Op een koude camperplaats

Vanaf de Jan Durkspolder heb ik een kleine omweg gemaakt om nog even een kijkje te nemen bij It Wiid in Earnewâld (Google Maps). Daar heb ik de auto even op één van de koude camperplaatsen gezet om wat foto’s te maken …


Er lag een prachtige ijsvloer van ‘zwart ijs’ zoals we dat hier wel noemen. Zo’n ijsvloer ontstaat in een windstille nacht en kan daarna uitgroeien tot een prachtige laag goed schaatsbaar ijs. Schaatsers had ik daar zeker niet verwacht, en die waren er gelukkig ook niet, daarvoor is It Wiid te diep. Hier kan eigenlijk alleen geschaatst worden in èchte winters, waarin op deze prachtige ijsvlakte de natuurijsklassieker ‘De 100 fan Earnewâld’ georganiseerd kan worden. De laatste keer gebeurde dat op 13 februari 2012. Dit jaar zal dat niet meer lukken, en daar zijn de eenden waarschijnlijk wel blij mee. Maar de winter is nog niet voorbij …

39 gedachten over “Op een koude camperplaats

 1. Een prachtige donkere ijsvloer, daar dromen de schaatsers van. Daar heb ik ook zeker nog gevoel bij.
  Dat vind ik zo mooi aan het begin van de winter, er zijn nog volop verwachtingen voor de komende wintermaanden.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij wel even achter de oren krabde toen we avondtemperaturen hadden van -10 graden en het vooruitzicht om buiten te musiceren met kerstliederen op 23 december. De huidige temperaturen van rond de +6 graden zijn beter voor mijn vingervlugheid. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. “Zwart ijs”… wel een mooie vergelijking vind ik !
  Als het lang genoeg gevroren heeft moet dat een super schaats festijn zijn daar !
  Dat oneindig vlakke landschap is fenomenaal !
  (in de eerste foto is je witbalans naar het blauw geschaatst vrees ik 😎)

  Geliked door 1 persoon

  • Zo;n vroeg wintertje heeft in ieder geval één voordeel: het water is lekker afgekoeld. Dat maakt het voor een volgende winterperiode net wat makkelijker om een ijsvloertje over het water te leggen.
   Prettige dag verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.