Toeren op de Zündapp

Terwijl ik nog boven op de dijk rond drentelde, stond Jetske alweer aan de voet van de Waddendijk om een foto te maken van ‘de Slikwerker’ …

Toen ik even later zelf door het hek liep, zag ik voor het eerst op één van de kooien met stenen een groot paneel met een tekst in het Bildts over de twee banken op de dijk. Hoewel ik het verhaal over het monument gisteren al heb verteld, neem ik het hier voor de volledigheid nog even mee …

Monumint Anita Andriesen 1957-2008.

“Op de seedyk binne twee banken delset as andinken an Anita Andriesen. Andriesen waar ’n prominint Bildts politika en in hur funksje fan deputeerde fan de provînsy Fryslând worde sij de groate inspirator en drivende kracht achter ’t provînsjale streekplan dat de naam kreeg ‘Om de kwaliteit fan de romte’. Dy naam fine jou ok werom op een fan de banken. Andriesen het hur altyd sterk maakt foor de rúmtlike kwaliteit fan ôns provînsy. As ’t even kon, kwam se graag met hur gesin op dut plakky, boven an ‘e dyk, om eventsys út te waaien. De banken biede ’n sitplak an mînsen die’t geniete wille fan de rust en de skoanhyd fan ’t Wad en ’t Bildtse lând dat fan baide banken is te anskouwen. De banken binne soa delset dat je fan ’t úsicht geniete kinne èn nander sien kinne, en op dy manier is ’t monumint ok ’n trefplak foor de kommende en gaande besoeker.”

Jetske was aan de andere kant van de hekken intussen in gesprek geraakt met twee mannen die net hun brommer op de standaard hadden gezet. Brommers …? Jawel, deze twee vrienden maken regelmatig op hun Zündapps een ritje door de provincie. De man in de blauwe jas had deze Zündapp al op zijn zestiende in zijn bezit. Toen er een auto kwam, werd de brommer verkocht, maar de oude liefde bleef. Vele jaren later kreeg hij zijn originele Zündapp volledige gerestaureerd als verjaardagscadeau terug van zijn kinderen…

Zelf heb ik vanaf mijn zestiende ook een paar jaar een Zündapp gehad. Jammer genoeg heb ik daar geen foto van in mijn archief zitten. Wat dat betreft heeft Jetske het beter voor elkaar. Zij heeft niet alleen een mooie serie gemaakt van deze beide senioren bij hun brommers, maar in het betreffende logje toont ze ook een foto van Jetske op haar Puch

Na dit tweede treffen bij Zwarte Haan zetten we koers naar Paesens-Moddergat.

42 gedachten over “Toeren op de Zündapp

 1. prachtige brommers ik heb zelf ook een blauwe ooit nieuw gekocht, had die verdient met een ijsco car door de dorpen venten, leverde best wel leuke bedragen op, wat hij toen koste weet ik helaas niet meer, maar het was een geweldige brommer, zou er graag nog eens mee gaan rond rijden,, met mooi en zomers weer, in de winter vond ik het maar niks, dan kwam he helemaal verkleumd van die brommer af 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha! Zündapp (en Kreidler), de buikschuivers. Ik had een Tomos, the poor mans Puch. (In licentie gebouwd in Hongarije, en dankzij een kleine verbetering in de carburateur, als ik het me goed herinner, eigenlijk beter dan de Puch. Maar vertel dat niet aan Puchisten. 🙂 )

  Geliked door 1 persoon

  • Eigenlijk had ik voor mijn gevoel misschien ook voor een Tomos of een Puch moeten kiezen, maar in mijn vriendenkring was dat not done. Soms denk ik desalniettemin nog wel eens met een zweem van weemoed terug aan de brommertijd. Toen lag de wereld nog aan je voeten en alles leek nog te kunnen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Een leuke ontmoeting met de brommerliefhebbers. Ik kan mij goed voorstellen dat deze hobby hun lust en leven is. En in je jonge jaren hoorde een brommer er echt bij, al je vrienden hadden er een. Maar van lieverlee werden dat vaak auto’s, en ging de brommer de deur uit. Om er jaren later spijt van te krijgen…..

  Geliked door 1 persoon

 4. Een brommer heb ik nooit gehad, omdat 2 van mijn vrienden ermee verongelukt zijn. Ze waren amper 18 jaar oud. Dat heeft me toen zo geraakt, dat ik geen brommer meer wou hebben of er zelfs niet wou mee rijden. Mijn eerste auto was een 2pk’tje van Citroen 🙂
  Die Zündapp is wel heel mooi gerestaureerd !

  Geliked door 1 persoon

  • Ik kan me voorstellen dat je een heel andere kijk op brommers hebt als dit in je vriendenkring is gebeurd.
   Die Zündapps zagen er allebei tiptop uit, daar herken je de echte liefhebbers aan.
   Mijn eerste auto was ook een 2CV. Die kregen mijn vriendin en ik op een mooie zondagmiddag van mijn zwager. Toen ik er later die middag een ritje mee maakte, zag ik dat de gaten in de bodem dreigden te vallen. Dus die heb ik heel snel teruggeven aan mijn zwager, hij stond tenslotte nog op zijn naam. 😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Hoe is het mogelijk hé dat die meneer zijn eigen Zundapp terug krijgt en dan nog hersteld ook? Zundapp moet iets speciaal zijn, nooit over gehoord maar zag Jetske erop zitten! Vroeger reden meer mensen met een brommer voor de tijd dat iedereen een beetje een auto kon kopen. Sommige van mijn nonkels hadden ook een brommer en als kind mocht ik dan achteraan eens mee :-)! Had ook wel met een moto willen rijden, helaas een teloor gegane droom. Het was daar nog druk op zo’n verlaten plaats, je zou het niet denken. Mooie verhaal van die politica nog eens, top.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is met brommers als met auto’s, gebruikers die tevreden zijn over het merk van hun voertuig, dan hebben ze vaak de neiging om dat merk te blijven kopen. Wie van een snelle brommer hield kwam indertijd al snel terecht bij een Kreidler of een Zündapp. De wat meer alternatieve figuren hadden liever een Puch of een Tomos. De brommer waar Jetske op reed was een Puch.
   Zelf ben ik ook van jongs af aan groot gebracht met brommers. Voordat we halverwege de jaren 70 een auto hadden, werden de grotere afstanden op de brommer of met de bus afgelegd. Ik heb vaak bij vader achterop gezeten.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb van alles gedaan (geprobeerd) in mijn leven maar een brommer of motor horen daar niet bij. Terwijl al mijn klasgenoten brommerde vanaf hun zestiende beleef ik fietsen en sparen en was ik de eerste – op mijn achttiende – met een auto (tweede hands citroën – eend / geit / deux cheveaux)

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.