Twee juveniele bruine kiekendieven

Waar waren we gebleven? Jawel, in de grote vogelkijkhut in de Jan Durkspolder. In het voorgaande blogje hadden Jetske en ik net een grote donkere vogel zien landen in een boom op de westelijke oever van de plas. De vogel leek me groter dan een buizerd, en dan hoop ik eerlijk gezegd altijd even dat het een (jonge) zeearend is. Er zijn tenslotte onlangs op luttele kilometers afstand van de vogelkijkhut in de Alde Feanen weer twee jonge zeearenden grootgebracht en uitgevlogen …

De grote donkere vogel was neergestreken in een boom waar blijkbaar al een soortgenoot zat. Samen zaten ze nu in de top van een kalende boom. Ik had nog steeds geen idee wat voor vogels het waren …

Met de uiterste krachtsinspanning van de Powershot SX70HS heb ik ze nog een stukje dichterbij kunnen halen. Het bleken donkerbruine vogels met een gele kop te zijn en een donkere rand rond de ogen …

Een tijdlang zaten de vogels samen in de boom, de ene leek daarbij geen fijn plekje te kunnen vinden. Hij moest de nodige acrabatische toeren uithalen om in de boom te kunnen blijven. Na enige tijd zagen we dat hij opvloog en overstak naar de oostkant van de plas …

De tweede vogel bleef zitten waar hij zat. Jetske had intussen Obsidenify al ter hand genomen. Daarbij was ze stilaan tot de conclusie gekomen, dat het waarschijnlijk twee juveniele exemplaren van de bruine kiekendief waren …

De vogel die naar de andere kant van de de plas was gevlogen, was inmiddels geland in de buurt van een groepje eenden. Daar bleef hij een tijdlang lekker zitten badderen …

Nadat het kennelijk genoeg was geweest, schudde hij zijn verendek eens flink uit. Toen hij daarbij zijn vleugels uitsloeg, was goed te zien hoe groot hij was …

Daarna vloog hij terug naar de westkant, waarna we hem uit zicht verloren. Maar dat was helemaal niet erg. De beide kiekendieven hadden ons een prachtig slot van de dag bezorgd, we konden weer een mooie waarneming bijschrijven …

37 gedachten over “Twee juveniele bruine kiekendieven

 1. Dit was een bijzondere waarneming. De juvenielen hebben wel opvallende geelgekleurde koppen. En daarnaast zijn ze echt donkerbruin. Dat badderen en drinken was een mooi gezicht, jammer dat her zover weg gebeurde. Je hebt er een mooie serie en verhaal van gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  • Precies het gelukje dat we even nodig hadden na het toch wat teleurstellende begin van de middag.
   De bruine kiekendief schijnt een spanwijdte te hebben van 115 – 130 cm te hebben. Gemiddeld is hij wat groter dan een buizerd.

   Like

 2. Altijd mooi om te zien Jan (en leuk voor mij om op basis van wat vage kenmerken toch de vogel correct te determineren). Ik ben net teruggekomen van vier weken Terschelling waar ik vrijwel dagelijks Bruine Kiekendieven bij mijn huisje zag. Twee weken geleden kreeg een paartje scholeksters nog drie kuikens waarmee ik ze kon fotograferen. Een dag later waren er nog twee en was ik getuige van een drama. Terwijl beide ouders heftig in de achtervolging op een Zilvermeeuw gingen nam een ander de gelegenheid te baat één van de twee kuikens te pakken. Na een week leek het erop dat het laatste jong het misschien zou redden tot ik het paartje Scholeksters luidruchtig verwoede duikvluchten zag ondernemen naar een plek die door helmgras aan mijn oog onttrokken werd. Na enige tijd zag ik vandaar een Bruine Kiekendief opstijgen. Sindsdien heb ik geen jong meer bij het ouderpaar gezien.. Tja dit soort taferelen is natuurlijk schering en inslag tijdens het broedseizoen, maar op zo’n moment kun je zo’n rover wel schieten. Toch beperk ik me maar tot het schieten van plaatjes van vogels😉…

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat was weer knap werk, Cor.
   Wat je laatste opmerking betreft heb je groot gelijk, maar soms jeuken de handen wel eens in dergelijke gevallen. 🙂
   Ik heb het al eens eerder gezegd, geloof ik, maar jij hebt een gouden plekje daar!

   Like

Reacties zijn gesloten.