Terug bij de weidevogels

Vorige week was het tijd om eens op zoek te gaan naar weidevogels. Ik ben tegenwoordig wat zuiniger met mijn ritjes, maar hiervoor ben ik woensdag toch maar weer eens naar de Surhuizumermieden (Google Maps) gereden …

Vanaf het kijkplateau heb je een mooi zicht over het plas-drasland dat Staatsbosbeheer hier in stand houdt. En dat is van groot belang voor onze weidevogels. Februari was dan wel record-nat, maart was record-droog. Als gevolg daarvan is de toplaag van de grond alweer flink uitgedroogd. Zonder dit soort maatregelen, waarbij water op het land gepompt wordt, hebben de weidevogels het ontzettend moeilijk. Ik mopper dan wel eens wat op SBB, maar dit doen ze goed …

Aan de noordoostelijke horizon staat de fabriek van Friesland-Campina in Gerkesklooster-Stroobos. Laten we het erop houden, dat het geen landschappelijke verrijking is …

Maar dat is snel vergeten als je even later oog in oog zit met een graspieper, die op één van de bordjes van SBB is gaan zitten. Een kievit die een stukje verderop in het weiland is neergestreken, lokt me even later naar beneden …

37 gedachten over “Terug bij de weidevogels

 1. Heerlijk Afanja,

  de weiden, zoals we die alleen in nederland kennen…
  Of misschien toch ook nog ergens anders.
  Nouja… maakt niet uit.
  Ik krijg er een open blik van!

  Groetjes, Marlou

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook hier merken we reeds de gevolgen van de droge maand maart en de uitdrogende wind. Gelukkig is er daar de mogelijkheid om terug water het gebied in te pompen. Iets wat niet overal mogelijk is. Die graspieper was je echt wel gunstig gezind hé 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Die plasdras-gebieden zijn hard nodig om de weidevogelstand niet nog verder achteruit te laten gaan. Het graspiepertje was het cadeautje van de dag. 🙂
   Klopt, Dirk. FrieslandCampina is na een lange reeks van fusies zo ongeveer de grootste zuivelreus van ons land en is rondom de aardbol actief.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ja witte schimmel, zo worden hier soms de campings en vakantieparken genoemd, gelukkig is het verplicht rondom aan te planten, dat wordt met zo’n fabriek wat moeilijker. Gelukkig zag je ook leuke vogeltjes 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.