Weerbeeld januari 2012

Onder normale omstandigheden streef ik er meestal naar om de maandelijkse weercijfers in de eerste week van de nieuwe maand te publiceren. In dit geval kon ik daar echter niet toe komen. Het kijken naar al die nattigheid en de relatief hoge temperaturen, waarmee we in januari werden geconfronteerd,  zou het winterplezier begin februari maar verpesten. Nu de dooi voorgoed te lijkt te zijn ingevallen, durf ik het wel aan …

120106-1417x

Nadat er in december in onze omgeving al 154 mm regen was gevallen, kwam daar in januari nog eens 112 mm bij. Vooral in de eerste week van januari kwam de regen af en toe met bakken uit de lucht. Hoewel alle gemalen van het Wetterskip Fryslân (inclusief het Woudagemaal) op volle kracht kracht draaiden, lukte het niet om alle water de provincie uit te krijgen. Om overlast en overstromingen zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen, werden op 5 januari in de provincie Fryslân drie retentiepolders- waaronder It Eilân East- onder water gezet …

120213-neerslag-januari

Na de eerste week van de maand was het met de grootste nattigheid gedaan, maar het bleef te warm voor de tijd van het jaar. Halverwege de maand deelde de winter even een kleine speldenprikje uit met welgeteld vier nachten met lichte vorst. Daarna liep de temperatuur weer op, en niets wees erop, dat we nog een heuse koudegolf zouden krijgen. Toch bonden op 31 januari de eerste schaatsers de smalle ijzers onder voor een tochtje over het ondergelopen land bij de Hooidammen …

120131-1404x

Aan het eind van de maand kon ik in ons tuintje nog een nacht met lichte vorst en twee nachten met matige vorst noteren. Op 30 en 31 januari bleven ook de maximumtemperaturen onder nul, zodat ik op de valreep zowaar nog twee ijsdagen kon noteren …

120213-temp-januari

Terwijl de eerste schaatsers hun streken zetten op het ijs bij de Hooidammen, werd er op nog geen twee kilometer verderop met groot materieel gewerkt aan de voorbereidingen voor de eerste schaatstoertocht: de Jan Durkspolder Toertocht, die op 4 februari verreden zou worden ….

120131-1506x

Intussen wezen de weerkaarten op een grote hoeveelheid koude lucht, die vanuit Siberië geleidelijk onze kant op kwam. Voor het eerst sinds 1997 werden we geconfronteerd met een koudegolf, die ons veel ijspret zou brengen. Maar dat is voor het overzicht van februari …

14 gedachten over “Weerbeeld januari 2012

  1. Het is dan wel met enige vertraging, maar het is wederom een prachtig overzicht geworden. Die natte januari lijkt al weer lang geleden en over een week zeggen we, het schaatsen lijkt alweer lang geleden.
    Nu op naar de lente.

    Like

  2. Het is maar goed dat jij de maandoverzichten voor ons bijhoudt, want ik was alweer vergeten hoe nat het was in januari. Bij dezen mijn dank voor dit overzicht, ik waardeer ze altijd zeer – iedere keer een welkom geheugensteuntje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.