Pelgrims op de dijk

Terwijl ik mijn blik over het Wad liet glijden, waren er op de bank tegenover me een paar wandelaars komen zitten. Het duurde niet lang voordat we aan de praat raakten over de rust en de schoonheid van het Wad. Van het ene onderwerp rolden we als vanzelf in het andere …

Terwijl Jetske er ook bij kwam zitten, vertelden de wandelaars dat ze Pelgrims waren. Op een steenworp afstand van hier begint in Sint Jacobiparochie (Google Maps) het Jabikspaad oftewel het Jacobspad. Het Jabikspad sluit in Overijssel aan op de pelgrimsroute naar naar Santiago de Compostela. Aan de hand van het hoedje van de man vertelden ze enthousiast over de symboliek en de route van de tocht. Over het Jabikspad en de route naar Santiago de Compostella gaat ook een informatiepaneel aan de voet van de dijk …

Na enige tijd was het voor de wandelaars tijd om hun weg te vervolgen. Uitkijkend over het Wad en het buitendijkse land, zagen we ze in de verte verdwijnen …

Voor Jetske en mij was dat een goed moment om onze broodjes eens tevoorschijn te halen …

Morgen keren we terug naar de andere kant van de dijk.

31 gedachten over “Pelgrims op de dijk

  • Het was inderdaad een leuke ontmoeting, vooral ook omdat het boeiende vertellers waren. Dergelijke ontmoetingen hebben ze natuurlijk vaker tijdens hun wandeltochten. Het hoefde ook allemaal niet zo gehaast voor hen, en dan hebben dergelijke gesprekken onderweg natuurlijk een fijne meerwaarde. Het heeft inderdaad wel iets, maar pakweg 2.500 km lopen … nee, dat wordt ‘m niet meer, ik vind 250 m achter elkaar vaak al een heel eind tegenwoordig.

   Like

 1. Pelgrims intrigeren me heel erg. Ik luister graag geboeid naar de verhalen. Ze brengen de wereld en de eigen bijhorende eigen kijk en visie binnen. Een echte surplus is die prachtige omgeving vol vergezichten en het gevoel van eindeloze vrijheid

  Geliked door 1 persoon

 2. Bewondering voor de pelgrims, hoe mooi het ook lijkt een dergelijke tocht zou voor mij een stapje teveel zijn. Tenminste ik denk het geduld niet te kunnen opbrengen om dagen, nee wekenlang dag in dag uit dit vol te kunnen houden. Maar jullie hadden wel een leuke ontmoeting dankzij deze doorzetters, dat dan weer wel.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was echt een erg leuke ontmoeting. Ze vertelden o.a. dat het verschil met de pelgrims uit vroeger tijden is, dat veel pelgrims de tocht tegenwoordig niet in één keer lopen. Je kunt er b.v. voor kiezen om een paar maal per jaar gedurende een week een bepaald deel van de route te lopen. En zo deden zij het ook ongeveer. Maar dan nog moet ik er niet aan denken. 🙂

   Like

  • Het was één van de betere ontmoetingen dit jaar. Ze vertelden o.a. dat het verschil met de pelgrims uit vroeger tijden is, dat veel pelgrims de tocht tegenwoordig niet in één keer lopen. Je kunt er b.v. voor kiezen om een paar maal per jaar gedurende een week een bepaald deel van de route te lopen. Maar dan nog moet ik er niet aan denken. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Zo zie je maar, zelfs de oude pelgrim tochten zijn getoetst aan onze moderne tand des tijd 🙂
    Tot 30 jaar geleden heb ik meerdere (8 stuks) wandelingen met gemak gedaan van 120km in 2 volle dagen.
    Nu moet ik daar ook niet meer aan denken… 😉 De tand des tijd knaagt !

    Geliked door 1 persoon

 3. Het was een mooie ontmoeting.
  Je hebt op de eerste foto de drooggevallen boot goed vastgelegd.
  Ik zou zelf nooit zo’n stuk gaan wandelen. Langs mooie gedeeltes dan is het geen straf, maar bij dergelijke tocht moet je toch gewoon langs saaie stukken van A naar B.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een uithoudingsvermogen en conditie moet je daarvoor hebben .petje af maar het bankje staat daar wel op een hele mooie oplek wat een uitzicht daar zou je zomaar een hele dag kunnen zitten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtige beelden van het wad en een leuke ontmoeting met de twee pelgrims. Het moet wel fantastisch zijn als je dat hele traject tot in Santiago de Compostelle kan en mag afleggen…. het zal weinigen gegund zijn, denk ik. Zelf liep ik een klein stukje van de Jakobsweg in Baskenland (2019)

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.