (te)piet’ roepen …

45 gedachten over “Een groot evenwichtskunstenaar

 1. De scholekster is een echte druktemaker, ze kondigen hun aanwezigheid in de regel luidkeels aan. Ze bevinden zich hier ergens in de buurt.
  Jij hebt er een mooie fotoserie van gemaakt. Knap dat de scholekster op één poot op die scheve paal kan blijven staan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Soms is rusten op ene poot handig zodat de ander wat op kan warmen. Ik zie dit vrij regelmatig bij menige vogel. Zelf hoef ik dit niet eens te doen lol, want dan lig ik geheid snel onder uit.😀 Mooie foto’s nam je weer mee.👍

  Geliked door 1 persoon

  • Domme vragen bestaan niet, Dirk. 🙂
   Veel soorten steltlopers staan vaak op 1 poot. Dit heeft onder andere te maken met hun temperatuurregeling. Als het koud is, dreigen ze teveel warmte langs de lange, dunne poten te verliezen. Ze stoppen dan 1 poot weg in hun veren en houden zich op de andere netjes in evenwicht. Daar tegenover staat dat ooievaars in warme gebieden, zoals in Afrika, dikwijls op hun twee poten tegelijk in koeler water staan, om warmte langs de poten kwijt te geraken.

   Dank zij hun lichaamsbouw kunnen ooievaars haast moeiteloos gedurende lange tijd op één poot balanceren en bij wijze van spreken staan slapen. Het schijnt een comfortabele rusthouding voor ze te zijn.

   Geliked door 1 persoon

 3. Deze ken ik van nabij. We zagen ze, meer dan eens, hier op weitjes. Middenin, nooit tussen de struiken.
  Erg mooie vogel, door de fraaie tekening niet zozeer dandy-achtig, eerder lijken ze op een model. Of mannequin. 😀

  Geliked door 1 persoon

  • Daar heb ik dit over gevonden:
   ‘Veel soorten steltlopers staan vaak op 1 poot. Dit heeft onder andere te maken met hun temperatuurregeling. Als het koud is, dreigen ze teveel warmte langs de lange, dunne poten te verliezen. Ze stoppen dan 1 poot weg in hun veren en houden zich op de andere netjes in evenwicht. Daar tegenover staat dat ooievaars in warme gebieden, zoals in Afrika, dikwijls op hun twee poten tegelijk in koeler water staan, om warmte langs de poten kwijt te geraken.

   Dank zij hun lichaamsbouw kunnen ooievaars haast moeiteloos gedurende lange tijd op één poot balanceren en bij wijze van spreken ‘staan slapen’. Het is voor deze vogels een comfortabele rusthouding.’

   Like

 4. Dat zijn prachtig te observeren vogels Jan, luidruchtig en mooi in de vlucht! Ik zag er laatst tientallen in het Krekengebied van het Meetjesland… misschien zelfs 100. Toch ver landinwaarts… magnifieke opnames!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.