Spinnenkopmolen de Wicher

Na ons bezoek aan het Stroïnkgemaal stelde ik voor om ook meteen maar langs de spinnenkopmolen de Wicher aan de Hoogeweg bij Kalenberg te rijden (Google Maps). Die zou ook wel open zijn in het kader van Nationale Molendag, leek me …


‘De Wicher’ is de enige spinnenkopmolen in Overijssel, en hij is een stuk jonger dan je zou denken. Toen vanaf ca. 1900 kleine polders werden samengevoegd, verdwenen veel kleinere, vaak particuliere molens. De kleine molens werden eerst vervangen door grotere molens, die daarna op hun beurt werden vervangen door gemalen zoals het eerder bezochte Stroïnkgemaal. Tot in de Tweede Wereldoorlog stond er een spinnenkop op de plaats waar nu de Wicher staat. Die is echter in 1943 gesloopt en het duurde bijna 40 jaar, voordat er in1982 op dezelfde plek weer een nieuwe spinnenkop in de Weerribben verscheen …

In het waterrijke gebied Weerribben-Wieden vervullen poldermolens nog steeds een belangrijke rol bij de waterhuishouding. De Wicher kan 480 m3 water per uur verwerken, hij kan het water in twee richtingen pompen. De molen is eigendom van Staatsbosbeheer en heeft de gemeentelijke monumentenstatus …

Nadat we een tijdje met de Molenaar hadden staan praten, werden we uitgenodigd om een kijkje in de machinekamer te nemen. Dat is net als bij het Stroïnkgemaal voor een volgende keer.

34 gedachten over “Spinnenkopmolen de Wicher

 1. Pingback: In de spinnenkopmolen | Afanja's Weblog

  • Goeie vraag, maar ik weet het ook niet. Sommige spinnenkopmolens hebben een achtkantige ondertoren (onderste deel), las ik. Maar dat is ook niet de oplossing, want deze molen de Wicher heeft een vierkante ondertoren.
   Jij ook altijd met je vragen … 😉

   Like

   • Staat toch vrij? 🙂
    Ik zocht het op en vond dit nietszeggende antwoord:
    “Een wipmolen is een poldermolen die het overtollige water de polder uitmaalt (uitwipt). Hier dankt dit molentype ook zijn naam aan. In Friesland heet een wipmolen spinnenkop.”

    Geen verdere vragen.

    Geliked door 1 persoon

    • Ik heb toch de ChatGPT maar even geraadpleegd: “Een spinnenkopmolen is een type windmolen dat zijn naam dankt aan het ontwerp van de bovenkant, die lijkt op het hoofd van een spin. De term “spinnenkop” verwijst naar de karakteristieke vorm van het bovenste gedeelte van de molen, waar de wieken aan vastzitten.

     De spinnenkopmolen heeft een ronde, gesloten kap waarin de wiekenas kan draaien. Boven op de kap bevindt zich een bolvormige koepel, die lijkt op het hoofd van een spin. Deze koepel kan worden gedraaid om de molen in de wind te richten. In combinatie met de draaibare kap zorgt dit ervoor dat de wieken altijd optimaal kunnen profiteren van de windrichting.

     Het gebruik van de term “spinnenkopmolen” is vooral gebruikelijk in Nederland, waar dit type molen veel voorkomt. De naam is ontstaan vanwege de visuele gelijkenis tussen de vorm van de molenkap en het hoofd van een spin. Het benadrukt de unieke uitstraling en vorm van dit specifieke type windmolen.” 🙂

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.