De opmars van de orchis

Twee jaar geleden schreef ik in het logje ‘Orchissen in beweging’ al, dat de orchissen in het Weinterper Skar in hun drang om zich elders te vestigen een pad waren overgestoken. Daarmee hadden ze nieuw terrein veroverd in het noordoostelijke deel van het natuurgebied …

Toen ik vorige week tijdens een ritje over de parallelweg van de Opperhaudmare/N381 reed, zag ik tot mijn niet geringe verbazing dat de orchideeën hun opmars inmiddels in zuidoostelijke richting hadden voortgezet. Het veld in de zuidoostelijke hoek staat zo ver het oog reikt ineens vol met kleine, maar vooral ook veel grote orchissen …

Aan de andere kant van de autoweg N381 ligt een klein natuurgebiedje, genaamd it Skjer. Bij de verbreding van de weg in 2015 is tussen de beide terreinen een wildtunnel aangelegd. Nu vermoed ik, dat de orchideeën hun weg in oostelijk richting voort zullen zetten door die tunnel, en dat ik ze volgend jaar vast terug kan vinden in it Skjer … 😉

34 gedachten over “De opmars van de orchis

 1. Gelukkig dat het ook een keer meezit in de natuur. Dit is wel een heel mooi gezicht. Zal wellicht het natte voorjaar hebben meegespeeld bij deze overdaad? Het heeft je een mooie serie opgeleverd. Ik begreep hierboven dat je ze met de telelens hebt vastgelegd.

  Geliked door 1 persoon

 2. oh wauw Jan wat zijn ze mooi en speciaal hé,
  ik hoop dat j e wens uitkomt,
  en ga voor je duimen, maar voor nu…
  voor nu geniet ik van j e prachtige plaatjes,
  potverdikkie, wat een feest ❤

  Geliked door 1 persoon

 3. Zonder er van te eten hadden we toch een paar keer mazzel. 🙂

  Het is echt een mooie opvulling in het landschap, zoveel orchissen.
  Het worden er vast nog meer, gezien deze notitie op Wikipedia:
  ‘De orchideeënfamilie is een van de grootste plantenfamilies op aarde….’

  Geliked door 1 persoon

 4. ha Afanja,

  ohohohoh wat zijn ze mooi!
  ohohohoh wat zijn ze mooi!
  dat heb ik in jaren niet gezien, zo mooi… zo mooi!

  ja… ik heb vanmorgen gezongen en dan ga je van die liedjes zingen…
  Maar ik meen het echt: ik vind ze prachtig!

  groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.