Waterweg

Tijdens ons ritje door de omgeving hebben Johan en ik dinsdag even een tussenstop gemaakt bij de Hooidamsbrug ten westen van Drachten. Deze brug ligt over de vaarweg van het Prinses Margietkanaal naar Drachten. Dit is een van de Friese waterwegen die ook in winterperioden zo lang mogelijk open blijven en bij aanhoudende dooi (in het vooruitzicht) zo snel mogelijk weer open gaan voor de beroepsvaart …

110104-1050x

Diverse bedrijven op het Drachtster industrieterrein ‘de Haven’ zijn voor de toelevering van grondstoffen aangewezen op het vervoer over water. Dinsdag om 0:00 uur werd het vaarverbod op de vaarweg naar Drachten opgeheven, en daar was meteen van geprofiteerd. De remwerken bij de brug hebben het in deze periode zwaar te verduren door de ijsgang …

110104-1053x

Tot op dit moment mogen er schepen tot een lengte van tachtig meter en een breedte van tien meter door het kanaal, met een diepgang van maximaal 2,75 meter. Er zijn ontheffingen mogelijk voor schepen tot 95 meter. De gemeente Smallingerland wil – met het oog op het nog steeds groeiende havengebied – de vaarweg graag openstellen voor schepen tot 110 meter …

110104-1057x

Daarbij dienen zich echter twee problemen aan. Om te beginnen doorkruist de vaarweg het nationaal park “de Alde Feanen”. Een ander probleem is, dat de vaarweg niet alleen wordt gebruikt door de beroepsvaart, maar dat er vooral in de buurt van Earnewâld (aan de horizon op de foto hierboven) en rondom de Hooidammen in voorjaar en zomer veel pleziervaart op het water is …

110104-1102x

Het allerliefst zou de gemeente Smallingerland daarom graag ten behoeve van de beroepsvaart een nieuwe vaarweg willen aanleggen tussen het Prinses Margrietkanaal en Drachten. “Mijn droombeeld voor over acht of tien jaar: Drachten aan het spoor, een verdubbelde N381, een groter vliegveld, èn een nieuwe vaarroute van Drachten naar het PM-kanaal,” sprak de burgemeester bijna drie jaar geleden …

110104-1114x

Voorlopig zullen beroepsvaart, pleziervaart en zo af en toe ook schaatsers hier rekening met elkaar moeten blijven houden, want de provincie Fryslân heeft in december besloten dat opwaardering van de vaarweg naar schepen groter dan 90 meter i.v.m. veiligheidsoverwegingen en met het oog op het voorkomen van schade aan de oevers niet meer aan de orde is …

110104-1116x

16 gedachten over “Waterweg

 1. Jammer hoor dat de vloer nu naar de knoppen is!!
  Maar goed, snap het ook wel weer, dat de beroepsvaart ook door moet gaan.. Ben benieuwd hoe dit verder gaat.

  Over de plannen van Drachten praat ik geloof ik maar niet…

  Like

 2. De burgemeester zei dat nog heel hoopvol drie jaar geleden. In deze tijd moeten veel gemeentes bezuinigen en dat zal misschien ook gelden voor Drachten. Dan lijken me dergelijke miljardenprojecten even uit den boze.
  De foto van het ijsmozaïek is mooi.
  Het lijkt me wel leuk om een keer met een ijsbreker mee te gaan. Kun je vast een mooie serie van maken.

  Like

 3. Mooie foto’s, heb er wel eens gevaren.
  Prachtig gebied.
  Alles zal wel bij het oude blijven..is ook nogal wat , wat die burgemeester allemaal wil.
  Lekker verder dromen, denk ik.

  Like

 4. Wat een goede en mooie composities zitten hier tussen je foto’s van de vaarweg.
  Hoop dat alles tot ieders tevredenheid opgelost kan worden en de mooie natuur behouden kan blijven.
  OT. Hier maken ze er met de A2 een puinhoop van ga je op het moment van 5 bannen naaar 2 en de nieuwe wegen die daar dan weer op uitkomen moeten dan ook nog eens invoegen. Zitten we dus weer dagelijks in de file.

  Like

 5. Geen wonder dat je lichaam even rpotesteerd na je escapades in de vroege morgen.
  Kou en het lange wachten eisen zijn tol.
  en dan kun je nog niet eens veilig over het bevroren water want het ijs is niet langer betrouwbaar zien ik.

  Like

 6. Een hele mooie serie. Er wordt op veel manieren gebruik gemaakt van jullie waterwegen. Men zal daar rekening met elkaar moeten houden.
  Een extra kanaal zou wel goed zijn en de ideeën van de burgemeester zijn ook goed, alleen komt het ervan?
  Een fijne dag verder.

  Like

Reacties zijn gesloten.