Vlaggen als veldwachters

Er was weinig te beleven op en rond De Leijen gistermiddag. Er zaten een paar aalscholvers op een strekdammetje in de richting van het paviljoen bij Rottevalle en er vloog af en toe een meeuw langs. Meer vogels waren er niet te zien …

111219-1432x

Mijn gedachten dwaalden terug naar de vlaggen in het rietland achter me. Waar zouden die toch voor dienen? Voor zover ik weet, zie ik die vlaggen elk jaar eigenlijk alleen hier bij Doktersheide in het riet verschijnen …

111219-1439x

Het leek me niet erg waarschijnlijk dat ze dienen als routemarkering voor de rietsnijders, dat ze om de bomen heen moeten rijden, zal ook zonder die vlaggen duidelijk zijn …

111219-1444x

Even om het hoekje van het prieeltje gluren … Kijk, daar kwamen de mannen net weer aan. De bak zat nog niet helemaal vol, daarom reden de rietsnijders de zon nogmaals tegemoet …

111219-1443x

Omdat het nooit lang meer zou kunnen duren voordat de bak vol was, besloot ik alvast terug te lopen naar de weg. Voetje voor voetje schuifelde ik over het vlonderpad, dat hier en daar nog bedekt was met een verraderlijk laagje ijs …

111219-1440x

Toen ik weer vaste, maar nog steeds glibberige grond onder mijn voeten had, maakte ik onderweg nog even een tegenlichtopname van een boom en de steeds donkerder wordende bewolking …

111219-1447x

Even later kwam de rupsmaaier me zacht ronkend voorbij. De bak was vol, de 100 bossen riet werden -in afwachting van verder vervoer- in de achteruit naar de weg gebracht …

111219-1452x

Bij de weg werden de losse bossen riet bijeengebonden tot een grote rol, die daarna uit de bak werd gekiept. Toen de mannen de bak hadden geleegd, knoopten we even een praatje aan …

111219-1457x

Al snel kwam het gesprek op de film over de rietcultuur waar ik aan werk. De interesse van de beide mannen was meteen gewekt, en er ontspon zich een aardig gesprek. Na enige tijd kwamen ook de vlaggen in het rietland ter sprake …

Die vlaggen dienen -zoals Wieneke al vermoedde- als vogelverschrikkers. Om nog wat preciezer te zijn: ze worden -zoals Klaas al dacht- gebruikt om te voorkomen dat grote groepen (kolonies) spreeuwen het riet als rustplaats gebruiken. Hier en daar een vogeltje als de rietzanger of de kleine karekiet in het riet kan geen kwaad, maar als er een grote groep spreeuwen in het rietland neerstrijkt, dan knakt en breekt het riet, dat daarmee zijn waarde verliest …

101106-1450x

Zo lang het om niet al te grote groepen spreeuwen gaat, zal er best een afschrikwekkende functie van die vlaggen uit gaan. Maar als honderdduizenden spreeuwen hun avonddans opvoeren en vervolgens een plekje voor de nacht zoeken -zoals dat in het voorjaar van 1994 het geval was bij Jubbega- dan is er geen houden aan … Dan helpen nog geen honderd vlaggen …

 

Tot slot nog even dit: het spreekt voor zich, dat Klaas als geboren rietsnijder buiten mededinging deelnam. De hoofdprijs -een gratis voettocht rond De Leijen- gaat dan ook naar Wieneke.   🙂

14 gedachten over “Vlaggen als veldwachters

 1. Inderdaad is zeldzaam bij ons en wordt niet ontgonnen.Heb al dikwijls naar de balletten van de duizenden spreeuwen staan kijken maar zou nooit gedacht hebben dat ze daar vlaggen zetten tegen de vogels

  Like

 2. Hier leren we bij over het riet. Knap dat verhaal, we hebben in België niet veel riet meer maar heb nog een veldje ontdekt in de zomer en dus interesseert het mij meer en meer om er meer over te weten. Maar ik weet waar de kenner zit! Prachtige beelden trouwens.

  Like

 3. In de vooravond had ik Klaas aan de telefoon en die vertelde dat hij eigenlijk een prijs had gewonnen bij Jan, ik begreep niet wat hij bedoelde, want ik was hier nog niet geweest. Mijn eerste reactie was: “Jij wist zeker waar die vlaggen voor waren, maar ik vind dat niet eerlijk want je bent een rietkenner”. En dat de prijs aan zijn neus voorbij ging dat meldde Klaas toen ook tijdens het gesprek.
  Je hebt in ieder geval een prachtige en originele fotoserie gemaakt.

  Like

 4. Ik kan nu gewoon in het witte veld typen, mijn pc is in het weekend opnieuw geinstalleerd.
  Was eerder typen, kopieeren en plakken.
  Dit is veel handiger, weer een ‘probleem’ opgelost 😉

  Like

 5. Mooi filmpje, jeetje wat veel vogels, wel heel sierlijk om te zien.
  Ik wist het ook niet dat ze er vlaggen voor inzetten.
  Zou inderdaad zonde zijn van het kostbare riet.
  Mooie leerzaam logje weer.

  O.T Bedankt voor je reactie, is inderdaad weer vervelend allemaal en er gaan weer weken overheen, maar goed heb weinig keuze.Baal er wel van,eerst maar genieten van de vakantie, zal wel lukken 😉
  Groeten.

  Like

 6. als vogelverschrikker in een rietveld….

  daar zou ik nooit gedacht hebben..

  de video over de spreeuwen is wel heel indrukwekkend Jan

  groeten

  ps: bedankt voor de link die je me toestuurde

  Like

 7. *buigt naar links en rechts voor het klaterende applaus*

  De prijs is prachtig en word door mij opgehaald in het komende voorjaar. Maar dan moet jij wel met me meewandelen, Jan.
  Anders verdwaal ik enorm of ik loop de plomp in. 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.