Nazorg bij de merels

De meest brutale jonge merel ging al snel op verkenning. Aan het eind van de ochtend zag ik hem nog net even op de schutting naar de buren van nummer 9 staan. Een moment later zag ik hem daar naar beneden fladderen. In het rommelige hoekje daarachter zou hij eerst wel even veilig zitten …

De jonge merel die ik het eerst in beeld had gekregen, bleef rustig in de haagbeuk zitten wachten tot hem weer wat werd gebracht. Na verloop van tijd werd hij door pa in de richting van de bamboe gelokt. Nummer drie zat daar al een tijdje, die had een mooi plekje op het egelhuis gevonden. De laatste jonge merel bleef tot ver in de middag op het nest zitten …

Het was maar goed dat ze eerst allemaal wat in de buurt bleven. Buiten onze tuin was de situatie af en toe ronduit dreigend. Alsof ze geroken hadden dat er jonkies zijn, verschenen er meteen op dinsdagochtend al een kraai en een paar eksters in de tuin van de buurvrouw scheef achter ons. Zowel die vogels als één van de katten van de buren – een echte jager – heb ik de afgelopen dagen al meermaals weg moeten jagen …

Ik sta er echter niet alleen voor. Ook de ouders zijn voortdurend attent. Zodra er echt gevaar dreigt, kondigt pa of ma merel dat meestal luidkeels aan. Na de luide en strijdvaardige alarmfase lijken ze met een zachtere roep een jong naar een veiliger plekje te dirigeren …

Het nestje in de pergola boven de vijver is intussen leeg. Maar het is nog niet vergeten en verlaten. Regelmatig zie ik één van de merels er nog in duiken. Deze eerste leg was erg vroeg, wie weet, misschien wordt er binnenkort nog eens gebruik van gemaakt …

36 gedachten over “Nazorg bij de merels

 1. Ooit maakten merels eens hun nest in onze blauwe regen. En het is inderdaad net alsof die grote vogels ruiken dat er jongen zijn. Een ekster pikte een mereljong uit het nest, en liet het vallen op het schuine raam van onze keuken. Meneertje Mertens heeft plastic handschoenen aangetrokken, het mereltje voorzichtig opgeraapt, en terug in het nest gelegd. Het was het enige jong, en het heeft dat alles overleefd. Wat later leerde het vliegen vanuit het “houthok” achteraan ons stadstuiinje, en eens uitgevlogen, bleef hij ons “vriendje”. Hij kwam dagelijks terug naar onze tuin, en was helemaal niet bang van ons.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hopelijk redden ze het. Vroeger zag ik hier geen eksters maar nu zijn er plots 4 nesten in een hele hoge boom bij de buren. Hopelijk kan ik ze uit de tuin verjagen als de meesjes uitvliegen. Ze bezorgen me ook last want ze trekken jonge aardbeiplantjes uit .Daar zal ik iets moeten op vinden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is weer een heel mooi blog Jan over deze prachtige zangvogels

  RE: waarom die trein ertussen zit.
  Die trein hoort bij Stichting Stoomtrein Goes-Borsele, meestal rijden ze met stoom locomotieven, maar nu was het voor werkzaam heden aan het spoor met een heel oude diesel locomotief, ook een beetje terug in de tijd.

  Geliked door 1 persoon

 4. Uit jouw verhaal blijkt maar weer hoeveel gevaren er dreigen in het leven van een jonge vogel. Goed dat je een handje geholpen hebt om die rovers weg te jagen. Er komt vast nog een tweede leg. Het seizoen is nog zo lang. Ze hebben ook zo´n mooi plekje bij jullie in de klimop. Voor de merelstand is dit natuurlijk ook prachtig.

  Geliked door 1 persoon

  • De natuur zit inderdaad ingenieus in elkaar. Eigenlijk had ik me er niet mee bemoeien natuurlijk, want de kraai of de eksters hadden ook wel zin in een hapje. Maar daarvoor vind ik onze tuin dan weer niet ‘natuurlijk’ genoeg. 🙂
   Jij ook een prettige dag verder, Willy.

   Like

Reacties zijn gesloten.