Een roodbonte koe tussen de ijsbergen

Het ene kruiend ijs is het andere niet. Aan de Friese IJsselmeerkust vormt het sinds een kleine week een bijna sprookjesachtig mooie toeristische attractie. Als gevolg van een samenspel van wind, hogere temperaturen en een nog niet al te dikke ijslaag wordt het ijs tegen de Fries kust als het ware vermalen tot kleine stukjes ijs, die af en toe rinkelend en tinkelend als glas over elkaar heen buitelen. Meer dan in voorgaande jaren lijkt het ijs blauw op te lichten, daar heb ik geen verklaring voor, maar mooi is het wel. De beweging en het geluid van het kruiende ijs kun je hier horen (op de pagina even naar beneden scrollen).

In een reportage van het NOS Journaal was gisteravond te zien dat het kruiend ijs zich ook in een heel andere gedaante kan tonen. Kruiend ijs op de Donau sleurde alles wat los en vast zat met zich mee. Het filmpje is hier te zien: Ravage op de Donau door kruiend ijs.

Ook in ons land heeft kruiend ijs in het verleden diverse malen voor grote problemen gezorgd. In februari 1997 -niet toevallig de laatste èchte Elfstedenwinter- werden op verschillende plaatsen aan de Friese IJsselmeerkust grote platen ijs over de dijk heen geduwd. Toen maakte het kruiend ijs geen tinkelend geluid, maar klonk er regelmatig gekraak, en af en toe een doffe dreun als er weer een ijsplaat werd gebroken door de natuurkrachten. De schade bleef toen beperkt tot wat vernielde hekken en palen, maar de over elkaar heen schuivende ijsplaten kunnen door de enorme kracht ook gemakkelijk dijken, maar ook de huizen en wegen achter de dijk, beschadigen. In het verleden hebben zich in ons land verscheidene dijkdoorbraken voorgedaan, die het gevolg waren van kruiend ijs …

It Reade Klif - It iis nimt alles op syn wei mei

It Reade Klif – It iis nimt alles op syn wei mei

Tot zover de serieuze en gevaarlijke kanten van het kruiend ijs.
We vervolgen onze weg langs de Friese IJsselmeerkust in noordelijke richting. Bij Stavoren, waar Johan en ik ons slechts in gezelschap van een vijftal andere kijkers/fotografen bevonden, hadden we gehoord dat er bij Hindeloopen (kaartje Google Maps) nog hogere ijsbergen te zien waren. Een half uurtje later ontdekten we dat die informatie bleek te kloppen. Zodra we in Hindeloopen de dijk hadden beklommen, zagen we inderdaad grote ijsbergen, die de kust trachtten te beklimmen. Er was hier ook aanzienlijk meer volk op de been dan eerder op onze route. En er was nog een extra attractie te zien …

120216-1500x

Er stond een roodbonte koe op de oever van het IJsselmeer. Kijkend naar de manier waarop het beest op zijn plaats werd gehouden, terwijl iemand zijn uiterste best deed om de aandacht van het beest te trekken, kon het haast niet anders of hier was sprake van een heuse sessie van een koeienfotograaf …

120216-1501x

De (koeien)fotograaf had zich op het gladde, af en toe gevaarlijk schuivende en glijdende ijs gewaagd, om een paar mooie platen te schieten van de koe in deze arctisch aandoende omgeving. Volgens welingelichte kringen gaat het hier om Harrie van Leeuwen, fotograaf van het vakblad Veeteelt. Van Leeuwen heeft onder andere een serie gemaakt van de drieling van Hendrika en haar boer …

120216-1550x

En daar staat ze dan in volle glorie: Caudumer Hinke 97, een vier jaar jonge koe van de maatschap Haytema-Haitsma uit Koudum. Caudumer Hinke 97 is onder andere in september 2011 uitgeroepen tot dagkampioene van de fokveedag (kokedei in het Fries) in Workum …

120216-1614x

Diverse toevallige passanten, kijkers en fotografen zochten een plekje op een van de strekdammen tussen het kruiende ijs …

120216-1510x

Vanaf die dam heb ik ook een aantal foto’s genomen van Caudumer Hinke 97 in haar ijskoude omgeving …

120216-1555x

Het was een leuke bijkomstigheid om deze prachtige roodbonte koe hier aan te treffen, een mooie bonus op een dag die toch al niet meer stuk kon …

120216-1604x

Maar uiteindelijk werd het toch tijd om ons nog even op het ijs te richten, want daar waren we tenslotte voor gekomen …

120216-1559x

Kruiend ijs, een indrukwekkend fenomeen dat definitief het einde betekende van een bijzondere 10-daagse koudegolf in ons land…

120216-1601x

Ik sluit af met een toepasselijke TV-tip.
In AVRO’s “Close up” is vanavond om 23:00 uur op Nederland 2 de documentaire “De laatste dagen van de Noordpool” te zien over de IJslandse fotograaf Ragnar Axelsson (Rax). Rax legde de laatste twintig jaar het leven op de Noordpool vast in foto’s van een adembenemende schoonheid …

120216-1531x

25 gedachten over “Een roodbonte koe tussen de ijsbergen

 1. Pingback: Friesche Koe (op) IJs | Afanja's Weblog

 2. Ik denk dat jouw foto’s niet moeten onderdoen. Wat een interessante reportage! Ik heb hier uitermate van genoten en veel van opgestoken. Voor mij een onbekende wereld. Wat een rariteit van de natuur, wonderbaarlijk. Ik zal ‘kruiend’ ijs nooit meer vergeten!

  Like

 3. We zijn afgelopen zondag naar Urk geweest, gelukkig was het daar niet zo druk als in Stavoren.
  Maar zo te zien zijn de ijshopen in Hindeloopen en Stavoren beduidend hoger dan in Urk.
  Geweldig dat men daar een fotosessie met een roodbonte aan het maken waren..
  Dit maak je niet vaak mee…. je hebt hier een mooie serie gemaakt Jan

  groet Harry

  Like

 4. Caudumer Hinke 97 is er duidelijk voor opgepoetst.
  Ze ziet er uit om door een ringetje te halen zeg….heel anders dan haar zusters die maanden op stal hebben gestaan.
  Heel bijzonder om hier platen van te kunnen schieten.

  Ik heb ook even naar het kruiende ijs geluisterd…….wat een lawaai zeg.

  al met al een mooi log Jan.

  Like

 5. Dit is iets waar wij redelijk ver bij de kust vandaan gelukkig geen last van hebben. Alhoewel ik me voor kan stellen dat als je schoonmoeder op het kruiende ijs langzaam mee wordt genomen, je een gevoel van intens geluk kunt beleven, blijft het ijs koud onder wat het zoal meesleept. Je hebt er wel weer een fraai aantal plaatjes van geschoten Jan….

  Like

 6. Geweldig wat een prachtig fotolog Jan.
  Je krijgt bij de laatste foto`s het idee ze op de noordpool zijn genomen.:)
  De koe komt mooi uit tegen de ijsschotsen….
  Het geluid van het filmpje en het schuiven van het ijs is wel heel bijzonder!
  🙂

  Like

 7. Het was daar gezellig druk.
  Het lijkt wel een filmset in Noorwegen waarbij een Hollandse koe daar mee naar toe is genomen. Zo bijzonder.
  Een prachtige ervaring.
  Zowel de overzichtsfoto’s alsmede de detailfoto’s vanuit laag perspectief zijn prachtig.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat je benen dat een paa

  Like

 8. wat een schitterend gezicht jan, die koe weet niet wat ze meemaakt en het zal haar ook een varkensworst wezen wil ik wedden
  zij is de mooiste van de tentoonstelling dat zie je zo 🙂

  Like

 9. Prachtig blog heb je hier gemaakt Jan. Het filmpje van de Donau bekeken en kan me de kracht van ijs nu wel voorstellen. In Hindeloopen had je idd de hoogste bergen, prachtig om te zien en een onvergetelijk schouwspel. Je hebt trouwens een prachtplaat geschoten van de koe. Ik vroeg me al af hoe het beest zich staande hield maar zie dat ze gelukkig vaste grond onder de hoeven heeft 🙂

  Like

 10. Pingback: Een roodbonte koe tussen de ijsbergen | Over koetjes en kalfjes

 11. Wat leuk dat jullie dat ook nog net even mee konden pakken!
  Dit kruiend ijs is zoveel interessanter als wat ik op de afsluitdijk zelf zag.. Maarja, mijn tijd was op om verder te gaan kijken…

  Like

 12. Wat een indrukwekkende serie foto’s Jan.Hier was het ijs op een paar dagen weg.Geen kruiende ijsbergen.Wel scheen de zon hier de hele dag en dan ziet de wereld er helemaal anders uit.Dan kreeg je als extaatje nog die koe..je dag kon dus echt niet meer stuk.

  Like

 13. Zo raar Jan, hier is het ijs al weer een dikke week weg. Geloof ik… Toch?? Wat een onwezenlijk gezicht, zo’n roodbonte dame tussen al dat ijs. Een soortement van ijskoe…. Flauw grapje, maar serveert ze nu roomijs? Zonder gekheid, je hebt prachtig natuurgeweld mogen vastleggen, bofferd!

  Like

 14. Een fantastische serie over het kruiende ijs! Het moet een geweldige dag voor jullie geweest zijn. Niet in het minst door het extraatje dat jullie erbij kregen, de koeienfotograaf. Bedankt voor de aanvullende informatie. Indrukwekkend om het gekraak en getinkel te horen.

  Like

 15. Je snapt natuurlijk wel dat ik dit een hoogst bijzondere blog vind: wie komt er nu een roodbonte koe – en wat voor 1 – tegen bij kruiend ijs?!! Het lijkt me voor de koeienfotograaf nog een hele kunst om alle kijkers buiten beeld te houden. Buiten de koe vind ik dat kruiend ijs op deze plek ook heel indrukwekkend!

  Like

Reacties zijn gesloten.