Rijp rond de petgaten

Ben ik even blij, dat ik gisteren een paar uur heb kunnen genieten van de tijdelijk wit berijpte wereld! Vandaag ziet het er met regen en ijzel ineens weer een stuk minder mooi en winters uit. Maar met de foto’s die mijn ritje gisteren heeft opgeleverd, gaat het wel lukken om hier een winterse sfeertje vast te houden tijdens de kerstdagen …

De eerste tussenstop heb ik gemaakt bij het nieuwe gemaal aan de Bûtendiken tussen Smalle Ee en De Veenhoop. Daar heb ik een korte kuier langs het noordelijk deel van het natuurgebied ‘Petgatten De Feanhoop’. Hieronder een blik van oost naar west met ’t winterse tegenlicht van de laagstaande zon …

Het is, omdat het over ijs van maar twee nachtjes lichte vorst lastig schaatsen is, anders zou je bij het onderstaande beeld elk moment kunnen verwachten dat er een schaatser achter het riet vandaan komt. Maar dat kan alleen in de Ryptsjerksterpolder. Daar waagden de eerste vermetele schaatsers zich gisterochtend zoals gebruikelijk wel weer over slechts 2 cm dik ijs. Intussen kunnen de schaatsen weer in het vet, want het regent hier bij een temperatuur net boven het vriespunt …

46 gedachten over “Rijp rond de petgaten

  • Dankjewel. Bram. Het was woensdag echt prachtig met die rijp. We hebben hier dit weekend ook weer niet te klagen. Gisteren hadden we een ijsdag met veel zon en na een koude nacht met matige vorst is het nu ook mooi koud en zonnig winterweer.
   Maar dan komt in de loop van de dag de opwarming met ijzel. Oud & nieuw lijken we bijna in de de korte broek te kunnen vieren.
   Ik kijk ook uit naar de echte winter. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 1. Tsja, bij de eerste nachtjes ijs gaan we al weer dromen van een Elfstedentocht. Maar dat is na vandaag al weer over, jammer genoeg. Je hebt wel hele mooi sfeerbeelden kunnen maken van de korte vorstperiode, dat blijft in ieder geval.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik droom niet zo snel over de volgende Elfstedentocht, dan moet er eerst heel wat meer ijs liggen. Maar ik denk bij winters weer wel graag eens even terug aan de laatste tochten van de vorige eeuw. 4 januari 2022 is het alweer 25 jaar geleden dat de laatste tocht is gereden.

   Like

 2. Die Frieslandse winterbeelden zijn super mooi vind ik !
  Hoe het land zo kan veranderen bij wat temperaturen onder nul !
  Gisteren zag ik in het VRT journaal , schaatsers uit Friesland op ondergelopen weilanden schaatsen.
  Schaatsen zit toch echt ingebakken in jullie genen hé ? Zalig !

  Geliked door 1 persoon

  • Met de paar uurtjes gisteren in die mooi berijpte wereld heb ik in eerste instantie een grotere boost gekregen dan met de moderna-booster, die ik gisteravond heb gekregen. Als ‘kind van de winter’ geeft dit weer me al vanaf mijn jongste jaren extra energie, en daar is nog niets aan veranderd. Er is niets mooier dan tussen wit berijpte rietvelden en bosjes door te schaatsen, vrijwel nooit last van een snijdend koude wind. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Vooral de eerste en de laatste foto, Jan, ze zijn wondermooi!
  Jammer dat we vandaag weer in de sombere, natte boel zitten.
  Maar wie weet, wat we nog voor mooie, winterse dagen voor de boeg hebben.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat vind ik zelf ook de mooiste foto’s van deze serie, Zem. In een eerdere reactie schreef ik vandaag, dat ik dit vroeger al geweldig mooie dagen vond. Ik heb mooie herinneringen aan schaatstochten in deze omstandigheden. Er is niets mooier dan tussen berijpte rietvelden en bosjes door te schaatsen, vrijwel nooit last van een snijdend koude wind …
   Maar goed, voorlopig valt er alleen weer te varen. Maar de winter duurt nog lang, en gelukkig heb ik altijd de foto’s nog.

   Like

  • Een enkele natte voet en iemand die een nat pak heeft geheeld, heb ik begrepen. Het gaat daar om ondergelopen polderland, slechts een centimeter of 25-30 diep, schat ik. Er lopen natuurlijk ook wel wat sloten door het gebied, maar daar wagen de echte kenners van het ijs zich niet.

   Like

 4. Hier zie je hoe mooi winter kan zijn! Jij genoot, wij genieten even later mee. Ook in de krant las ik over schaatsers op te dun ijs in Friesland, lijkt me toch niet zo slim.
  Geniet de sfeervolle kerst Jan, zoals jij overal echte schoonheid ontdekt, komt het zeker goed.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik blijf de komende dagen nog wel even nagenieten. Op mijn blog probeer ik dat winterse sfeertje nog wel even vast te houden, zodat het gevoelsmatig toch even een winterse kerst is.
   Het linkje in de laatste paragraaf leidt naar een videootje van die schaatsers gisteren. 🙂

   Like

  • Dit vond ik vroeger al geweldig mooie dagen. Ik heb mooie herinneringen aan schaatstochten in deze omstandigheden. Er is niets mooier dan tussen berijpte rietvelden en bosjes door te schaatsen, vrijwel nooit last van een snijdend koude wind …
   Maar goed, voorlopig valt er alleen weer te varen. Maar gelukkig heb ik de foto’s nog. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.