Bij het Stroïnkgemaal

Talloze keren waren we er samen al langs gekomen, het Watergemaal A. F. Stroïnk aan de oude Zuiderzeedijk tussen Blokzijl en Vollenhove (Google Maps). Vaak hadden we er ook een tussenstop gemaakt om een paar foto’s te maken van het mooie gebouw met zijn strakke vormen. Het gemaal is een monumentaal pand en een rijksmonument …


We hadden het er ook al eens over gehad, dat het wel mooi zou zijn om eens binnen te kijken. Die kans kregen we, nadat we in de eerste week van mei werden getipt over het feit dat het gemaal op de Nationale Molendag open zou zijn voor het publiek …

Het gemaal Stroïnk is het grootste gemaal van het Waterschap Drents Overijsselse Delta en regelt het peil op de boezem (waterbergingsgebied) van Noordwest-Overijssel en Zuidwest-Drenthe. De totale oppervlakte van dit gebied is ruim 50.000 hectare en kent een hoogteverschil van +14 NAP bij Vledder tot 2 meter onder NAP. Bij het peilbeheer dient het waterschap rekening te houden met verschillende, vaak conflicterende belangen van akkerbouw, veeteelt en natuur …


De grote ronde water-uitlaatpunten aan de voorkant van het gebouw hadden we op afstand al vaak gezien. Aan de achterklant van het gebouw wordt het water uit het achterland binnengelaten. Met behulp van een breed krooshek wordt drijvend materiaal, zoals planten en hout tegengehouden …

De bouw van het stoomgemaal startte in 1918. Het stoomgemaal werd officieel geopend op 9 juni 1920. Het gemaal had toen twee pompen en twee rechtopstaande stoommachines. In 1928 is er een derde pomp gebouwd. Vanaf 1953 is de aandrijving van de pompen stapsgewijs vervangen door een dieselmotor. In 1982 is de aandrijving van de grootste pomp geëlektrificeerd …

Later nemen we eens een kijkje binnen.

28 gedachten over “Bij het Stroïnkgemaal

 1. Pingback: Het Stroïnkgemaal van binnen | Afanja's Weblog

 2. Ik was blij met de tip en vond het interessant en mooi om dit gemaal van dichtbij en van binnen te bekijken. Het geheel is best indrukwekkend en daar staan we niet altijd bij stil. Ik mopper nog wel eens op de grote aanslag wat we moeten betalen voor het waterschap. 😉

  Je hebt een mooie start gemaakt met deze serie. Ik ben nu ook toe aan deze serie, maar ik wacht nog wel een dag. Zoals als meestal ga ik met grote stappen door het onderwerp en dan in één dag. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Een mooi gebouw is het zeker maar wat vooral belangrijk is… het regelt het waterpeil van het binnenland. Zonder dit soort gemalen zou Nederland een stukje kleiner zijn, vrees ik. Bedankt voor het verklarend schema, dat geeft een goed idee van het nut van het gemaal. Uiteraard kijken we uit naar de beelden die je binnenin kon nemen.

  Geliked door 2 people

 4. Hoe vaak ben ik hier al niet voorbijgekomen, hetzij varend, hetzij met de auto. En altijd maar kijken naar dat intrigerende gemaal. Jammer dat ik niet wist dat het te bezichtigen was, ik was zeker gegaan. Ik ben benieuwd naar de binnenkant, maar voor nu bedankt voor de mooie foto’s.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.