Op het fluitekruid

Al bijna zes jaar trekken mijn fotomaatje en ik er regelmatig samen een dagje op uit om afwisselend in Fryslân en in de kop van Overijssel wat natuurfoto’s te maken. Vandaag was Drachten onze uitvalsbasis. Op basis van het weerbeeld en de gesteldheid van mijn benen stelde ik voor om er een dagje met wat bermtoerisme van te maken …

120514-1136x

Vorige week had ik gezien dat de eerste brede orchissen in bloei stonden in het Weinterper Skar, en dus werd dat onze eerste bestemming. Terwijl Jetske zich meteen al prima vermaakte in de kleurrijke berm, zocht ik even een plekje in de luwte om wat plaatjes van het fluitekruid te schieten …

120514-1226x

Langs het pad naar de dobbe stonden een paar bossen fluitekuid die niet al te veel in de vlagerige wind heen en weer leken te wiegen. Dichterbij gekomen bleek dat nogal tegen te vallen, de momenten van windstilte waren schaars en duurden over het algemeen niet lang, maar ik hield er behalve de nodige mislukkingen toch een paar acceptabele foto’s aan over …

120514-1137x

Terug bij de weg zag ik dat Jetske intussen al een heel eind verderop -bijna plat op haar buik- tussen de bloemen liggen. Ik richtte me nu op een bosje fluitekruid dat aan de andere kant van de weg in de beschutting van het struikgewas stond …

120514-1242x

Ik had het niet beter kunnen treffen, want er streek meteen een insect op het fluitekruid neer en het bleef nog even windstil ook …

120514-1243x

Nadat de bovenstaande gast was vertrokken, zag ik iets verder een ander insect zitten. Ook daar was ik weer niet ongelukkig. De bloemetjes zijn wat overbelicht, maar het insect staat er lekker scherp op, en daar ging het me in dit geval om …

120514-1244x

En de brede orchissen dan …?
Die bewaar ik nog even. Laten we het er maar op houden, dat ik als goede gastheer mijn fotomaatje eerst de kans geef om wat foto’s te tonen van deze prachtig plant, die op de Nederlandse Rode Lijst van planten staat. 🙂

22 gedachten over “Op het fluitekruid

 1. Heel herkenbaar 🙂 en mooie macro’s. De laatste is volgens mij een Dansvlieg (Empis tessellata).
  Ook het pluisjeslog is trouwens heel herkenbaar, er kan in een week tijd veel veranderen.
  P.S. Jouw reactie vinkje hebben ze weer aangezet.

  Like

 2. Nou heb ik net een reactie bij Jetske gezet over het fluitekruid, maar die had ik evengoed hier kunnen plaatsen. Schitterende bloem en komt helemaal tot zijn recht op zo’n prachtige macro-opname vol diepte.

  Like

 3. Hoi Jan,

  Vind ze goed gelukt de insecten op het fluitekruid. Dat witte van het fluitekruid en dat het donkere insect, dat is ook bijna niet goed te combineren; zou je eigenlijk twee belichtingen snel achter elkaar moeten maken maar dat is bijna niet te doen.

  Groeten, Robert

  Like

 4. Mooie serie Jan! Heerlijk zo in de natuur en ja, contrast is vaak zo hoog tussen wit en de omgeving, dan lukt het niet altijd om de tekening in het wit te behouden. Ietsjes onderbelichten en de foto daarna gedeeltelijk in een of andere beeldwerkingsprogramma bijwerken. Dan kun je de partijen, die te donker worden weer oplichten.

  Like

 5. Hey Jan, ik was met die ene foto van de koolmees vanmiddag snel klaar. Nu ben ik bezig met de serie van vandaag. Wel attent van je dat je de primeur van de orchissen bewaard voor mij. Dat je een goede gastheer bent (en Aafje ook vandaag een goede gastvrouw) dat weet ik inmiddels. 🙂
  Ik zal het vanavond nog goed maken.
  Wat heb je de insecten superscherp vastgelegd. En je hoeft er gelukkig niet voor op de knieën en ellebogen te liggen.
  Het viel dus toch wel mee met het macroweer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.