De earste riders yn’e JD-polder

Aangekomen in de Jan Durkspolder was de vogelkijkhut wat beter te zien. Net als de uitkijktoren ‘Romsicht’, die wat verderop staat. Verder viel er ten zuiden van de Westersânning niet veel te zien …


De earste riders (de eerste schaatsers) in de Jan Durkspolder waren zoals gebruikelijk aan de noordkant van de Westersanning te zien. Omdat er nog steeds maar een paar cm ijs lag, waren er nog maar weinig schaatsers die zich op de ijsvlakte waagden …

Het waren er weliswaar nog niet zoveel, maar ze waren er allemaal: de schaatsende fotografe, de man die zijn stijlvolle pootje-over kunsten toonde en de veteraan die heel verstandig met een helm op voorbij schaatste …

En er waren natuurlijk weer momenten van weerzien met oude bekenden op de schaats of zomaar een praatje met een toevallige passant. Er gebeurt wat met mensen zodra er ijs ligt, ze worden ineens een stuk vrolijker en vriendelijker. Er wordt niet alleen gevallen, maar vooral ook gelachen en mensen groeten elkaar zoals dat in de jaren ’60 en ’70 nog gewoon dagelijks gebruik was …

De basis voor dat bijzondere sfeertje is volgens mij deels te vinden in het landschap, dat feeërieke trekjes krijgt wanneer de kou behalve ijs op sloten en plassen ook een laagje rijp over het landschap heeft gelegd …

39 gedachten over “De earste riders yn’e JD-polder

 1. Het valt inderdaad op dat ijs of sneeuw ‘verbroederd’, iedereen lijkt een stuk vriendelijker naar elkaar. Maar het mooie wintersfeer en het schaatsen werken natuurlijk ontspannend, zoals ook de foto’s mooi laten zien.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, wat winter heeft altijd een positief effect. Dat was de afgelopen dagen weer mooi te zien en te merken. Maar ook minder vriendelijk winterweer, zoals een sneeuwstorm, brengt mensen dichter bij elkaar om samen sneeuw te ruimen bijvoorbeeld.

   Like

 2. Hier groeten we elkaar allemaal elke dag. Dat gebeurt ook niet op alle dorpen maar hier wel, praatjes ook, al is het vaak alleen maar het ‘weertje’, maar zo gemoedelijk.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.