Terug bij ’t bankje

We besloten nog even door te lopen naar het ‘Afanja-bankje’. Bij de splitsing van de paden bleef ik even op de uitkijk staan, zodat Jetske het bloed weer even kon laten kruipen waar het eigenlijk niet kan gaan …

Ook het blauwgrasland in het Weinterper Skar was flink nat. De slenk had het er maar druk mee om alle overtollige nattigheid af te voeren. Precies zoals het met de herinrichting in 2015 was bedacht. Vóór die herinrichting was het een mooi, gevarieerd insectenrijk gebied, waar ik wekelijks te vinden was. Voor mij heeft het gebied als gevolg van de herinrichting zijn glans helaas verloren …

Tegenwoordig kom ik er nog slechts een paar maal per jaar. En dan zit ik toch graag even op ‘mijn bankje’. Ik blijf zeggen dat het 20 meter noordelijker bij de splitsing van de paden mooier en beter had gestaan. Maar goed, op momenten zoals vorige week vrijdag ben ik al blij, dàt er tegenwoordig überhaupt een bankje staat …

Het pad was in de natte periode overigens mooi kapot gejakkerd. Dat kan maar door een klein aantal mensen gedaan zijn, omdat er maar enkele mensen zijn die de slagboom open kunnen doen. Dus ik zou zeggen: er achteraan SBB! Want dit is nog wel wat anders dan even voorzichtig een paar stappen naast het pad zetten. Het lijkt verdorie wel een loopgraaf …

Makkelijker dan gedacht liepen we enige tijd later terug naar de parkeerplaats. Ik kon het hele stuk met losse handjes lopen. Maar het was fijn dat Jetske me daarna weer veilig thuis afzette … 🙂

29 gedachten over “Terug bij ’t bankje

 1. Dat gevoel van glans kwijt zijn heb ik met de peel Jan, jammer hé… het wordt nooit meer zo mooi als het was, de mens meent zich overal mee te moeten bemoeien jammer hoor, fijn zo’n chauffeuse, ze is wel erg zwaar bepakt….. denkt ze wel aan haar rug 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat was een mooie afsluiting van onze gezamenlijke dag. Ook al hebben we eigenlijk niets bijzonders gezien, het zat er daar wel even lekker. Ik ben het met je eens dat het gebied en de kuiers in onze eerste jaren samen daar mooier waren dan sinds de herinrichting.
  Misschien heeft SBB het spoor gemaakt…

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had ook niet verwacht om er al iets bijzonders aan te treffen, daarvoor waren we een maand te vroeg. Maar het was ook ongezien al een mooi plekje om de dag af te sluiten. We hebben er samen tenslotte heel wat stappen gezet in de loop der jaren. En het was een bijzondere ervaring dat ik daar ineens weer een stukje makkelijker liep. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Ondanks de ligging nabij een snelweg lijkt het toch wel een prachtig gebied(je). Jammer dat iemand de boel meent om te moeten ploegen, daar spreekt weinig respect uit voor de natuur. Meer het eigenbelang. Maar goed, mooie foto’s en daar gaat het om!

  Geliked door 1 persoon

 4. Die “loopgraaf” in het landschap, is dat veroorzaakt door motorcross rijders ?
  Hier bij ons zijn er ook zo’n pipo’s die waardevol natuur én wandelgebied om zeep helpen door die getande cross-banden.
  De laatste foto in dit logje is best wel mooi (als je de autostrade in de verte wegdenkt …)

  Geliked door 1 persoon

  • Deze sporen lijken me te breed voor een crossmotor. Ik denk eerder dat dit gedaan is door één van de direct omwonenden. Een paar mensen hebben een sleutel van de slagboom. Maar goed, dat is een heel verhaal aan vooraf gegaan, dat voert nu te ver. Hoe dan ook, netjes is het allerminst!
   Ik zal eens kijken of ik de autoweg nog kan wegpoetsen. 😉

   Like

 5. Ja, ach, het zal zijn nut wel hebben, dat kan ik niet beoordelen, maar het ziet er wel uit als een knoeiboel.
  De snelweg op de laatste foto geeft precies het beeld weer van Nederland: het land is nu eenmaal te klein en te vol, er is bijna altijd ergens iets wat het beeld verstoort.
  Zou een onderwerp zijn voor een fotoserie.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat het waterbeheer betreft hebben ze hun doel wel bereikt met de herinrichting van het terrein. Het moest natter, en het is natter. Zo nat is het in onze tuin niet hoor, hier is de toplaag alweer aan de droge kant.
   Dank m.b.t. de laatste foto, zonder de autoweg op de achtergrond zou het nog mooier zijn. Misschien moet ik maar eens wat wegpoetsen op die foto. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Jullie hebben wel moeilijke omgeving geweest. Oei in overtreding. Toch gedaan. Maar bij sommige plekken staat onder plassen van water. Leuk dat je blogmaatje meegegaan is. Mooie foto’s geworden.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat laatste kan wel kloppen. Wij hebben hier in de laatste 10 dagen van februari volgend op die stormen nog zo’n 60 mm regen gehad. In maart heb is er in ons tuintje maar 3,3 mm gevallen. De toplaag in onze tuin wordt daardoor alweer flink droog en ook het waterpeil van de vijver staat al aan de lage kant.
   Het natuurgebied waar de foto’s van gisteren en vandaag zijn gemaakt, hoort in deze tijd van het jaar ook nog wel nat te zijn. Speciaal met het oog daarop is het gebied in 2015 grondig op de schop gegaan. Ontwateringssloten werden gedicht en een weggetje dat door het gebied liep, is (helaas voor mij) afgesloten en uit het landschap verwijderd. Het gevolg van dit alles is een langzamere afstroming van het water naar het achterliggende riviertje het Alddjip of Koningsdiep, waar we deze dag 10 km verderop gestart zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.