Tot de dood ze scheidt

Het restant van de tak die al voor 2006 van de dikke boom was afgebroken, wordt door de natuur gestaag verder afgebroken …


Waar ooit die dikke tak in zijn geheel aan de boom zat, zit nu een gapend gat …

De stomp van de tak die recenter is geamputeerd ziet er ook niet echt gezond uit. Daar lijkt zich een zwammenkolonie te hebben gevestigd. Hoewel ze er aan doen denken, lijken het geen elfenbankjes te zijn. Ze zien er in ieder geval heel anders uit dan de elfenbankjes in onze tuin. Over wat voor zwammen het wel zijn, geeft Obsidentify geen duidelijkheid …

Diverse bomen zoals o.a. de beuk hebben het momenteel zwaar in ons veranderende klimaat. Veel bomen redden het niet en beginnen vanaf de bovenkant langzaam af te brokkelen, andere bomen worden noodgedwongen gekapt om gevaarlijk situaties door vallende takken te voorkomen. Hoe het met deze twee ook verder gaat, het lijkt me duidelijk dat ze elkaar tot steun zullen blijven tot de dood hen scheidt …

34 gedachten over “Tot de dood ze scheidt

 1. Ik vrees dat er meer boomsoorten dan de beuk op het uitsterven lijstje staan…
  Onze winters worden natter en de zomers snikheet…
  De zwammen gedijen goed in zo’n verstoord klimaat, maar dat is een schrale troost hé ?

  Geliked door 1 persoon

  • Dat eerste zou best eens kunnen, maar bij de beuk is het nu al rondom zichtbaar jammer genoeg. Maar je hebt gelijk, zoals altijd in de natuur is de één zijn dood ook hier een ander zijn brood. Met een macrolens zouden deze zwammen vast weer andere schoonheid onthullen dan onze elfenbankjes.

   Like

   • Donderdag ga ik met een fotomaat naar een piepklein bos, waar nu sneeuwklokjes groeien. Dit kleine bos werd onlangs voor bijna 3/4 gesloopt door Natuurpunt, omdat de meeste bomen (es, els en beuk) zodanig ‘verzwakt’ waren dat afbrekende takken, omvallende bomen een gevaar vormen voor de mensen die daar in de omgeving wonen. Ik ga daar zeker extra aandacht geven aan zwammen, die tenslotte onze bomen aantasten. Je hoort hier nog wel van binnenkort.

    Geliked door 1 persoon

 2. Beuken zijn zeer gevoelig voor variaties in de watertafel…. en daar hebben de klimaatveranderingen heel veel mee te maken. Eens het hout is aangetast door zwammen, dan verspreid die zich doorheen het hele hout. Ook al duurt het jaren, de boom zal jammer genoeg afsterven. Zijn verzwakking kan dit alleen nog maar gaan versnellen.

  Geliked door 1 persoon

  • Klopt, Rudi, vooral de lange perioden van droogte in voorjaar en zomer schijnen funest te zijn voor de beuk, heb ik begrepen. Er zullen andere bomen zoals iepen en essen voor in de plaats moeten komen. Het is jammer, maar ’t is niet anders.

   Geliked door 1 persoon

 3. Een zielig gezicht.
  Ik hoorde en las het, de beuken worden vervangen. Jammer maar misschien beter een ander ras te plaatsen, dat tegen bestand is tegen, eh waartegen eigenlijk? Dat is me niet duidelijk.
  Maar de zwammen zijn mooi!

  Geliked door 1 persoon

  • Beuken staan graag in vochtige of natte grond. De laatste jaren kregen ze meer en meer last van de langere droge perioden. Beuken vervangen door b.v. essen of iepen kan een oplossing bieden.
   Maar je hebt gelijk: die zwammen zijn zeker mooi. Maar ook die zwammen zijn niet echt goed voor een boom.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik wist niet dat beuken het moeilijk hebben nu? Wij hebben onlangs een prachtige weids groeiende beuk hier laten kortwieken. Hij groeide wat te weelderig en buren kregen er last van.
  In de loop van de vele jaren veranderde de natuur voordurend. We zullen er niet meer bij zijn, maar ik zou de evolutie graag volgen….

  Geliked door 1 persoon

  • Beuken staan graag in vochtige of natte grond, ze krijgen de laatste jaren steeds vaker problemen door de droge perioden. Op diverse plaatsen worden beuken intussen vervangen door b.v. essen en iepen. Als het om een alleenstaande beuk gaat, dan kan (veel) extra water geven in droge perioden mogelijk een oplossing bieden.

   Like

    • Normaal gesproken is het ook beter bomen en planten geen of zo weinig mogelijk met extra water te verwennen. Maar als je gehecht bent aan jullie beuk, dan is er sprake van een uitzonderingssituatie. Als je hem wilt behouden, dan is het toch te overwegen om hem in droge periode extra water te geven. Maar dan is een gietertje water of een paar minuten water geven met de slang niet genoeg, denk ik. Ik zou zeggen: laat je anders eens voorlichten door een deskundige.

     Geliked door 1 persoon

 5. Dat doet mij afvragen of de natuur (o.a. bomen) stilaan aan het afsterven is in onze contreien en we jaren vanaf nu in een leeg landschap gaan zitten, of dat de klimaatverandering voor een nieuw landschap gaat zorgen, met palmbomen of zo. Ik zal toch nog maar even wachten met mijn strandstoel en tequila on the rocks :⁠-⁠)

  Geliked door 1 persoon

  • We zullen niet in een leeg landschap hoeven te leven, maar aan palmbomen zijn we ook nog niet toe, denk ik. Wel is het zo dat o.a. beuken echt te lijden hebben onder het veranderende klimaat. Beuken staan graag in natte of vochtige grond, zij krijgen meer en meer last van droge perioden. Beuken worden nu vaak vervangen door b.v. iepen of essen.
   Die strandstoel en bijbehorende lekkernijen kunnen komende zomer alweer van pas komen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Klimaat veranderen zie je hier goed met deze bomen. Zwammen aan de bomen ziet prachtig uit.
  Bij sommige bomen gaan dood eraan. Maar het is de natuur om te overleven. KLimaat….. mmmm…. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.