Kleine kruisspinnetjes

Hilde van het weblog ‘Groengenot’ deed maandag naar aanleiding van een blogje over ‘De gevlekte kruisspinnendoder’ haar beklag over het feit, dat ze de laatste jaren bijna geen kruisspinnen meer ziet in haar tuin. In onze tuin hebben we ook deze zomer weer geen gebrek aan kruisspinnen …

Hilde klonk bijna wat ongelovig, toen ik vertelde dat we hier sinds kort alweer talloze kruisspinnen in de tuin hebben. Omdat ik vanwege het warme weer momenteel toch niet verder kom dan de tuin, heb ik gisteren even een loopje door de tuin gemaakt om wat van de kruisspinnen te portretteren. Binnen de kortste keren had ik er een tiental gekiekt. De meesten waren nog amper een halve centimeter groot, daarom viel het nog niet mee om ze enigszins strak en scherp in beeld te vangen, maar ze staan erop. Ze zijn er dus nog wel, Hilde … 🙂

Het zijn nuttige beestjes, maar erg gracieus en fotogeniek zijn de meeste niet. Gelukkig strijkt er ook nog wel eens ergens in de tuin een vlinder, een waterjuffer of een libel neer. De foto’s daarvan houdt u nog even tegoed …

35 gedachten over “Kleine kruisspinnetjes

 1. In mijn Dilbeeks tuintje heb ik er enkele aangetroffen…
  Hun web sleurde uit in mijn gezicht, als ik er voorbij wandelde,
  maar dat zal de beestjes niet deren denk ik.
  Nog 1 tot 2 maandjes geduld en alle kruisspinnen zijn groot én volwassen !
  Rock & roll & Arachnafobia kriebels to the max 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Als jij ze nog in je tuin hebt, dan is er nog hoop voor de zuidelijke contreien. 🙂
   Ze zijn nu nog wat te klein om het te overspannen, maar over enige tijd hangen er ook dagelijks spinnenwebben boven het paadje achter in onze tuin. Daarmee glijden we straks vanzelf van het toppunt van de zomer geleidelijk naar de herfst.

   Like

 2. Wat een mooie verzameling kruisspinnen heb je gescoord. Dat verschilt dus per tuin. Bij jullie hebben ze het goed. Jij hebt natuurlijk ook wel oog voor het kleine spul. Ik had in deze tijd van het jaar nog niet aan kruisspinnen gedacht. Wij eten iedere avond buiten en hebben in deze tijd van het jaar last van wespen. Grrrrr.

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha Jan, je levert hier effenaf het bewijs. Gelukkig zitten er bij jullie nog veel. Niet dat ik zo gek ben van spinnen (eigenlijk helemaal niet 😉) maar we hebben ze wel nodig he.
  Laat ze maar lekker veel vliegen en muggen pakken en dikke, vette spinnen worden! Brrr…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.