De boerefeint

Eigenlijk is het met de boerensector al mis gegaan, vanaf het moment dat er vanwege mechanisering en schaalvergroting op het gemiddelde boerenbedrijf geen plaats meer was voor de boerefeint

32 gedachten over “De boerefeint

 1. Prachtige foto, en het is ook nog je heit!
  Het doet me denken aan mijn talrijke vakanties in de jaren zestig bij mijn vriendin op de boerderij (gemengd bedrijf).
  Zo werd nog gemolken, ik heb het zelf ook nog geleerd, wat was ik daar trots op.
  Er zal schaalverkleining moeten komen, links- of rechtsom, met pijn en moeite vaak.
  Boeren is agro-industrie geworden met 70 tot 80 % export. Maar de “shit’ blijft hier, ook de centen en daar liggen meteen de problemen.
  Hoe komen we hier toch netjes uit?
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem, ik ben ook erg blij met deze en nog een aantal andere foto’s, die ik onlangs in mem haar oudste fotoalbums heb opgediept.
   Ik ben ook heel benieuwd hoe het zich verder zal ontwikkelen. Opnieuw uitstel en maar weer doorgaan met pappen nat houden, is een doodlopende weg. Maar de lobby van de agro-industrie is een van de sterkste van ons land. We gaan het zien, Zem , maar ik ben er niet gerust op.

   Like

 2. In deze snel veranderende wereld die voor enorme uitdagingen staat, zal ook de boer ‘om’ moeten. Zoals het nu gaat met al dat mega-vleesfokken – met alle gevolgen van dien – kan het niet verder.

  Geliked door 1 persoon

 3. D boeren zullen wel moeten naar een schaalverkleining gaan, of ze overleven het anders zowiezo niet…
  Meer en meer zie je plukvelden opkomen, winkels met boerderij producten in de hoeve zelf, melkproducten die de boer zelf maakt en verkoopt, ga zo nog maar even door. Er is zeker toekomst voor de boer, maar dan gaat de tussenhandel liggen janken… Zo zal het altijd wel iets zijn…

  Geliked door 1 persoon

  • Hoe het precies moet, weet ik natuurlijk ook niet. Maar het aantal koeien, varkens en kippen zal toch flink terug moeten, lijkt me. En dat kan ook door deels over te gaan op bv akkerbouw, denk ik. We gaan het zien.

   Like

 4. Eigenlijk werken die mensen altijd zondag ook. Ze hebben ze allemaal vanuit de overheid aangemaand alles te vergroten en mechaniseren. Die zitten met grote leningen aan hun been.
  dan moeten ze weer verkleinen. Voor hun producten krijgen ze een appel en een ei. ik koop bij de boer als het kan. Moeten onze aardappelen misschien uit china ingevoerd worden? zij zorgen toch voor ons eten dus een beetje respect mag wel

  Geliked door 2 people

 5. Jammer dat het zover moest komen, met blokkades en andere ellende allemaal

  RE: ik heb nog genoeg foto’s in het archief om nog even door te gaan
  Dat is wel al een heel oude uit je archief Jan 🙂 dan kun je zeker nog wel even vooruit

  RE: Het blog bepaalt nog steeds een deel van mijn dag
  Daar heb ik zelf een beetje moeite mee Jan,
  zoveel andere dingen die ik aan het doen ben slokken heel veel tijd op
  en dan te bedenken dat een paar jaar gelede nog 36 uur moest werken 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Gelukkig heb ik een goed gevuld archief. Daar kan ik nog wel even mee vooruit, maar ik probeer desondanks als het even kan regelmatig nog wat verse foto’s in de natuur te maken.
   Jij begrijpt intussen niet meer waar je de tijd vandaan moet halen, begrijp ik. Hoe heb je toch in je werkzame jaren allemaal kunnen combineren, hè. 🙂
   Het is in elk geval een goed teken dat je je niet verveelt. Veel plezier verder, maar vergeet niet zo heel af en toe nog eens een blogje te plaatsen. 🙂

   Like

  • Ik ook wel, Edward, maar de boeren zullen toch kleinschaliger en natuurvriendelijker moeten werken, denk ik. Het aantal megastallen is in Fryslân de afgelopen vijf jaar gestegen van 72 naar 115. Op die manier lossen we de crisis niet op, maar vergroten we hem alleen maar, vrees ik.

   Geliked door 1 persoon

 6. Die megastallen zijn het niet en worden het niet. Beter boeren, pis en poep scheiden, kleinschaliger misschien, maar niet meer van die fabrieken. Aanpassen is het motto. Maar ik begrijp hun frustraties wel maar vind niet dat ze blokkades moeten opwerpen.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.