Weerbeeld april 2012

April was typisch zo’n maand om maar snel te vergeten, want het was met name koud, somber en nat. In ons tuintje ben ik uitgekomen op een gemiddelde temperatuur van 7,5 ºC. Daarmee was april maar 0,1 ºC warmer dan maart!  Die 7,5 ºC is weliswaar gelijk aan het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000, maar april was een stuk kouder dan in voorgaande jaren. In de afgelopen aprilmaand kwam de maximumtemperatuur maar driemaal boven de 15 graden, en ik kon alleen op Koninginnedag een warme dag van ruim 20 graden noteren. Vier maal kwam het nog tot nachtvorst.

Even ter vergelijking: vorig jaar ben ik in april in ons tuintje uitgekomen op een gemiddelde temperatuur van 12,6 graden. In april 2011 heb ik 10 warme dagen (maximumtemperatuur 20 ºC of hoger) en 4 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 ºC of hoger) kunnen noteren …

120510-temp-april

Met de macrofotografie blijft het tobben, want insecten laten zich maar met mate zien zo lang het koud, somber en nat blijft. Ook met mijn voortdurend verstrakkende bovenbenen schiet het niet op zo lang de maximumtemperaturen niet structureel boven de 15 graden komen. Maar we zullen het ermee moeten doen, want ook het weer in de eerste decade van mei was nog niet om over naar huis te schrijven. En een structurele verbetering lijkt voorlopig helaas ook nog niet in zicht …

120427-1452x

Behalve koud was april ook aan de natte kant. Op 14 van de 30 dagen regende het, vaak waren het maar betrekkelijk kleine hoeveelheden, maar uiteindelijk heb ik in ons tuintje toch 57 mm regen afgetapt tegen ca. 41 mm normaal …

120510-neerslag-april

Nog even een vergelijking met vorig jaar: toen was april met slechts 7 mm regen recorddroog. In de afgelopen maand was vooral 23 april een natte dag. Buien brachten die dag niet alleen regen, maar ook hagel …

120423-1254x

Gelukkig kon april worden afgesloten met een stralende Koninginnedag, waarop de temperatuur voor het eerst dit jaar boven de 20 ºC kwam. Waar velen de drukte van vrijmarkten en andere oranje festiviteiten bezochten, heb ik die dag genoten van de rust in de natuur en op het platteland …

120430-1514x

15 gedachten over “Weerbeeld april 2012

 1. laten we het weer van April maar gauw vergeten Jan 🙂
  dat stelde helaas niet zoveel voor(op 30 april na dan), en Mei is tot nu toe ook nog niet veel bijzonders geweest.

  Like

 2. Nou ehmm… Ik heb hem van 1 april tot en met 27 meegemaakt…
  En toch als je mijn foto’s zou bekijken van die maand he? Dan zou je niet zeggen dat het zo slecht weer was… Toch gek!

  Like

 3. Inderdaad volgens mij willen we collectief de aprilmaand van dit jaar wissen wat het weer betreft. En mei geeft nog geen verbetering tot nu toe. Maar het mooie weer zal toch eens moeten komen dus houden we moed.
  De prachtige macro van de zweevlieg Jan maakt het april overzicht dragelijk 😉

  Like

 4. een maand om snel te vergeten Jan…

  en de vooruitzichten voor de maand mei zijn ook niet schitterend…

  prachtige macro plaatste je er bij…

  groeten

  Like

 5. Eigenlijk had ik deze overzichten niet willen bekijken, want die rakelen alles weer op. En de maand april 2012 wil ik heel snel vergeten.

  Like

Reacties zijn gesloten.